EKSTAZA U SRBIJI! Svi su u nevjerici: Otkrivene najveće rezerve ‘NOVE NAFTE’ u Europi

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Najveće rezerve litija u Europi, metala koji se koristi za proizvodnju baterija, kriju se u Srbiji, piše Novac.hr.

Kako navodi Bloomberg, zahvaljujući otkriću gotovo 200 milijuna tona rezerve, naši susjedi mogli bi postati novi konkurenti Kini, koja je trenutno treći najveći proizvođač, ali i nekim drugim najvećim svjetskim izvoznicima ovog dragocjenog metala. Doduše, američki stručnjaci potvrdili su zasad “samo” milijun tona rezervi, no i ta ih brojka čini jednim od najbogatijih izvora litija u Europi.

Litij je jedna od najvećih nada za našu zemlju – izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić i apelirao na kompanije da što prije krenu s eksploatacijom.

Osim Srbije, svoj teritoriji počeli su istraživati i Češka i Austrija, dok je Rumunjska ponovno otvorila davno zaboravljene rudnike zbog sve veće potražnje za ovim metalom koji se koristi u izradi baterija za iPhone pa sve do Teslinih automobila.

Inače, proizvodnja baterija od litija u 2018. godini na svjetskoj razini porasla je za 25 posto, a prema procjenama stručnjaka potražnja za litijem porast će za osam puta, stoga i nije čudno što litij zovu “novom naftom”.

Za eksploataciju litija u Srbiji potrebne su minimalno još tri godine.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI