Kreću istrage koje će uzdrmati Plenkovićevu vladu i kompletno hrvatsko gospodarstvo: Donosimo pozadinu priče

screenshot/N1

Kada je ljetos, tijekom godišnjih odmora, nakon nagodbe u slučaju Agrokor, čelni čovjek hrvatske Vlade Andrej Plenković ustvrdio da je Agrokor za njega okončana priča, mora da ni sam nije povjerovao u tu vlastitu teoriju. Gola je činjenica da će se priče oko Agrokora, kako u hrvatskom gospodarstvu, tako i u pravosudnim i drugim institucijama prepričavati i u godinama koje su pred nama. Agrokor je uistinu miljama daleko od završene priče, koliko god se političke elite predvođene premijerom trse da nas uvjere u drugačiji scenarij. Ta uostalom, kada se tek počinjala nazirati kriza s ovom korupcijom u kojoj je donedavnu glavnu riječ imao najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić, uvjeravali su nas da je Agrokorovo poslovno carstvo veće od Hrvatske.

Iako je ta teza djelom slikovita, ona zorno prikazuje svu snagu i megalomaniju kompanije koja se može okarakterizirati i kao jedna od krucijalnih karika hrvatskog gospodarstva. Da je premijer Plenković, ishitreno iznio svoje stajalište o okončanju priče s Agrokorom, moglo se naslutiti i prije nekoliko mjeseci kada je hrvatska javnost svjedočila mailovima, iz kojih je bila vidljiva premijerova veza s ekipom iz takozvane skupine Borg, nakon čega je ”glavom platila” ministrica gospodarstva i bliska premijerova suradnica Martina Dalić te na njenu inicijativu izabrani povjerenik Ante Ramljak.

Premda se HDZ-ova vladajuća svita potrudila reinkarnirati Dalić koja je u svojoj knjizi iznijela vlastitu viziju i način na koji se spašavao Agrokor, izgleda da su inače spore hrvatske institucije u ovom slučaju ipak ponešto i radile. Naime, kako ekskluzivno saznajemo PNUSKOK, kolokvijalno zvan i policijski Uskok zasukao je rukave te je unazad nekoliko mjeseci intenzivno češljao čak 180 tvrtki koja su surađivale s Agrokorom, a ta istraga po svemu sudeći urodila je plodom pa bi se priča s Agrokorom uskoro trebala i kontinuirati jer kako saznajemo DORH bi uskoro trebao pokrenuti procese protiv tih tvrtki. Ono što se može okarakterizirati kao najzanimljiviji dio priče svakako je činjenica da bi tih navedenih 180 tvrtki moglo biti optuženo za prikriveno financiranje Agrokora preko famoznog faktoring poduzeća, dok istodobno DORH neće optužiti navedena faktoring poduzeća. Ukratko, to je nama lex Agrokor dao.

Zanimljivo, ova informacija u pravosudnim i krugovima bliskih ovim tvrtkama, počela je cirkulirati baš u vrijeme kada se u medijima počinje progovarati o okončanju afere SMS čiji je epilog trebao primiriti dio HDZ-ovih konzervativaca, predvođenih Milijanom Brkićem, a koji su nastojali rušiti premijera Plenkovića.

Ono što je za Brkića afera SMS, to je po Plenkovića slučaj Agrokor kojega je pod svaku cijenu nastojao gurnuti pod tepih i staviti u drugi plan kako se njegovo ime u ovom slučaju ne bi dodatno potenciralo te kako se ne bi potraživala njegova odgovornost u ovom kompleksnom slučaju.

No, kada govorimo o već navedenih 180 tvrtki tada treba podsjetiti da su to uglavnom najveće domaće prehrambene tvrtke, koje su donedavno od vjerovničkog vijeća u Agrokoru, a tijekom pripreme nagodbe zahtijevale opise svojih potraživanja.

Riječ je o dobavljačima koji su spadali u takozvano B skupinu vjerovnika, a u najsloženijoj su situaciji Adris Grupa, Franck, TDR, AWT International, Vindija te Sokol Marić.

Tvrtke su ovo koje su spominjane zbog oko dvije milijarde financijskih potraživanja prema Agrokoru. Primjera radi, Francku koji je u 2017.godini ostvario oko 855 milijuna kuna prihoda, i 18 milijuna kuna neto dobiti prijetio je udar jer mu je većina potraživanja, konkretnije njih 270 milijuna kuna vezana za mjenice.

Osim toga, AWT International je nedavno otvorio predstečajni postupak, riječ je o kompaniji koja distribuira Barillu, BIC, Henkel i Fructal, a koja na godišnjoj razini uprihodi oko 800 milijuna kuna. Oni su se spominjali zbog 204 milijuna kuna financijskih potraživanja prema Agrokoru, a zbog neplaćanja, svojedobno su se na dva tjedna našli u blokadi. I Vindija također ima basnoslovna potraživanja, čak 276 milijuna kuna, ali 137 milijuna vezano je uz mjenice pa je ujedno toliki i rizik naplate dugovanja. Dvadesetak najvećih vjerovnika iz redova dobavljača, prijavilo je četiri milijarde kuna potraživanja, međutim priznato im je 3,7 milijardi kuna dok se čak 2,8 milijardi odnosilo na financijske instrumente.

Zanimljivo, dok hrvatska Vlada, odmahuje rukom i ignorira probleme oko Agrokora, slovenska vlada nedavno je obznanila da Mercator žele izvući iz zagrljaja koncerna Agrokor, koji se do sada pokazao kao loš vlasnik. Takav stav iznio je za mariborski list ‘Večer’ slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

“Želimo osigurati Mercatoru stabilniju poslovnu budućnost, stvoriti uvjete da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenska država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali”, kazao je Počivalšek, koji je podsjetio i na 2014.godinu u kojoj je najveći slovenski trgovački lanac preuzeo hrvatski koncern Agrokor. Već tada hrvatska je kompanije, bila prezadužena, a kasnije je Agrokor postao i insolventan. Budući da je od stečaja spašen zloglasnim roll-up kreditom, koji korporaciju još ugrožava, slovenski je ministar ustvrdio da bi i Novi Agrokor nakon preustroja bio podjednako loš vlasnik. O mogućem izuzimanju Mercatora. Počivalšek i njegovi suradnici vode pregovore kako s Agrokorovim rukovodstvom, tako i s predstavnicima famozne ruske Sberbanke.

“Mislimo da je pravi trenutak za pomake oko vlasništva Mercatora. Interesi budućih vlasnika novog Agrokora su različiti. Sberbank dopušta mogućnost da svoj udio proda odmah, ali i da zadrži vlasnički udio na srednji rok. A, prema našim informacijama, na hrvatskoj se strani grozničavo traže rješenja kako naprijed i mi tu vidimo priliku za izlazak Mercatora iz Agrokorova zagrljaja”, kazao je slovenski ministar prije nekoliko dana. Otvaranje novih istraga, u koje su uključene mnoge domaće tvrtke vezane uz Agrokor, ujedno je i novo potenciranje priče o ovoj korporaciji u javnom prostoru, što će sasvim sigurno u neugodnu situaciji dovesti brojne hrvatske gospodarstvenike, ali i premijera Plenkovića te ostale predstavnike hrvatske vlasti, koja očito nije dovoljno ozbiljno shvatila ovaj nadasve ozbiljan slučaj.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI