Kriva je rekonstrukcija Vlade! HDZ nakon dugo vremena zaustavio pad potpore, ni SDP mu nije prijetnja

Nakon što je jučer objavljena anketa o popularnosti kandidata za predsjednika Republike, danas su na red došle političke stranke i njihov rejting. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaćalo razdoblje afera i ostavki, ali ne i sam čin rekonstrukcije Vlade koji se dogodio kada je istraživanje već bilo pri kraju, objavljeno je u najnovijem istraživanju Crobarometra a koje je objavio Dnevnik Nove Tv

HDZ je nakon šest uzastopnih mjeseci što mu je rejting bio u padu uspio zaustaviti svoj pad. Kolovoz je za vladajući stranku bio sretan. Nakon rekonstrukcije Vlade, stranka prvi put bilježi rast potpore, sada su na 27,4 posto. Glavna oporbena stranka, SDP i dalje su od svibnja i Eu izbora u boljem položaju te su malo “prodisali”. No ipak zadnje istraživanje pokazuje da se nisu dodatno približili HDZ-u, ali stabilni su s potporom petine birača, točnije njih 21 posto

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i ovaj mjesec s manjom potporom, može računati na 6,1 posto. Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, MOST sa 6 posto potpore.

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu peti izbor birača je Bandić Milan 365 – Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 4 posto. Živi zid ili ono što je od njega ostalo ima potporu od 3,6 posto ispitanika. HSU je na 2,5, a HSS na 2,2 posto potpore. Sve ove stranke mogu odlučivati o vlasti i trebat će kako HDZ tako i SDP kako bi možebitno formirali Vladu i saborsku većinu nakon idućih parlamentarnih izbora.

IDS je na 2,2 posto. Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto, Pernarova stranka je na 1,9 posto, a Hrast na 1,8 posto. HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku je kolovoz završila s potporom od 1,4 posto. Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto, dok je START sada s potporom od 1 posto. Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto, a neodlučnih birača je 7,4 posto.Anketu je provela  agencija IPSOS u periodu između 1. i 20 u mjesecu na uzorku od 978 punoljetnih osoba građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI