Kandidat Starta odaslao pismo HDZ-ovom Karlu Ressleru

screenshot

Dubrovački slikar i aktivist Pero Mrnarević, koji je na listi stranke Start kao nezavisni kandidat za Europski parlament, vrlo je oštro progovorio u pismu koje je naslovio na Karla Resslera, mladu nadu HDZ-a, koji je mnoge iznenadio kao nositelj HDZ-ove liste za EU izbore.

U poduljem pismu mladom Ressleru, inače posinku Vladimira Šeksa, Mrnarević na Facebooku piše:

Poštovani g. Ressler,


Odmah na početku moram priznati kako sam iznimno sretan što ste se ukazali odnosno što ste progovorili u javnosti jer sve što smo dosad o Vama znali ili čuli bilo je, kako se ono kaže, iz druge ruke. Drugim riječima, drago mi je da ste konačno prestali biti politički Yeti.

A sada bih se osvrnuo na Vaš prvi istup nakon objave da ste upravo Vi nositelj liste za EU one čudesne stranke koja se zalaže za sve što postoji pod ovom kapom nebeskom, a to naravno uključuje ‘stari hrvatski pozdrav’ pa seže sve do temelja i budućnosti EU. I sad bi neki ‘europski Vojko’ trebao glasno i s pravom zapitati: ‘Kako to?!’ – no ja ću se ipak ograničiti na ovaj naš prostor i politički nekorektno reći – Kvragu to!Dopustit ćete mi g. Ressler, a i razumjet ćete, vjerujem, ovu moju nekorektnost jer ja ipak nisam odrastao niti sam bilo kako vezan uz Vlada kao što je, kako sami zborite, Vaš slučaj. Jer kako god analizirali ili pokušali tumačiti doći ćemo do Vlade, a sad je li Vlado Šeks ili Vlada one stranke sasvim je svejedno, a prečesto je bilo i jednoznačno. Nije za ovu prigodu nužno napomenuti kako se Vašim postavljanjem na čelo stranačke EU liste širi mreža nepotizma u stranci. Vaš očuh, mnogima poznatiji pod konspirativnim nadimkom ‘Kolega’, uvijek je bio brižan prema bližnjima. Kum mu Branko Bačić šef je kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, kum Božidar Kalmeta se vratio u vrh stranke unatoč silnim aferama, a tu je, zlu ne trebalo, i kum Miroslav Šeparović u Ustavnom sudu. A tu ste naposljetku i Vi – Projekt Karlo ili Kolega Jr.

Dok se s autobusnih kolodvora svakodnevno u pravcu Njemačke i Irske udaljavaju stotine naših vršnjaka, Vi pristajanjem na ovu farsu od predstavljanja mlade snage u stranci, potvrđujete da su u pravu jer odlaze. Jer, istraživanja govore da je glavni razlog odlaska naše generacije apatija, beznađe, korupcija i nemogućnost da se išta promijeni. Pa tek onda, kao razlog iseljavanja mladih idu ekonomski razlozi.

No, to je iza nas, g. Ressler, a i vi i ja pripadamo generacijama koje bi trebale gledati u budućnost, iako se različito sjećamo, a i različito tumačimo ovu našu zajedničku povijest. Uostalom i Vi, kao kandidat čudesne stranke, kažete u Vašem prvom istupu: ‘Znamo koji su naši temelji i temelji Europske unije, ali kampanju ćemo voditi s pogledom na budućnost….’’
E, pa g. Resller, drago mi je da ste izišli iz sjene i postali uzdanica, no ja bih ipak bio kao i do sada, poprilično slobodan i propitao par stvari koje mi se čine bitne za taj Vaš, kako kažete, pogled u budućnost.

Naime, od Vas kao nekog tko je zagledan u budućnost, a pretpostavljam da to nije samo Vaša osobna budućnost nego se tiče i ove naše Republike, očekivao sam puno više, a bogme i puno glasnije.
Ispravite me ako griješim no, ja ne vidjeh da ste se Vi osobno oglasili prilikom sada već znamenitog okupljanja u povodu obrane kurikularne reforme. Isto tako ne čuh Vaš glas, a ni glas mladeži one čudesne stranke kojoj pripadate, kad se dočekivao onaj pravomoćno presuđeni ratni zločinac Dario Kordić, pa čak ni kad je prije koji dan u studentskom domu otkrivao i propovijedao puteve nebeske.

Ma ne vidjeh Vas g. Ressler ni nekidan kad se pobunila akademska zajednica pred onim poniženjem, da im imena ne spominjem, te jasno i glasno iskazala vlastiti sram pred Rektoratom. Dopuštam mogućnost da ste možda bili i zauzeti, u Freiburgu na doktoratu na primjer, no to nije razlog da i Vi i Vaša EPP mladež mukom zamuknete. Je li pak znakovita šutnja znak odobravanja ponižavanja svih onih kojima se gadi i sama ideja o počasnom doktoratu, to znate samo Vi g. Ressler. No, kako Vi uporno šutite godinama, ja kao i cjelokupna javnost, možemo samo nagađati što o tome uistinu mislite. I sve me strah i bojim se da nije teško pogoditi Vaše neizrečene misli.

Uostalom Vi ste političar, evo sad i službeno, na listi ste broj 1., pa je onda i normalno da ste oportuni po pitanju počasti i doktorata, a uvjerih se osobno da ste oportuni i po pitanju kina Europa jer Vas ne vidjeh ni tamo. E Karlo, Karlo, oprostite mi na neformalnosti, no meni stvarno nije jasno kako ćete nas Vi voditi u budućnost, a i kakva je to budućnost koja nema Europu; kino Europu.
Ne sjećam se, doduše, ni da ste progovorili oko ijedne teme, a koja se smatra velikim problemom u državi.

Ni slova o propasti brodogradnje, ni slova o blamaži s avionima, ni slova o raspadu zdravstvenog i mirovinskog sustava, ni slova o demografskoj propasti, ni slova o izvješćima međunarodnih organizacija o nasilju nad migrantima od strane policije (a čak Vam je bliska temi doktorske disertacije), ni slova o Borgu i borgovima, špic-papcima, ministrici koja gazi djecu, stranačkim sumnjivcima koji odaju informacije iz istraga, ni slova o vanjskopolitičkim blamažama u režiji Predsjednice i predsjednika Vlade, ni slova o pljuski koju nam je opalila austrijska država i Crkva oko Bleiburga, ni slova o dvjema kolonama u Jasenovcu, ni slova o bivšem predsjedniku stranke ‘Ćaći’ Sanaderu i njegovom kriminalu, ni slova o presudi za udruženi zločinački poduhvat u BiH, ni slova o monstruozno prevelikom birokratkom aparatu koji služi za stranačka uhljebljavanja Vaših kolega i kolega iz Vaše lijeve frakcije (brandirane kao SDP).

Ništa! Ništa o ničemu! Kažete da ćete se voditi pogledom u budućnost. Stoga Vas moram pitati – kako ćete o budućnosti govoriti Vi koji nemate nikakav stav ni o čemu u našoj sadašnjosti?Okušat ćete se s kristalnom kuglom i oteti posao Vidovitom Milanu?

Moram Vas pitati i oko, kako ste ga označili, Vašem, političkom uzoru Franju Tuđmanu. Koji Vam je točno dio njegove politike inspirativan i vrijedan slijepog slijeđenja? Prepuštanje Posavine, politika podjele BiH koja je rezultirala osudom u Haagu ili pak stvaranje koncentracijskih logora za Bošnjake? Možda Vam je uzor politika širenja mržnje prema nacionalnim manjinama, novinarima i opozicijskim političarima? Možda kriminalna rođačka privatizacija i urušavanje pravosudnog sustava, policije i tajnih službi? Ili možda kao uzor uzimate njegovu suludu ideju o miksanju kostiju u Jasenovcu i koketiranju s ustašofilima? Ili dokazanu namjeru trgovine terotorijem i u BiH, ali i na području krajnjeg juga države, u Konavlima? Zaista mi je teško zaključiti koji ste dio njegove politike odabrali, pa se nadam da ćete me prosvijetliti u tom dijelu.

I zato se i ja kao i Vi veselim sučeljavanju, a i iskreno se nadam kako nije floskula ona rečenica koju ste izrekli i autorizirali pa ću je citirati u cjelosti: “Osobno se veselim što ću se sučeliti s drugim kandidatima i čuti njihove ideje.” Evo, ja Vas držim za riječ i dijelim to veselje s Vama te se kao kandidat nudim za sučeljavanje pa da Vam s osobitim veseljem izložim neke europske ideje i ideale.

Srdačno Vas pozdravljam, Pero Mrnarević

Facebook Comments

Loading...
DIJELI