Stigla prva presuda protiv RBA kreditno-štednih ureda iz Graza!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Općinski sud presudio je u korist hrvatskog građanina koji je predao zahtjev za poništenje ugovora kojeg je imao s Austrijancima

Općinski sud u Hrvatskoj odlučio da je ugovor sa St. Stefan-Jagerberg-Wolgsberg, kreditno-štednim austrijskim uredom ništetan – velika pobjeda nezavisnog saborskog zastupnika Marina Škibole – LEX Škibola zaživio u sudskoj praksi!

Samo dva mjeseca nakon što je Sabor jednoglasno usvojio Zakon o ništetnosti međunarodnih ugovora s RBA zadrugama iz Austrije, o čijim smo kreditima pisali za 7Dnevno, stigla je i prva presuda s hrvatskih sudova. Općinski sud presudio je u korist hrvatskog građanina koji je predao zahtjev za poništenje ugovora kojeg je imao s Austrijancima!

Ovo je velika pobjeda gotovo 30 tisuća oštećenika u Hrvatskoj koji se godinama bore protiv nelegalnih i nezakonitih austrijskih ureda koji su u Hrvatskoj plasirale više od 300 milijuna eura kredita. Građanima su oduzimali skupocjene nekretnine za desetinu iznosa kredita, a više od 10 godina, zahvaljujući dobirm političkim vezama, uspjevali su ispod radara policije i sudova nesmetano ovršavati korisnike njihovih nenaplativih kredita.

Cijelu priču, podsjedimo, pokrenula je novinarka HTV-a Helena Krmpotić koja je u svojoj emisiji otkrila kako su austrijanci imali posrednike za plasiranje kredita po Hrvatskoj, koji su dobivali i novac za ugovaranje poslova. Ugovor su se potpisivali kod javnih bilježnika u zemlji, a potom se novac na crno prenosio preko austrijske granice. Za iznose od 30-tak tisuća eura hrvatski su građani bili prinuđeni stavljati vrijedne nekretnine pod hipoteku, a kada su shvatili kako austrijski uredi u Hrvatskoj nemaju ni tekući račun za uplate rata kredita i su grubo izvarani u cijeloj priči – bilo je prekasno. Austrijanci bi im poslali ovrhu te zabilježbu na nekretninu, a potom istu prodali na javnoj dražbi tvrki koju bi sami osnovali. Tako su uspjevali za desetinu iznosa dobivati u vlasništvo spomenute nekretnine, ostaviviši blokirane račune, ovrhe i stotine tisuća nenaplaćenih raznoraznih troškova vođenja kredita.

Nakon deset i više godina takvoga poslovanja, priča je konačno dobila svoj epilog zahvaljujući mladom saborskom zastupniku iz Rijeke Marinu Škiboli, koji je HDZ-ovce uspio natjerati na donošenje zakona kojim će se ništetnim proglasiti Ugovore s kreditno-štednim uredima iz Graza.

Samo dva mjeseca nakon donošenja zakona, Općinski sud donio je prvu presudu u korist oštećenika, proglasivši te kredite ništetnima, sukladno novom Zakonu. Upravo je to put izlaska iz pakla višegodišnje agonije desetaka tisuća oštećenika, kojih najviše ima na Jadranu, Istri, otocima i Međimurskoj županiji.

Kako nam otkriva predstavnik oštećenika Neno Koljaja, upravo se odvijaju okrugli stolovi diljem Hrvatske kako bi se građane upoznalo sa zakonskim mogućnostima u ovim predmetima te ponudila besplatna pravna pomoć. Prvi okrugli stol u Zagrebu okupio je ovaj tjedan veliki broj ljudi, a Udruga oštećenika sastavila je i prijedloge ugovora o nišetnosti koji svi mogu dobiti besplatno. Potom se oni moraju predati na općinske sudove po mjestu stanovanja te zatražiti rješenje o ništetnosti ugovora. Na taj način i zahvaljujući takvoj presudi moguće je vratiti nekretnine u vlasništvo odnosno skinuti hipoteku koju postoji nad nekretninom, kao i eventualnu plombu, kao što je praksa austrijskih bankara do sada. Za sve one oštećenike kojima su nekretnine oduzete, postupak utvrđivanja ništetnosti ugovora omogućit će im naknadu za oduzetu imovinu putem hrvatskih ali i austrijskih sudova.

Kako smo prošli mjesec pisali, dokazi da su austrijanci potpisivali ugovore o kreditu u Hrvatskoj postoje, što smo mogli vidjeti i na suđenju novinarki Heleni Krmpotić, koju za klevetu tuži upravo isti

kreditno-štedni ured s početka ove priče. Upravo je na prošlom suđenju njezin odvjetnik Milko Križanović donio ugovor koji su austrijskih bankari potpisali s javno-bilježničkim uredom u Hrvatskoj u kojem piše kako ih se ovlašćuje za zastupanje, iako zakonski na to nisu imali pravo. Također postoje i brojni dokumenti koji se odnose na istragu austrijskih državnih organa koji potvrđuju da su austrijanci imali posrednike za sklapanje ugovora u Hrvatskoj, pa će cijela priča dokazivanja nezakonitosti njihova poslovanja od sada za sve oštećenike biti mnogo lakša.

Predstavnici oštećenika najavljuju okrugle stolove diljem Hrvatske do kraja ove godine, a na njihovoj Facebook stranici možete doznati i točne datume i mjesto održavanja susreta.

– Ovo je velika pobjeda za sve nas oštećenika austrijskih kreditno-štednih ureda. Sama činjenica da smo nepuna dva mjeseca nakon donošenja Zakona dobili i prvu presudu o ništetnosti, dovoljno govori kako se upornost i trud isplatio. Htio bi zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj temi i nesebično pomagali da se ova priča privede kraju. Bez njihove pomoći LEX Škibola nikada ne bi ugledao svjetlo dana. Sada nas čekaju suđenja, ali to je najmanji problem za više desetaka tisuća oštećenika, koliko ih ima po Hrvatskoj. Uskoro očekujem i pokretanje kaznenih prijava koje već godinama skupljaju prašinu u ladicama DORH-a, kao i odgovor na pitanje tko je sve ove godine štitio austrijske bankare i koja je uloga Krešimira Macana u cijeloj priči – zaključio je Neno Koljaja, predstavnik oštećenika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI