Bernardić šalje Glavaševića u bitku života: Hoće li uspjeti?

screenshot

Iako se povremeno može steći dojam da SDP nestaje s hrvatske političke scene, tim okupljen oko Davora Bernardića ne misli se pomiriti s time. Posljednjih tjedana rade na pripremama za izbore za EU parlament, čemu najviše pažnje posvećuje upravo Bernardić koji se u tu bitku odlučio krenuti samostalno bez koalicijskih partnera. Da je tome tako moglo se naslutiti i nedavno kada se obrušio na sve oporbene stranke, koje mu same po sebi ionako okreću leđa.

SDP je prema mišljenju Davora Bernardića jedina stranka koja se u oporbi nije kompromitirala te je odlučio učiti iz Plenkovićeva primjera i na izbore izaći samostalno pa će se tada vidjeti tko koliko vrijedi.

Glavni odbor Partije nedavno je potvrdio izborni stožer, a njegov sastav otkriva i tko od SDP-ovaca namjerava političku karijeru nastaviti u Bruxellesu. Na čelu izbornog stožera nalazi se Rajko Ostojić, a članovi stožera pomalo očekivano su Tonino Picula, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Romana Jerković te Ranko Ostojić.

Nije tajna da ambicije za vanjsku politiku ima i Domagoj Hajduković, a europskoj fotelji nada mladi Bojan Glavašević.

No, ulazak u Europski parlament nije jednostavan uzmu li se u obzir rezultati od 2014.godine kada je SDP s koalicijskim partnerima SDP-om, HNS-om, IDS-om i HSU-om osvojio 29,9 posto glasova za razliku od Karamarkova HDZ-a kojega je u to doba podržalo čak 41 posto birača. U EP ušli su tada uz Piculu i Borzan još i Jakovčić, Jozo Radoš te Neven Mimica, na kojega danas u Partiji ne mogu računati budući da je čovjek član Europske komisije. Ako je vjerovati anketama i rejtingu kojeg SDP danas uživa, u Europski parlament mogli bi poslati najviše tri kandidata.Ono što pak Bernardiću ulijeva nadu jest nedostatak kvalitetnih kadrova koje bi Plenkovićev HDZ mogao staviti na listu za Parlament, budući da ni on osobno, ali niti Davor Ivo Stier više nemaju tih ambicija, a upravo je ovaj dvojac puno značio HDZ-u na izborima za Europski parlament. Na prošlim izborima, uz Plenkovića, najveći broj preferencijalnih glasova osvojila je Ruža Tomašić, koja je otvoreno priznala kako se po isteku mandata kani povući iz politike. Jednako tako, u utrku za Europski parlament, ne misli se više uključivati niti Ivana Maletić, tvrde izvori bliski aktualnoj europarlamentarki.

Dakako, tu je i Stier, koji također ne kani više u EP, a koji je na prošlim izborima polučio solidan rezultat. Kada su ga imenovali za ministra vanjskih poslova, u HDZ-u su jedva pronašli zamjenu za njega u Europskom parlamentu. Bilo je govora o tome da bi njegovu funkciju mogao preuzeti Ivan Tepeš, ali na koncu šansu da se predstavi u Parlamentu dobio je Ivan Tolić.

No, vidi Plenković vrlo dobro što se radi u susjednom dvorištu pa je i on sam krenuo u bitku za euroizbore prije kojih će u javnosti pokušati izbrendirati neka nova lica koja bi nas mogla predstavljati i zastupati naše interese u EP u ime Hrvatske demokratske zajednice. Suradnju će definitivno nastaviti s Marijanom Petir, unatoč činjenici da je nedavno izbačena iz HSS-a, jer Plenkoviću se sviđa njezin rad i zalaganja u Parlamentu. Jednako tako, na ovom polju svoju će snagu i dalje pokazivati Dubravka Šuica.

Osim tih, javnosti relativno poznatih imena, premijer u vidu ima i Antuna Krševana Dujmovića, znanstvenika na Institutu za međunarodne studije te dva bivša državna tajnika Zdravka Krmeka i Ivana Bubića. Uz njih, premijer namjerava okrenuti ploču te priliku pružiti mladim ljudima, s kojima osobno od ranije surađuje pa se spekulira da bi HDZ-ove boje u utrci za Europski parlament među ostalim mogli braniti i ”Plenkovićevi mladi lavovi”. Jedan od njih je Marko Milić, sin poznatog novinara Gorana Milića koji uživa veliko premijerovo povjerenje.

Inače, mladi je Milić u političkim vodama još od 18 godine, otkada je član HDZ-a, na čijoj je kampanji aktivno radio uoči prošlih izbora. Računa Plenković i na mlade ljude koje je svojedobno angažirao u svojem europskom uredu u Bruxellesu i Zagrebu, a riječ je o voditeljicama njegova nekadašnjeg ureda Marijani Balić i Teni Mišetić te asistentu Miroslavu Smetišku. Ovi mladi ljudi, potencijala definitivno imaju, a ako uistinu bude volje mogli bi dobiti i svoju priliku da nas predstave u EP, otkud je uostalom i Plenković stasao u ozbiljnog političara.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI