Usvoji li se, uz ‘guranje’ HNS-a istanbulska konvencija bio bi posljednji čavao u lijes Plenkovićeva HDZ-a

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Budući predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u velikom intervjuu ( a gdje drugdje nego u Jutarnjem) slavodobitno izjavljuje da će se uz podršku njegove trgovačke stranke usvojiti Istanbulska konvencija. Nije slučajno da je ta njegova izjava istaknuta i na naslovnici kada se vrlo dobro zna da se veliki dio saborskih zastupnika HDZ-a protive ratifikaciji Konvencije jer smatraju da se tim dokumentom, kojemu je osnovni cilj bolja zaštita žena i djece od nasilja, na mala vrata uvodi rodna ideologija, koju je Katolička crkva i službeno osudila, pozivajući zastupnike da se usprotive ratifikaciji. A dođe li Istanbulska konvencija do Sabora dobar dio zastupnika u Klubu HDZ-a glasovat će protiv. No, uz Vrdoljaka i HNS, dio HDZ-a, manjinaca i oporbe konvencija bi dobila potporu u Saboru, upozoravaju izvori iz vrha HDZ-a.

Nije ga bilo, gotovo pola godine, ni u javnosti a ni u političkom životu Hrvatske. Dakako riječ je o Ivanu Vrdoljaku bivšem i budućem predsjedniku HNS-a. Ta najtrgovačkija stranka u Lijepoj našoj, po svim službenim anketama, ne uspijeva dobaciti ni preko dva posto potpore svojih glasača, ali unatoč tome od njihovih ‘prodanih duša’ u Saboru ovisi  skliska vladajuća većina o čijoj niti visi Plenkovićeva politička sudbina. Svjestan je toga i Ivan Vrdoljak, koji osokoljen tom činjenicom u velikom intervjuu Jutarnjem listu slavodobitno izjavljuje da će se uz podršku njegove trgovačke stranke usvojiti Istanbulska konvencija. Nije slučajno da je ta njegova izjava istaknuta i na naslovnici kada se vrlo dobro zna da se veliki dio saborskih zastupnika HDZ-a protive ratifikaciji Konvencije jer smatraju da se tim dokumentom, kojemu je osnovni cilj bolja zaštita žena i djece od nasilja, na mala vrata uvodi rodna ideologija, koju je Katolička crkva i službeno osudila, pozivajući zastupnike da se usprotive ratifikaciji. A dođe li istanbulska konvencija do Sabora dobar dio zastupnika u Klubu HDZ-a glasovat će protiv.
No, uz Vrdoljaka i HNS, dijela HDZ-a, manjinaca i oporbe konvencija bi dobila potporu u Saboru, upozoravaju izvori iz vrha HDZ-a. A usvoji li se, uz ‘guranje’ HNS-a Istanbulska konvencija bio bi to posljednji čavao zabijen u lijes Plenkovićeva HDZ-a, tvrdi nam zabrinuti  izvori iz te stranke. Podsjetimo, iako je javna rasprava o prijedlogu ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj pod nazivom Istanbulska konvencija, završena početkom rujna ove godine, a njezino potvrđivanje u Saboru najavljeno do kraja godine, u HDZ-u su još početkom listopada odlučili prikočiti i naknadno otvoriti raspravu o tom pitanju unutar stranke. Već tada su se mediji zapitali hoće li se Konvencija doista i ratificirati u predviđenom roku jer dobar dio stranačkih dužnosnika postavljao pitanje zbog čega se žuri s dokumentom koji je ratificiralo manje od polovice članica EU i za potvrđivanje kojega Hrvatskoj nije zadan nikakav rok.
Zbog Konvencije veliki prijepori u HDZ-u
U tom kontekstu je i sredinom listopada ove godine pitanje ratifikacije bilo postavljeno i na sjednici Predsjedništva HDZ-a, a postavili su ga politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier i europarlamentarka Ivana Maletić što, kako su tvrdili tada mediji nije najbolje sjelo predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. On je Ivani Maletić zamjerio što je ostala suzdržana kada je Europski parlament podupro ratifikaciju Konvencije, poručujući kako od svih eurozastupnika očekuje da glasuju jednako. Inače više nije nikakva tajna da  Plenkovića najviše smeta to što su u antiistanbulskoj fronti Ivana Maletić, Davor Ivo Stir, Milijan Brkić, Miro Kovač…, ali i brojni drugi, koji će svoje protivljenje iskazati kada za to dođe vrijeme. Tada je situaciju između suprotstavljenih strana u stranci pokušavao smiriti glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, poručujući kolegama kako nije dobro da se HDZ upliće u rasprave koje stranci nanose štetu pa je na kraju zaključeno da se o tom pitanju javno neće istupati dok se o Konvenciji ne provedu konzultacije u stranci. Dogovoreno je i da će Predsjedništvo održati posebnu tematsku raspravu o Istanbulskoj konvenciji tijekom koje će svi imati priliku izreći svoje mišljenje, prije nego što sam dokument bude upućen Saboru na ratifikaciju. I sam Jandroković, doznajemo, smatra da je riječ o svjetonazorskim pitanjima oko kojih se javnost lako dijeli te drži kako stranci nije potrebno da javnim podjelama oko ideoloških tema pokazuje političku slabost. Iz njegovih riječi da se iščitati da i Jandroković misli kako HDZ treba biti oprezan kada predlaže ratifikaciju dokumenta koji izaziva podjele i protivljenje dobrog dijela konzervativne javnosti. Iako se dio njih i dalje protivi Konvenciji, uputu Predsjedništva odlučili su poslušati pa službeno ne žele nagađati što će se na kraju dogoditi s Konvencijom.
Zbog Istanbulske konvencije lijevi mediji napali i predsjednicu Kolindu
 
No, kako tvrde mediji,  u HDZ-u i nisu posve sigurni hoće li Konvencija uopće doći do Sabora. Dio ih najavljuje kako će, ako se to dogodi, osobno dići ruku protiv ratifikacije Konvencije i tvrde kako isto misli i dobar dio kolega u Klubu HDZ-a. Posebno su ljutiti zbog toga što je dokument poslan u javnu raspravu prije nego što je stranka o njemu rekla svoje, a argumenti protiv Konvencije na koje se pozivaju na tragu su onoga što je o Konvenciji rekla Katolička crkva i konzervativne udruge. U vrhu stranke ljute se, pak, što se HDZ-u nameću svjetonazorske teme, no činjenica je da je ratifikaciju Konvencije najavio sam premijer te da je ona puštena u raspravu prije negoli je bilo tko i pokušao saznati kakav će biti odgovor javnosti i same stranke. Tako se veliki dio hrvatske javnosti u potpunosti slaže s izjavom europarlamentarke Ruže Tomašić koja smatra da je Istanbulska konvencija izrazito ideologizirani dokument kojim se želi nametnuti krajnje liberalni svjetonazor svim građanima, uključujući i one koji ga ne dijele. Naravno da u javnosti ima i puno onih koji smatraju da istanbulska konvencija neće proći – ne zbog nasilja u obitelji – već zbog “pedersko-lezbijske pedofilske ideologije koju kroz konvenciju želite provući…”
A u kontekstu najnovijih prijepora oko Istanbulske konvecije i Vrdoljakovog obećanja da će uz njegovu i HNS-ovu pomoć Konvencija biti progurana u Saboru, valja podsjetiti i na izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja u povodu međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama apelirala na Vladu da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu.
“U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući”, poručila je tada predsjednica RH.
Naravno, da su nakon ove njezine izjave lijevi mediji konkretno, Novi list, ustvrdili da je ta Kolindina izjava samo vjetar u leđa onom, kako ih tituliraju, konzervativnom dijelu javnosti, koji se protivi ratifikaciji Konvencije ne zbog zaštita žena i djece od nasilja, nego zbog činjenice da se na mala vrata uvodi rodna ideologija, koju je Katolička crkva i službeno osudila, pozivajući zastupnike da se usprotive ratifikaciji.
Medijsko uskrsnuće Ivana ‘Ljigavog’
E sad, u tom kontekstu valja sagledati medijsko uskrsnuće budućeg predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kojeg ogroman dio hrvatske javnosti, pa čak i samih glasača HNS-a smatra jednim od najvećih političkih ljiga u Hrvatskoj. Na toj ljigavosti bi mu čak mogao pozavidjeti i Njonjo Jandroković. I Vrdoljak je baš kao i Jandroković, (Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko...), za sobom ostavio ‘političke leševe’ svih svojih bivši šefova, Radimira Čačića i Vesne Pusić. Čačić ga je stvorio i gurnuo u političku orbitu, a Vesna Pusić mu omogućila da dođe na čelo HNS-a, no, svejedno, taj političar koji se voli slikati pored ‘Ledo škrinje’ otresao ih je kao muhe sa svoga revera. I sada nakon šest mjeseci javne i političke samoizolacije, najavljuje svoj veliki povratak, ciljano ističući  da će se uz podršku njegove trgovačke stranke usvojiti Istanbulska konvencija. Na novinarski upit kako se baš sada vraća u aktivnu politiku, Vrdoljak izjavljuje da je ostavku podnio iz vrlo konkretnog razloga: “Htio sam pokazati da nemam nikakvog osobnog interesa pri donošenju odluke o ulasku u Vladu. Zato sam se maknuo sa svih političkih funkcija, i s čela stranke, i s potpredsjedničke pozicije u Saboru… Dakle, moj stav da trebamo ući u vladajuću koaliciju nije bio motiviran nekim osobnim interesom, već procjenom da je to nužno za boljitak zemlje. A uz to, bilo mi je jako teško da na Predsjedništvu za par glasova preglasavamo dugogodišnje kolege koji su sudjelovali u gradnji stranke. Nisam želio da se to gleda kao čin jednog čovjeka, već sam želio da ključno stranačko tijelo koje izravno predstavlja cijelu organizaciju preuzme odgovornost i donese odluku kojim će smjerom stranka krenuti”, izjavljuje Vrdoljak nakon čije izjave će dobar dio javnosti, ali i znatan dio od onih manje od dva posto koji podržavaju njegov HNS dobiti preforaciju čira na želudcu.
Pogotovo, nakon njegova objašnjenja zašto se sada vratio.
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI