Ako može Saucha u saborski odbor za zakonodavstvo, onda bi i Sanader mogao biti bar vanjski suradnik odbora za Ustav, a Todorić dopisni član odbora za financije!

Patrik Macek/PIXSELL

U svakom slučaju sramotno je to da je Saucha, čovjek pod ozbiljnom optužnicom, uopće postao član bilo kakvog odbora, a još je sramotnije da, između ostalog i od takvog čovjeka ovisi vladajuća većina u Saboru. No, kako je krenulo više nikoga ne bi iznenadla vijest da Robert Ježić, kada bi postojao zakonski okvir za to, bude predložen za vanjskog člana odbora za pravosuđe, Kalmeta za gospodarstvo razvoj i obnovu, a župan Alojz Tomašević,kojeg je žena optužila za obiteljsko nasilje, bude vanjski član ili bar stručni savjetnik odbora za obitelj , mladež i šport.

Nakon gotovo godinu dana od izbijanja afere Dnevnice, USKOK je podignuo optužnicu protiv saborskog zastupnika Tomislava Sauche, nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika Vlade Zorana Milanovića.
USKOK Sauchu sumnjiči da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna.
Sauchu i Zeljko USKOK stavlja na teret ‘počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave’.

No, dan prije podizanja optužnice, mediji su izvijestili, da su HDZ i HNS predložili Tomislava Sauchu za novog člana saborskog odbora za zakonodavstvo. Prijedlog su sročili, kakve li slučajnosti, dan prije nego što je Državno odvjetništvo podiglo službenu optužnicu protiv Sauche zbog afere Dnevnice.
Saucha bi po prijedlogu, o kojem se u saboru još nije stiglo glasati, u odboru za zakonodavstvo trebao zamijeniti Stjepana Čuraja iz HNS-a. Otkako je počeo podržavati HDZ-ovu većinu, Saucha je član saborskog kluba HNS-a i time bi se samo jedan član kluba zamijenio drugim u saborskom odboru.

Takva informacija doista zvuči zastrašujuće da zastupnik pod optužnicom koji je neko vrijeme bio i u pritvoru, sjedi u odboru za zakonodavstvo, bez obzira na činjenicu da odbor za zakonodavstvo odavno već samo propušta sve prijedloge zakona kako im stignu iz vlade i nema baš nikakav utjecaj na ono što će se na koncu izglasati. Druga je stvar što je ta činjenica više nego žalosna jer Sabor je ipak zakonodavno tijelo vlasti i taj odbor bi trebao biti jedan od najvažnijih. No Hrvatski sabor se odavno prestao pretvarati da je vrhovni suveren u državi, zaključuju neki mediji te konstatiraju da umjesto toga Sabor samo provodi volju vlade čak i s ovako tankom većinom kakvu ima vlada Andreja Plenkovića.

Zluradi bi mogli reći da vijest kako je Saucha predložen za člana odbora za zakonodavstvo i nije toliko loša, jer što bi se dogodilo, da su, primjerice, HDZ i HNS Sauchu predložili u odbor za pravosuđe koji je puno ozbiljnije tijelo i u kojem se provode stvarne rasprave. No, više ništa nije isključeno i više nas ništa ne može iznenaditi. U svakom slučaju sramotno je to da je Saucha, čovjek pod ozbiljnom optužnicom, uopće postao član bilo kakvog odbora, a još je sramotnije da, između ostalog i od takvog čovjeka ovisi vladajuća većina u Saboru.

No, kako je krenulo više nikoga ne bi iznenadla vijest da Robert Ježić, kada bi postojao zakonski okvir za to, bude predložen za vanjskog člana odbora za pravosuđe, Kalmeta za gospodarstvo razvoj i obnovu, a župan Alojz Tomašević,kojeg je žena optužila za obiteljsko nasilje, bude vanjski član ili bar stručni savjetnik odbora za obitelj , mladež i šport.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI