Jakovčić s partnerima kuje veliki plan

screenshot

Strateški partner pulskog Uljanika poduzetnik Danko Končar, proteklih nekoliko mjeseci otkako traje drama s posrnulim škverom, držao se podalje od javnosti, dok su Vlada i Bruxelles vodili pregovore i smišljali strategiju da odobrenje njegovog plana za restrukturiranje brodogradilišta. No, dramatična situacija u Uljaniku nedavno ga je natjerala da posegne i u vlastiti novčanik pa je Kermas energija prije nekoliko dana Uljaniku posudila 12,4 milijuna eura za okočanje novogradnje 500, čijom bi se isporukom državi smanjio iznog aktivnih jamstava sa 600 milijuna eura, na stotinjak milijuna eura. No, usprkos tome, vladajući nisu do kraja zadovoljni odnosom s Končarom, štoviše odnedavno se sve otvorenije u pitanje počeo dovoditi odnos Končara s lokalnim vlastima u Istri, konkretnije s IDS-om, a intervencija države u spašavanje Uljanika načela je i problematizaciju sudjelovanja počasnog šefa te stranke europarlamentarca Ivana Jakovčića u Nadzornom odboru Agarak Grupe u Finskoj, u kojoj je najveći dioničar s ogromnim utjecajem upravo Danko Končar. On sam navodno je osobno zamolio Jakovčića da se povuče, što je ovaj i napravio, paralelno s time počinjući kampanju za europarlamentarne izbore, u kojoj se između ostaloga obrušio i na glazbenika Marka Perkovića Thompsona. ”Mogu djelomično razumjeti njegovo pjevanje u ratnom trenutku, ali pojedinci u ratu trebaju biti dostojanstveni, a on to nije. . Zarađivati novac na zaluđivanju mladih ljudi mržnjom i zlom je duboko, duboko antikršćanski! Razumiju li to uopće svi oni koji to rade?! Mislim da su svjesni svega i to je dodatna tragedija današnjeg hrvatskog trenutka. I cijela ta proustaška scena ustvari tjera ljude na odlazak. To netko mora jasno i glasno reći. Politika koja je dovela neoustaštvo na scenu direktno je odgovorna. Nije to samo Karamarko, nego i Milanović, koji je nečinjenjem omogućio povratak desnice. Tu je srž problema. Sadašnja situacija degenerira i bojim se da nam društvo tone u nikad veće podjele. A to nije dobro”, rekao je Jakovčić u velikom intervjuu za Express u kojem je progovorio i o svojem radu u Bruxellesu.

”Mnogo je tema kojima sam se bavio. Odrađujem mandat klasično ‘radnički’! Puno nastupa, puno susreta, puno amandmana i to me jako ispunjuje. Također lobiranje u Komisiji za gradnju istarskog cestovnog ipsilona ili Uljanika smatram važnim. No ako trebam nešto izdvojiti, to je činjenica da sam uspio na dnevni red Parlamenta staviti više točaka dnevnog reda: gužve na granicama zbog slovenskih kontrola, Rezolucija o Srebrenici, zabrana korištenja nacističkih simbola, potresi u Italiji i nepogode u jadransko-jonskom prostoru itd. Možda je ipak najvažnija bila pobjeda u pravu korištenja imena teran za naše vino. To je bila slatka pobjeda! Moram napomenuti i da je Parlament raspravljao o europskoj brodogradnji, na moju inicijativu, a svi su govornici podržali moje stavove neovisno o zemlji ili političkoj grupaciji iz koje dolaze”, kazao je te se dotakao i Amsterdamske koalicije. ”Neće nam biti lako, ali politička scena je u velikom komešanju. Moglo bi se svašta dogoditi! I pozitivnoga, ali ima i suprotni scenarij. Ipak, vjerujem da principijelnost u politici je na cijeni. Zato nastupam i ovaj put, nakon 28 godina u politici, na isti način! Protiv političkog zla, ali nudeći konkretne ekonomske odgovore na otvorena pitanja. U politici osim napadanja treba imati konkretna rješenja. To je IDS-ova politika”, kazao je. Inače, neslužbeno se može čuti kako su članovi Amsterdamke koalicije ovoga ljeta zasukali rukave te se intenzivno spremaju na izbore za Europski parlament, uvjereni da će ostvariti zapažen rezultat. Vjetar u leđa, nedvojbeno im daje kriza koja potresa SDP, stranku čija je budućnost sve upitnija. Kao što je od ranije poznato, intrigantnu koaliciju čine Pametno, Glas i IDS, a prvi obris njihove suradnje, odnosno program te imena onih koji će braniti njihove boje na euroizborima javnosti će biti obznanjeni nakon ljetne stanke, odnosno početkom rujna, nakon čega se kane uhvatiti ozbiljnog posla te krenuti u ozbiljnu kampanju.

Kako se neslužbeno može saznati, a sukladno očekivanjima, listu će predvoditi otac koalicije Ivan Jakovčić, koji iskustva u Europskom parlamentu ima, a da mu ne manjka političkog znanja i spretnosti potvrđuje njegov višegodišnji položaj na čelu IDS-a. Osim njega, na listi bi se trebala naći i Anka Mrak Taritaš, šefica Glasa, no ona bi trebala biti pri dnu liste, budući da se kreatori nadaju njenim preferencijalnim glasovima. U Europski parlament ugurati bi se mogla i Vesna Pusić, ali i Marijana Puljak iz stranke Pametno, dok je u igri još i Jozo Radoš. Ekipa je ovo koja se nada da će osvojiti minimalno jedan mandat koji bi trebao biti temelj za nastavak suradnje, ali i temelj za pronalazak kandidata za predsjedničke izbore. Kako se ranije u medijima pisalo začetnik Amsterdamske koalicije te ideje i organizacije sastanaka je Jakovčić, zanimljivo, prvi sastanak odvio se u Nizozemskoj jer su istog dana Glas i Pametno na kongresu europskih liberala u Amsterdamu primljeni u Savez liberala i  demokrata za Europu. Stav je ovih stranaka da mogu konkurirati posrnuloj Partiji, a uvjereni su su da mogu postati značajan politički čimbenik nas sceni jer okupljaju popularne političare poput Mrak Taritaš, dok je istovremeno IDS vodeća stranka u istarskom kraju, a i stranka Pametno još uvijek nije do kraja iskoristila potencijal u Splitu i Zagrebu.

U Glasu stoga već sada počinju kampanju kako bi postali prepoznatljivi među biračkim tijelom, a teme kojima će se baviti su pravosuđe, obrazovanje i gospodarstvo. No, koliko uistinu imaju šanse odlučit će birači, kod kojih ovakve suradnje starih političara u novom ruhu dosad nisu imale šanse.

Naime, otac koalicije Jakovčić hrvatskoj je javnosti prilično poznat, što ne čudi budući da se politikom bavi još od 90-ih godina, vladajući ponajprije u istarskom kraju od kojega je prema riječima njegova nekadašnjeg kolege Damira Kajina napravio vlastitu kneževinu.Kupio je selo Sveti Juraj pretvorio ga u kameni grad te ga pretvorio u svoje carstvo. Troškove gradnje, adaptacije te infrastrukturu novoga grada pokrili su građani Istre dijelom iz lokalnog, a dijelom iz nacionalnog proračuna. Dio ceste novog centra Istre popločan je antiknim kamenim pločama koje su počupane iz trgova povijesne jezgre Pule – Portarata. Svi rukovodeći položaji u Istri popunjeni su Jakovčićevim, odnosno IDS-ovim podobnicima, ponajviše u državnim službama. Policija i Državno odvjetništvo u Jakovčićevoj bazi ponašaju se po uhodanom modelu ignoriranju, a moćni europarlamentarac u malom apsurdistanu ima ogromnu moć nad njima. Ako kojim slučajem u Istri poželite dobiti posao, bilo da vam je stalo do toga da postanete čistačica, ili pak direktor – Nino je taj koji daje odobrenje.

Istra je leglo kriminala, na to je u više navrata upozoravao bivši  saborski zastupnik Damir Kajin. U toj županiji centri moći vrte se oko duhanskog lobija, ali i svjetskog narko businessa te svih ostalih vrsta kriminala. Uistinu, Istra je najkriminalniji dio Hrvatske po glavi stanovnika, a nepotizam, korupcija i droga koju je i Kajin spominjao u svim su porama stanovnika ove županije. Raskošni repertoar kriminalnih djelatnosti Istre teče po već poznatim pravilima pod sloganom- kupi jeftino, a prodaj što skuplje. Mnogo je afera koje su se proteklih godina zavrtile oko Jakovčića, ali on osobno nikada nije ni okrznut.

Priča je počela s aferom Dragonera-Barbariga. Članovi uprave Hypobank iz te ere Gunter Stridinger i Wolfgang Kulterer kupili su milijun kvadratnih metara priobalja nacionalnog parka Briuna, gdje se ništa nije moglo gradiuti za oko šest eura po kvadratnom metru. U hitroj urbanbističkoj promjeni namjene u turističku zonu s mogućnošću gradnje, cijena metra kvadratnog penje se na 200 eura po metru kvadratnom. Profit- 480 milijuna kuna. Sličnom postupku javnost je svjedočila u aferi Dajla. Okretalo se 500 milijuna kuna da bi se šuma koja ne vrijedi previše transformirala urbanistički u golfteren, a glasine po Istri upućivale su na Jakovčića koji stoji iza svih afera. No, glasine nikada nisu rezultirale nikakvom istragom, niti bilo čime što bi kompromitiralo europarlamentarca.

Njemački investitor Georg List nedavno je javno Jakovčića optužio za reket. Na sastanku u jednom porečkom klubu zamolio je Jakovčića pomoć oko ishođenja dokumenata za izgradnju polo igrališta u blizini Motovuna. Uložio je pet milijuna eura u taj program, a na realizaciju uzalud čeka punih dvanaest godina. Jakovčić pristaje pružiti mu pomoć, ali pod uvjetom da isplati 500 tisuća eura njegovom suradniku Curiću. Nijemac odbija reket, a vrijedan projekt biva mu blokiran. Ova priča istarskom Županijskom odvjetništvu nije bila zanimljiva, a Jakovčić nikada nije zaintrigirao dvojac Bajić, Cvitan. List je provjeru na poligrafu prošao, a svoju optužbu objavio i izvan granica Hrvatske, no ni to nije imalo pretjeranog značaja pa ni odjeka.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI