FRLJIĆ OPET UZNEMIRAVA EUROPU: Prosvjed protiv predstave u kojoj ‘Isus siluje muslimanku’

sh. wikipedia

Kontroverzni redatelj Oliver Frljić ponovno je uznemirio javnost u još jednoj državi. Naime, njegova predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u izvedbi ljubljanskog Mladinskog gledališča održati će se u subotu u Brnu na festivalu kazališni svijet, a vjerničkim skupinama u prosvjedu pridružiti će se i lokalni aktivisti Komunističke partije Češke i Moravske, što je za redatelja novina o kojom se očitovao u razgovoru za Večernji list.

”Prosvjedi koji se događaju u Brnu dio su katolibanske groznice koja trese Europu. Rekao bih da mali novum u svemu ovome predstavlja participacija češke Komunističke partije, ali, kako kaže narodna mudrost, “vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu”. Međutim, cijela stvar s prosvjedima oko ove moje predstave bila je i ostala izrežirana od Katoličke crkve, od Poljske, preko Sarajeva, a evo, sada, i u ateističkoj Češkoj”, poručio je Frljić. Scena iz predstave u kojoj Isus silazi s križa i siluje muslimanku koja je prije toga iz vagine izvadila zastavu ujedinila je dvije suprostavljene strane u zajedničkom prosvjedu u Češkoj, a u travnju je češki biskup Dominik Duka osudio festival upravo zbog našeg redatelja, a prije nekoliko tjedana to su napravile i novine Halo.

“Brno neshvatljivo pokušava biti otočić neispravno shvaćene slobode, kao nekakvog bezgraničnog liberalizma kada se pod maskom slobode govora odbija intervencija protiv perverzne predstave za koju više sloboda govora ne vrijedi. Izvođenjem te predstave na svojoj sceni organizatori festivala izlažu se riziku kaznene odgovornosti za odobravanje terorizma, raspirivanju vjerske mržnje ili kršenju njihovih prava i sloboda”, napisali su aktivisti koji se u subotu pripremaju na prosvjed.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI