(FOTO, VIDEO) Sarajevski “Romeo i Julija”: Ubojstvo Boška Brkića i Admire Ismić

screenshot

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula

U petak se navršilo 25 godina otkako su u Sarajevu mučki ubijeni Boško Brkić i Admira Ismić. Ovaj, tada mladi i zaljubljeni par, svjetska je javnost prozvala “sarajevskim Romeom i Julijom”, po njima su snimani filmovi, o njima pisane knjige…

Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini “sarajevske Olimpijade” kada je nešto posebno „cvjetalo“ u tom gradu. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Kada je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti.

Nažalost, nisu dočekali kraj. Bošku je život postao težak u Sarajevu. Neki kažu da su ga muslimani stalno maltretirali. Admira i on su shvatili da žele li sačuvati svoju ljubav moraju izići van Sarajeva.

U svinju 1993. godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na srpsku stranu, odnosno da će moći preko Vrbanja mosta prijeći na Grbavicu. Admirina majka Nejra je plakala, a otac Zijo nije se slagao s tim da krenu. Ali, Admira nije željela ostaviti Boška. Krenuli su 18. svibnja 1993. godine.

Boško i Admira hodali su nešto više od 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je ubio. Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula.

Ta slika obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom. Njihova zagrljena tijela sa ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

Njihova smrt dugo je ostala misterija, te su i srpska i muslimanska strana izmišljala svoje verzije njihovog ubojstva. Nakon završetka agresije na Republiku BiH bivši agent tajne službe AID Edin Garaplija posvjedočio je da je prilikom ispitivanja teroriste, ratnog zločinca i ubojice Nedžada Herende došao do njegovog priznanja da su Boška Brkića i Admiru Ismić ubili pripadnici Izetbegovićeve terorističke jedinice “Ševe” Nedžad Herenda i Dragan Šošić pucajući, kako je Garaplija svjedočio, sa zgrade “Stelexa”. 

Iako se Herenda i Šošić dovode u vezu sa, pored ovog, sa još brjnim drugim ratnim zločinima na teritoriju pod kontrolom Izetbegovićeve vlasti, oni su i dalje na slobodi i nijedno tužilaštvo u BiH protiv njih nije podiglo optužnicu. Herenda neometano živi u Groningenu u Nizozemskoj a država BiH je tek prošle godine, neuspješno naravno, tražila njegovo izručenje zbog tri ratna zločina u kojima je sudjelovao – ubistvo Brkića i Ismićeve, zločin u Velikom parku i atentat na obitelj prvog komandanta Armije RBiH generala Sefera Halilovića. 

Dragan Šošić se službeno dovodi u vezu sa dva ratna zločina i četiri ubojstva, ali do danas nikada nije ni osumnjičen od strane bilo kojeg “neovisnog” tužilaštva u BiH već je, paradoksalno, zaposlen kao šef sigurnosti Centralne banke BiH što dovoljno govori kako se Izetbegovićev sustav, u slučaju Herende i Šošića dobro brine za svoje ubojice.

Medijima je godinama plasirano da su „ubijeni sa srpske strane“. Herenda je bio precizan i rekao da su se on i Šošić nalazili na prostoru bivše zgrade “Steleksa”, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su ih na mostu kad su mladić i djevojka pokušali prijeći na stranu Srba – naveo je Garaplija.

Dragan Šošić, ratni zločinac, pripadnik zloglasnih “Ševa”

Nedžad Herenda, ratni zločinac, glavni ubojica “Ševa”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI