Turudić i Brkić spašavaju Bandića od kaznenog progona!?

Filip Kos/PIXSELL

Najizglednije je da će afera 'Agram' pasti u vodu, jer se spis nalazi na izvanraspravnom vijeću, radi - 'odluke o daljnjoj primjeni privremenih mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi'. Tu je nebulozu priopćio glasnogovornik Županijskog suda, Krešimir Devčić, govoreći što se događa s optužnicom protiv Bandića i još 15 ljudi, te 2 trgovačka društva

Kronologija afere “Agram” i njezino odugovlačenje, konačno je potvrđeno i kroz nerad Županijskog suda u Zagrebu, koji je godinama taj predmet držao u ladici i loptao se s višemilijunskim optužnicama glavne korputivne hobotnice grada Zagreba, na čelu s Milanom Bandićem i Petrom Pripuzom. Da Bandića štiti dvojac – Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda i Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a, potvrđeno je i najnovijom, sramotnom činjenicom kako će USKOK, zahvaljujući nemaru suda, Bandiću morati deblokirati cjelokupnu imovinu!!!

Sada je i jasno, zašto je bratu Milijana Brkića, zagrebački gradonačelnik posljednjih mjeseci prepustio više od 20 atraktivnih poslovnih prostora diljem metropole u najam po smiješnoj cijeni. Jasno je i da je cijelu priču oko afere „Agram“ odradio Ivan Turudić, koji se još tijekom proslave pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u caffe baru „Sport Billy“ na Trešnjevci, sretno smješkao u društvu Milijana Brkića, paleći skupocjene kubanske cigare i dogovarajući kako Batmana izvući iz problema u kojem  se tada nalazio.

Najizglednije je da će cijela afera „Agram“ pasti u vodu, jer se u ovom trenutku, spis pod tim nazivom, nalazi na izvanraspravnom vijeću, radi „odluke o daljnjoj primjeni privremenih mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi“. Tu je nebulozu medijima priopćio vječni glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, Krešimir Devčić, odgovarajući na pitanje što se događa s aferom „Agram“ i optužnicom protiv Milana Bandića i još 15 ljudi, te dvaju trgovačkih društva.


Blokirana Bandićeva imovina

Podsjetimo, u prosincu 2015. godine, USKOK je podigao optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika, no ona, ne samo da još uvijek nije potvrđena na Županijskom sudu, već se o potvrdi optužnice do sada nije uopće raspravljalo!? Riječ je o do sada jedinstvenom slučaju odgađanja procesa, a sama činjenica da se osumnjičenike tereti za pronevjeru više od 30 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba, zapravo više nikoga i ne zanima.Zbog cijele je afere USKOK  blokirao Bandiću stan u Bužanovoj ulici, vikendicu i umjetnine vrijedne oko 400 tisuća kuna, te još tri stana za koja se sumnja da su u Bandićevom vlasništvu. Sada će se, kako stvari stoje, sve te nekretnine morati odblokirati, bez da je Bandić uopće dokazao odakle mu tolika imovina i svi ti stanovi po Zagrebu. A oni se, igrom slučaja, nalaze u zgradama koje je gradio direktor „Zagrebgradnje“, dok mu je brat bio šef GUP-a Grada Zagreba. No, u čemu je „štos“ o kojem je Turudić sve znao?

Zakon, naime, propisuje kako se imovina ne može nastaviti blokirati ako u roku od dvije godine optužnica ne postane pravomoćna. Tako je Bandić uspješno „kupio“ dvije godine potrebne za deblokadu imovine, a činjenica kako je svoje dupe spašavao dilanjem gradskih prostora, nikoga, zapravo, u ovoj zemlji ne zabrinjava…

Stoga je samo pitanje dana kada će se zbog dugoročnosti postupka Bandiću deblokirati sva imovina. Bandić, podsjetimo, nije mogao staviti pod hipoteku, ni prodavati svoj stan i garažu u Bužanovoj 4, te vikendicu u okolici Samobora, niti raspolagati umjetninama vrijednima oko 400 tisuća kuna.

Blokirana su mu još i tri stana za koje USKOK sumnja da im je on vlasnik, ali preko drugih osoba i tvrtki. Riječ je o stanovima na adresi Kruge 5, na Horvaćanskoj i Gračanskoj cesti. Stanovi su na papiru u vlasništvu obitelji Brzica i tvrtke „Geoprojekt“, vrijedni više od 3,3 milijuna kuna. Svi su kupljeni gotovinom, odnosno novcem koji je samo noć prije – osvanuo na računima obitelji Brzica.
Blokiran je i stan Bandićeva brata Drage, također u Bužanovoj 4, s obzirom na malo manje poznatu informaciju kako Milan Bandić koristi oba penthausa na toj adresi. No da ne biste pomislili kako je tijekom razdoblja blokade imovine, Bandić bio gladan kruha, riječ je samo o imovini za koju se uspjelo isčeprkati da ju – ima. Za pretpostaviti je kako to nisu jedini stanovi čiji je on stvarni vlasnik, a suspektna je i činjenica kako mu nije blokirana niti jedna kuna, niti su mu provjeravani računi u inozemstvu, bilo na njegovo ime ili imena njegove supruge i kćerke Anamarije.

Izvlačenje love iz Holdinga i Zagreba

USKOK je pokrenuo izvidne radnje protiv Bandića prije četiri godine zbog sumnje da je oštetio zagrebački proračun za više od 30 miijuna kuna. Optuženi su bili i bivši šef Holdinga, Slobodan Ljubičić, inače mozak cijele operacije kako izvući lovu iz Holdinga i Zagreba, te poduzetnik Petar Pripuz. Na optuženičkoj listi našli su se i bivši direktor ZET-a, Ivan Toli, direktor Čistoće, Miljenko Benko, pročelnik stručne službe, Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda, Miro Laco, direktor Plinare, Ante Dodig, te brojna druga atraktivna imena grada Zagreba. Ekipa je uhićena, pa kad su Zagrepčani pomislili da će se kriminal u Zagrebu konačno početi raspetljavati, prvu sumnju na svijetlo optužnice u aferi „Agram“, bacio je Ustavni sud, koji u travnju 2015. godine Bandića pustio iz pritvora.

Inače, optužnica je vrvila dokazima, iskazima, dokumentacijom i bila je jako ozbiljna za sve sudionike afere, pa se dugo nije znalo što napraviti s njom i kako je gurnuti pod tepih. Tim više što HDZ tada nije vodio zemlju, pa su i manevri spašavanja Bandića bili skučeni.

Optužnica za aferu „Agram“ je uključivala:

1.) – nezakonito poslovanje zbrinjavanja otpada koje je dano Pripuzovoj tvrtki, te nastalu štetu od 2,7 milijuna kuna;
2.) – zamjena zemljišta čime je pogodovano tvrtki Bramgrad, a Grad Zagreb je oštećen za 21 milijun kuna;
3.) – nezakonito zapošljavanje, te prebacivanje pojedinih ljudi na bolje plaćena mjesta, iako nisu imali uvjete. To su slučajevi premještaja Roberta Ljutića i Bandićeve tajnice, Marije Caharije, izmišljeno radno mjesto za Zrinku Majerović, premještaj Bandićeve rođakinje Milkice Macan i kćeri Bandićeve prijateljice, Pavle Šušković, na bolje plaćena radna mjesta, a da nisu ispunjavale uvjete;
4.) – nezakonita zapošljavanja u Holdingu – slučaj bivše manekenke Dijane Muhović. Zaposlen je i sin Milijana Benka, Stjepan, koji nije imao uvjete:

5.) – nezakonito zapošljavanje u Gradskoj plinari  prijateljice Petra Pripuza kao pomoćnice direktora;
6.) – nezakonito korištenje službenih gradskih automobila, odlazak Mile Horvat na liječenje u Beč, odlasci Dijane Muhović, koja nije zaposlenica Grada Zagreba, u Berlin i Tuzlu, odlazak dvaju automobila s vozačima u Poganu Vlaku kako bi mesari obavili svinjokolju za privatne Bandićeve potrebe, dolazak tadašnje gradske zastupnice Sandre Perković na gradsku Skupštinu iz Medulina, kako bi se osigurao kvorum za raspravu o proračunu, odlazak Bandićeve tajnice Marije Caharije u Beč, odlazak Zdenka Antunovića u Beč, odlazak Bandićeva šogora Mile Macana u Poganu Vlaku sa službenim vozačem;
7.) – neplaćanje poreza i prireza na uplate na žiro račun koji je bio otvoren za potrebe predsjedničke kampanje, čime je proračun oštećen za 5,7 milijuna kuna;
8.) – krivotvorenje potvrda za slike i skulpture vrijedne oko 400 tisuća kuna.

Izdvajanje nezakonitih dokaza

Iako je Dragutin Kosić, kojeg se teretilo za nezakonita zapošljavanja u Holdingu, priznao krivnju, cijela priča je odmah potom – stala. Optužnica je podignuta još prije tri godine, no Bandićevo suđenje nikako nije započinjalo. Županijski sud o njoj uopće nije raspravljao, pa se tako ne zna ni ima li optužnica pravnog temelja, hoće li biti odbačena ili vraćena na doradu… Dovoljno da bi se posumnjalo kako s optužnicom nema nikakvog problema, nego je problematična činjenica – kako izvući “dečke” iz problema u kojima su se našli…

Nekoliko mjeseci nakon optužnice, u ožujku 2016. godine, optužno vijeće predalo je slučaj Vrhovnom sudu povodom prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza. Tako je nakon više od godinu dana, sud zaključio da su tajno snimljeni telefonski razgovori i SMS poruke prikupljene u istrazi – zakoniti dokazi. Daljnje makinacije, kako afera „Agram“ nikako ne bi završila u sudnici, odnosile su se na kupovanje vremena zbog bolesti Slobodana Ljubičića, koji se liječio od karcinoma pluća.

Potom je sutkinja zakazala ročište prošloga ožujka i do danas se stvar nije pomaknula s mrtve točke. Naravno, HDZ je dobio izbore, a potom i Milan Bandić, zahvaljujući Milijanu Brkiću. Naime, Brkić je HZD-ovcima na terenu govorio da ne glasaju za stranačkog kandidata, Dragu Prgometa, već za Milana Bandića pa, zapravo, i ne čudi letargija sudaca na Zrinjevcu i krajnja nebriga oko cijele afere…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI