Slučajan susret ili? Prepoznajete li dvojac sa fotografije (FOTO)

Postoji mogućnost da Dalić pogoduje interesnim lobijima- riječi su mostova bombardera iz cetinskog kraja.

Slučajan susret i prijateljska kava, ili ipak nešto više teško je detektirati, no fotografija koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj je prikazan suprug ministrice gospodarstva Martine Dalić, samozatajni Niko Dalić u društvu s jednim od direktora HEP Proizvodnje jamačno je vrijedna pažnje.

Štoviše, u ovoj priči, ali i fotografiji staroj svega nekoliko dana mnogo je slučajnosti. Jer posve slučajno upravo je Dalić među prvima u Vladi progovorila o prodaji Hepovih dionica, ne bi li se otkupile one Inine, no još je slučajnije kako se ovaj susret odvijao baš u vrijeme kada je stručno povjerenstvo trebalo odlučiti o štetnosti gradnje termoelektrane Peruća, a o čemu je višestruko u Saboru progovarao zastupnik Mosta Miro Bulj. Ponovno slučajno na internetskim stranicama PP HE# Jug stoji kako njihovo proizvodno područje obuhvaća hidroenergetski sustav u slivu rijeke Cetine, a čiji je pak dio i HE Peruća.

Prije nekoliko tjedana, baš zbog Peruće, grmjela je sabornica usred koje se Bulj sukobio s ministricom Dalić, a potporu su mu dali i članovi građanskih inicijativa Javno je dobro i Nedaj se Cetino i to zbog projekta Vis Viva, kojega je hrvatskoj javnosti prije dvije godine prezentirao Zoran Burić, suprug šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić, ističući kako se radi o pozitivnoj investiciji koja bi za sobom trebala povući niz strateških investitora poput primjerice Samsunga.

Investitor bi prema Buljevim riječima živio od subvencija koje bi mu plaćali hrvatski građani. Da u priči osebujnog mostovca ima istine potvrdilo je i nedavno poskupljenje struje, a do kojega je došlo jer moramo plaćati naknadu za proizvođače takozvane zelene energije, od kojih struju kupujemo po znatno većoj cijeni od tržišne.

–Termoelektrana bi opteretila hrvatske građane i poduzetnike jer bi prodavala struju Hrvatskom operatoru tržišta energije po poticaajnoj cijeni od 1.26 milijardi kuna godišnje, dok bi hrvatski operater tu struju prodavao na tržištu po 0,9 milijardi kuna. Razlika od 360 milijuna prikupljala bi se iz naknade za obnovljive izvore energije od potrošača, pa bi taj projekt podigao cijenu struje, objašnjavao je Mostov Nikola Grmoja, a Mostovci su tvrdili da bi možda i ministrica Dalić te krugovi povezani s njome iz te priče izvukli silan novac.Zanimljivo, baš uoči te priče Niko Dalić slučajno se sastaje s jednim od rukovodećih Hepovaca iz čijeg resora i dopire neugodan vonj ove potencijalne afere.

Na ovu problematiku Bulj se svojedobno osvrtao i u razgovoru za 7dnevno tvrdeći da se u ovom slučaju radi o štetnim interesnim lobijima. –Tu je i plinski biznis, koji je subvencioniran iako se takve elektrane u svijetu ruše. Postoji mogućnost da Dalić pogoduje interesnim lobijima– riječi su mostova bombardera iz cetinskog kraja.

Isti taj suprug Dalić, u javnosti se inače češće spominjao zbog svoje uloge u Ini, u čijoj upravljačkoj strukturi za bijesnu plaću i još bjesnije bonuse donosi krucijalne odluke po tu domaću naftnu kompaniju, dok mu supruga istodobno upravlja Ministarstvom gospodarstva pa i Vladom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI