Kolinda – predsjednica HDZ-a, Krstičević – protiv Milanovića u utrci za Pantovčak!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U HDZ-u se opasno zakuhalo i sve je veći broj onih koji bi anemičnog predsjednika rado zamijenili energičnom predsjednicom. A kao ključna osoba koja bi mogla srušiti Plenkovića i vratiti ga u EU-parlament, sve se više nameće njegov zamjenik u stranci, Milijan Brkić

Prošlo je točno godinu dana otkako je Plenković, nakon izgubljene arbitraže s MOL-om pri Komisiji Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), najavio da će Hrvatska od Mađara otkupiti dionice Ine i tako vratiti hrvatsku naftnu kompaniju u domaće vlasništvo. Naravno da se u konkretnom slučaju u svoj svojoj punini potvrdila ona narodna “Obećanje, ludom radovanje” – jer od tog prošlogodišnjeg premijerova obećanja, pa do danas, nije se dogodilo ama baš ništa.

Inače, 2017. godina, u političkom smislu, pamtit će se po mnogo čemu, a najmanje po dobrom. Iako su mnogi očekivali da će vlada Andreja Plenkovića biti mnogo odlučnija I, dakako, učinkovitija od prethodnih vlada, ispalo je da će se po manjem zlu pamtiti ona kratkotrajna Oreškovićeva, od ove Plenkovićeve, koju su mediji s pravom nazvali – Vlada u dva čina. Prvi čin se dogodio s desnim Mostom, a drugi s lijevim HNS-om. Treba podsjetiti da je  od samog početka  tinjao sukob u Saboru i Vladi  među koalicijskim partnerima, HDZ-u i Mostu, a do kulminacije je došlo kada je izbila  kriza u Agrokoru. Tada je u prvi plan odmah izletio ministar financija Zdravko Marić, bivši izvršni direktor u koncernu Ivice Todorića.

Pogled unatrag otkrio je da je Marić u svom mandatu povukao niz dvojbenih poteza, koji bi se iz perspektive urušavanja Agrokora, mogli promatrati kao pokušaji da se pomogne bivšem Gazdi. Upravo je tako Marićeve aktivnosti protumačila saborska oporba, koja je zatražila opoziv ministra financija, a najglasniji među njima, premda tada nije bio u oporbi, bio je Most, koalicijski partner HDZ-a. Plenković je to razriješio na način da je, figurativno rečeno, Most najurio iz Vlade i poslao ravno u oporbu, čime je, kao u pravom političkom trileru, završio prvi čin Plenkovićeve vlade. Nakon toga se činilo da  su u Hrvatskoj neminovni izvanredni izbori, i to drugi uzastopni u razmaku manjem od godinu dana.


Plenković samo najavljivao i obećavao

A do izvanrednih izbora bi sigurno došlo, jer Plenkovića više ne bi mogla spasiti ni Sauchina ruka u Saboru (koja je tako vješto potpisivala fiktivne  putne naloge i odobravala dnevnice), a ni Pupovčevi Srbi, da mu fotelju nije spasio HNS, tj. klijentelističkiji dio ove, uvijek za pogodbu i trgovinu, spremne stranke koja danas uživa povjerenje nešto više od 1 posto hrvatskih građana. Od tada pa do sada traje drugi čin Plenkovićeve vlade, čiji su glavni potporni stupovi HNS-ovci, na čelu s Ivanom Vrdoljakom, onim istim Vrdoljakom koji se samo prije pola godine zaklinjao da njegova stranka neće nikad ići u koaliciju s HDZ-om, niti ima namjeru spašavati Plenkovićevu Titanic vladu.Za to vrijeme je u HDZ-u iz dana u dan raslo veliko nezadovoljstvo čelnim čovjekom stranke, Andrejem Plenkovićem, kojeg bi sve veći broj HDZ-ovaca volio vidjeti u funkciji bivšeg predsjednika HDZ-a. Jer, Plenković do sada, opći je dojam, nije uspio razriješiti niti jedan veći problem ni u stranci, ni u državi; jedino što je uspio razriješiti bili su Mostovi ministri jer su u travnju 2017. godine zatražili ostavku ministra financija, Zdravka Marića. Inače, Plenković je od početka svog mandata samo najavljivao, a malo toga je ispunjavao.

Tako je najavio i otkup Ine od Mola, da bi sada europarlamentarac Ivan Jakovčić na sva zvona pred Božić razglasio kako građanima treba reći istinu – da će Rosnjeft, odnosno Rusi kupiti Inu. “Ne znam zašto se nema hrabrosti reći to. Ako bude drukčije, odlično, ali ne znam otkud sredstva da se kupi Ina, jer ona više nije ono što je nekada bila, ne vidim nikakvog ogromnog strateškog odnosa da se zadužimo, pa je izvjesno da će Rusi biti vlasnici ine. Neće to biti baš blagonaklono gledano, ali ako nema drugog rješenja, Europska komisija će zažmiriti. Imamo ruskog vlasništva i to ne u malom dijelu u raznim državama diljem EU-a. Ne vidim u tome nekakav neriješiv problem”, kazao je Jakovčić.

Sada se postavlja pitanje: je li to o čemu sada javno govori Jakovčić već odavno znao premijer Plenković pa je u svrhu smirivanja gnjeva hrvatske javnosti nakon gubljenja arbitražnog spora s Mađarima, samo slao spinove, kako bi skrenuo pozornost  s toga neugodnog događaja?

Grabar Kitarović za predsjednicu HDZ-a 

Inače, stječe se dojam da Plenković niti jedan veliki problem, otkako je na čelu Vlade, nije bio u stanju ili nije imao odlučnosti  riješiti; on samo najavljuje, obećava, ali ništa više od toga. Stoga i ne čudi da je sve veći broj nezadovoljnih u HDZ-u koji smatraju da Plenković void i Vladu i stranku u krivom smjeru. Ono što su već brojni mediji detektirali, činjenica je da Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, sve više oponira Plenkoviću i polako se nameće kao ključna osoba koja bi mogla biti na čelu stranačkog puča, čiji je cilj smijeniti anemičnog Plenkovića s mjesta čelnog čovjeka stranke.

Brkić je te svoje neskrivene ambicije  najjasnije istaknuo na nedavnoj komemoraciji za generala Slobodana Praljka, kada je uputio brutalnu poruku premijeru Plenkoviću: “Svatko tko osjeća Hrvatsku, Domovinski rat i hrvatske branitelje danas je tu. Oni koji nisu, imaju svoje razloge za to i to morate njih pitati”, rekao je Brkić. Tada je postalo još jednom i više nego jasno da Andrej Plenković ne kontrolira HDZ.

Jer, on ne može riješiti ni najbanalnije probleme koji opterećuju stranku, poput notornog obiteljskog nasilnika koji se ne želi maknuti s mjesta požeškog župana, ali ni složenije probleme, poput hrvatskog nogometa, koji je – premda je riječ o sportu ipak bolna točka hrvatskog društva, pisali su mediji o nemoći premijera Plenkovića. I što je on bivao sve nemoćniji, njegov zamjenik Milijan  Brkić se sve više otvoreno nametao kao potencijalni vođa puča, čiji je krajnji cilj svrgavanje anemičnog Plenkovića s mjesta predsjednika HDZ-a.

A jedina osoba koju  bi cjelokupna desna politička scena, uključujući i najveći dio stranke, podržala za čelnog čovjeka HDZ-a, upravo je aktualna predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović.

Kad god kritizira Plenkovića, predsjednici RH rejting raste

U tom kontekstu zanimljivo je napomenuti i činjenicu, da kada god predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvoreno kritizira  Plenkovića i njegovu vladu, rejting joj raste. Tako je predsjednica RH u zadnja dva mjeseca vratila potporu većine građana – što je  vidljivo iz redovitog Crobarometra.Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto. Dakle, nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni, kada većina građana nije odobravala njezin rad, predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike. Inače, predsjednica završava 2017. godinu kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika.

Za razliku od nje, premijer Plenković već 9 mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava sa 44 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno. Za očekivati je da će njegov rejting u narednom periodu još padati, jer on ne vlada situacijom u HDZ-u, a u Vladi je ucjenjen prevelikim ambicijama svojih koalicijskih partnera. Istodobno će jačati pokret otpora unutar HDZ-a protiv njega i pojedinih njegovih ministara, čime bi se otvarao sve veći prostor za predsjednicu RH, Kolindu Grabar Kitarović, da preuzme kormilo stranke.

A kada su svojedobno  pojedini mediji objavili kako je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice – ne uspije li Plenković sačuvati kormilo stranke  – i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, kako bi potom na novim parlamentarnim izborima – pobijedi li HDZ – postala predsjednica Vlade, mnogi su to, prije svega, shvatili kao dobar spin.No, što vrijeme više odmiče, takav scenarij dobiva sve realnije vizure, a Milijan Brkić sve brutalnijim istupima usmjerenim protiv predsjednika HDZ-a, polako ali sigurno utire put Kolindi Grabar Kitarović za preuzimanje stranke.

Braća Brkić zaslužni za Kolindinu pobjedu nad Josipovićem 

U taj scenarij uklapa se i činjenica da Kolinda, navodno, nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Ona želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za prošle krize u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini, pisali su tada mediji.

Također, već od ranije je svima poznato da je upravo Milijan Brkić odigrao ključnu ulogu u pobjedi Kolinde Grabar Kitarović na prošlim predsjedničkim izborima, kada je ona iznenadila mnoge i trijumfirala nad dotadašnjim predsjednikom RH, Ivom Josipovićem. Naime, mediji su tada već izvijestili da je autora HDZ-ove izborne strategije za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, Zorana Tomića, tadašnjeg dekana mostarskog Filozofskog fakulteta, angažirao upravo Milijan Brkić.Tomić je rođen 1966. u Radišićima odakle potječe i aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a, Brkić. No, Kolinda nikada neće moći zaboraviti Milijanu Brkiću, njegov angažman u drugom krugu predsjedničkih izbora kada je predvodio i „povukao“ opću mobilizaciju birača.

Naime, Brkić je tada u dva tjedna do pripetavanja, mobilizirao HDZ-ovce i koalicijske partnere i da nije bilo njegova, slikovito rečeno – vojno-policijskog prestrojavanja, Kolinda vjerojatno ne bi danas stolovala na Pantovčaku. Tako je  Milijan Brkić osigurao pobjedu Kolindi, zbivši redove glasača u dva tjedna motivirajući ih, dok je SDP s Mirandom Mrsićem „spavao“ uljuljan u rezultatima prvoga kruga izbora koji je donio predsjedniku u odlasku, „finale“ s Grabar Kitarović.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pouzdani izvori tvrde, da je velike zasluge za Kolindin trijumf imao i brat Milijana Brkića – Jozo. I on je aktivno sudjelovao u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, koji je, inače, s njom u dobrim odnosima još od 2006. godine. Mediji su još prije dvije godine pisali kako je  brat tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, Mlijana Brkića, postao glavni pouzdanik Kolinde Grabar-Kitarović i vodećih ljudi HDZ-a, s kojima se družio na povjerljivim privatnim sastancima.

Predsjednicu RH za predsjednicu HDZ-a, Plenkovića vratiti EU parlament

Tako su kamere 2015. godine, na otvaranju Europskog prvenstva u košarci u zagrebačkoj Areni, za vrijeme utakmice Hrvatska-Slovenija, zabilježile više nego zanimljiv detalj. Odmah do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina supruga Jakova Kitarovića, sjedio je Jozo Brkić. Iako je predsjednica u direktnom TV prijenosu bila u fokusu kamera, rijetko tko je, čak i među članstvom HDZ-a, obratio pažnju na čovjeka koji je sjedio do predsjedničina supruga.

Sve bi to, možda, brzo bilo zaboravljeno, da svega nekoliko dana kasnije, tportal nije objavio paparazzo fotografije sa sastanka tadašnje direktorice izborne kampanje HDZ-a, Josipe Rimac i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića. Sastanak je održan u kafiću Corner u zagrebačkom Ban centru, a prema tvrdnjama tportala, Josipa Rimac je prvo bila zatečena kad su ju novinari suočili s činjenicom da imaju njezine fotografije sa sucem Ivanom Turudićem. Potom je objasnila da se ona susreće s mnogim ljudima, a susret s Turudićem „nije bio vezan uz nju osobno, već je riječ o prijateljskom susretu“. Na tim fotografijama se, međutim, jasno vidi da je s njima u Ban centru bio i Jozo Brkić, no s obzirom na to da je on u javnosti tada bio gotovo nepoznat, nitko ga nije prepoznao, pa ni postavio pitanje, što je on na tom sastanku radio.

Inače, sastanak je izazvao  veliku medijsku pažnju zbog činjenice da je Josipa Rimac tada bila pod istragom zbog sumnje u protuzakonito stjecanje stana, te zbog nekih spornih poslova i preprodaje zemljišta u Kninu. Neki stranački izvori tvrde da je upravo Jozo Brkić, prije nego li je sudac Ivan Turudić odustao od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda, viđen s njim u društvu u jednom zagrebačkom kafiću. Zlobnici su to odmah protumačili, da je Jozo kao specijalni izaslanik predsjednice RH, sucu Turudiću prenio njezinu poruku da bi bilo najpametnije da odustane od spomenute kandidature, s obzirom na negativne konotacije u medijima.

Bilo kako bilo, u HDZ-u se opasno zakuhalo i sve je veći broj onih koji bi anemičnog predsjednika zamijenili energičnom predsjednicom. U tom slučaju, HDZ se ni pod koju cijenu ne bi odrekao ni Pantovčaka. U utrku za predsjednika RH na narednim izborima, pučistička struja na čelu s Milijanom Brkićem, poslala bi najpopularnijeg ministra u Plenkovićevoj vladi – Damira Krstičevića.

Naime, oni su uvjereni da bi Krstičević od svih HDZ-ovaca imao najveće izglede pobijediti Zorana Milanovića (čija kandidatura više nikome nije upitna), u utrci  za Pantovčak! No, dani i tjedni koji slijede, pokazat će je li priča o tome, da Kolinda želi preuzeti HDZ, Krstičević osvojiti Pantovčak, a Plenković se vratiti u EU – utemeljena i realna

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI