STRASBOURG: OPTUŽEN PREDSTAVNIK LUFTHANSE ZBOG KORUPCIJE

Photo: www.techrights.org

Britanski internetski portal ‘Techrights’ specijaliziran za stručne teme patenata i intelektualnog vlasništva, objavio je 22. srpnja 2017. godine članak pod naslovom “Strasbourg: Verterer der Lufthansa wegen Korruption angeklat” autora dr. Roya Schestowitza. Tekst progovara o trgovanju utjecajem i dosezima korupcije u hrvatskom pravosuđu i drugim institucijama, a koja se odvija na poticaj utjecajne međunarodne zrakoplovne tvrtke Lufthansa. Izvorni članak možete pročitati na slijedećoj poveznici: http://techrights.org/2017/07/22/lufthansa-strasbourg/, a prijevod teksta s njemačkog jezika bez ikakvih korekcija donosimo u nastavku. Također želimo napomenuti da je isti portal još u dva navrata popratio ovu temu, a linkove na objavljene tekstove donosimo u nastavku i to kako slijedi: http://techrights.org/2017/07/26/lufthansa-airplus-and-beyond/ http://techrights.org/2017/07/30/bsa-and-andrej-matijevic/

EU sudu u Strasbourgu podnesena je dana 20. srpnja 2017. godine tužba protiv predstavnika, odnosno pravnog zastupnika međunarodne zrakoplovne tvrtke Lufthansa u Republici Hrvatskoj, odvjetnika Andreja Matijevića iz Zagreba. Tužba je upućena putem pošte iz Brne, malenog mjesta s otoka Korčule odakle je hrvatska europarlamentarka u Bruxellesu, gospođa Ruža Tomašić. Tužba se odnosi na niz koruptivnih radnji koje je odvjetnik Andrej Matijević počinio u suradnji s odgovornom osobom DZIV-a u Hrvatskoj, tadašnjim ravnateljem Željkom Topićem, sada potpredsjednikom EPO-a u Munchenu. Naime, zbog pravne nesigurnosti, odnosno zbog neučinkovitosti i korumpiranosti hrvatskog pravosuđa, posebno DORH-a i USKOK-a, stranka u postupku nakon više od 9 godina opstruiranja istrage, odlučila se pravnu zaštitu potražiti u međunarodnim okvirima pri EU sudu u Strasbourgu. Najbizarnije u cijelom dugogodišnjem istražnom postupku u Hrvatskoj jest podatak kako predstavnik Lufthanse i bivši ravnatelj DZIV-a Željko Topić nikada nisu bili pozvani na obavijesni razgovor u policiju ili u Državno odvjetništvo RH. Uostalom, Hrvatska nije bez razloga proglašena jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta prema posljednjem istraživanju Transparency Internationala. Prema izvorima iz ECHR u Strasbourgu protiv potpredsjednika EPO-a Željka Topića se na tom međunarodnom sudu vode još najmanje 4 postupka zbog korupcije i diskriminacije. O razmjerima visoke korupcije potpredsjednika EPO-a govori podatak kako je uspio podmititi i poznatog hrvatskog istraživačkog novinara koji je u trenucima kada je razotkriven sam podnio ostavku na članstvo u Hrvatskom novinarskom drustvu (HND) bojeći se sankcija hrvatske i međunarodne udruge novinara. Zasad nije poznat jedino mali detalj je li inkriminirani novinar primio “crni” novac osobno od Željka Topića ili iz crnog fonda EPO-a a radi se o iznosu od više desetaka tisuća eura.

Nakon što pravni zastupnik Lufthanse u Hrvatskoj nije uspio legalnim putem otkupiti međunarodno zaštićeni znak Air Plus kojim se duži niz godina protuzakonito služi Lufthansina firma kćer pod imenom Lufthansa AirPlus Servicekarten GmbH započela je beskrupulozna operacija protupravnog otimanja logotipa (uličnim rječnikom: krađe) nositelja iz Zagreba putem korumpiranog Željka Topića koji se kao ravnatelj DZIV-a odazvao na poziv osumnjičenog odvjetnika Matijevića te administrativnim putem kroz bazu podataka DZIV-a RH pokušao protupravno oduzeti zaštićeni žig. Iako otkriven, taj par kriminalnih “sijamskih blizanaca” nikada nije sankcioniran. Prema nekim međunarodnim izvorima, Željko Topić je upravo zbog koruptivnih i kriminalnih sklonosti kojima je prirodno obdaren, a s kojima je pomogao međunarodnim korporacijama na zaštiti sumnjivih patenata u RH, zapravo nagrađen od multinacionalnih kompanija radnim mjestom u EPO u Munchenu, iako tamo ni po znanju ni po mentalitetu ne pripada. U prilog tome govori i podatak kako je kao izuzetno iskompleksirana osoba nedavno promjenio prebivalište u Zagrebu, preselivši se iz geta hrvatske metropole u elitnu četvrt, u Zamenhofovu ulicu broj 23, te na taj način postao dio novoformiranog i lažnog hrvatskog staleža “nueve rich”. Tko je gospodin Željko Topić možda na najbolji način progovaraju ova dva niže navedena teksta objavljena u hrvatskim medijima:

http://metro-portal.rtl.hr/sjedi-li-u-epo-krivi-covjek/78950


http://www.dw.com/hr/hrvatski-patent-za-autorska-prava/a-16035391

Inače, tvrtka Lufthansa AirPlus Servicekarten GmbH sa sjedištem u Neu-Isenburgu u Njemačkoj  (www.airplus.com) imala je impozantan godišnji promet u 2016. godini u visini od 14 milijardi eur uz istovremeno servisiranje 49 tisuća isključivo poslovnih putnika, dakle putnika vrlo visoke platežne moći. Stoga nimalo ne čudi da se Lufthansa odlučila na koruptivni korak da putem mutnog odvjetnika i korumpranog državnog službenika iz banana države poput Željka Topića nelegalno, tj. protuzakonito dođe do zaštićenog žiga nego da na civiliziran i poslovni način otkupi logotip za čiju cijenu je trebala isplatiti minimalno 2% godišnjeg prometa svoje firme kćeri koja ilegalno upotrebljava tuđi žig već gotovo punih 20 godina. Dakle, u pitanju je veliki novac. Prema neslužbenim navodima njemačkog odvjetnika stranke u postupku, gospodina Constantina Maschera radi se o iznosu odštete od minimalno 30 milijuna eura.Osim toga i da cijela stvar bude još zanimljivija, u Hrvatskoj su se pojavili medijski napisi kako je Lufthansa prikriveni vlasnik Croatia Airlinesa.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI