Protiv Ive Sanadera vodio se montirani politički proces!

screenshot

Naš tjednik 7Dnevno u petak 10. studenog ove godine objavio je tekst pod nazivom: Je li sve laž: DOVEDENA U PITANJE I ČUVENA SNIMKA IZ MARCELLINA, u kojem smo prvi u Hrvatskoj razotrkili detalje arbitražne presude u slučaju Ina Mol. Nakon toga Index.hr i Večernji list su objavili u petak navečer dio presude Arbitražnog suda komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi od 23. prosinca prošle godine, nakon koje je na Badnjak premijer Andrej Plenković poručio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

U objavljenim dokumentima vidi se, između ostalog, da su arbitri zaključili da je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić tijekom suđenja Ivi Sanaderu bio pristran, svjedok Robert Ježić nepouzdan, a uvjereni su i da je čuvena snimka sastanka Sanadera i Zsolta Hernadija iz restorana Marcellino, koju se smatralo svojevrsnim krunskim dokazom protiv Sanadera – montirana, o čemu je, ponavljamo prvi pisao naš tjednik.
“Tribunal mora vrlo oprezno pristupiti dokazima sa suđenja Sanaderu. Ne postoje transkripti sa suđenja, samo sažetak svjedočenja koje je diktirao sudac. Ono što je sudac unio u zapisnik predstavlja njegovo viđenje onoga što su svjedoci izjavili… To je težak zadatak za suca i neizbježno je da je bilo pogrešaka. Nadalje, Tribunal ne može ignorirati sučevu očitu pristranost na suđenju“, zaključili su arbitri.
Svoj zaključak, između ostalog, temelje i na Turudićevim intervjuima, u kojima je ustvrdio da namjerava sebi rezervirati ponovljeno suđenje. Također na suđenju Sanaderu za primanje mita od MOL-a krunski je svjedok bio Robert Ježić koji je nekadašnjem premijeru trebao prebaciti novac od mita. Razumljivo je da su se arbitri njime ozbiljno pozabavili. I nisu mu povjerovali ni riječ.
“Gospodin Ježić je tajnoviti čovjek, odavno poznat u Hrvatskoj po bogatstvu i političkim vezama“, zaključuju arbitri i dodaju da je potpuno nepouzdan svjedok. Sastavili su čak i tablicu Ježićevih laži.
Podsjećamo, naš portal je još prije više od tjedan dana prvi se zapitao – je li Hrvatska zbog Ježića i Turudića nepovratno izgubila arbitražu! Također smo u jednom od prošlih brojeva tjednika 7Dnevno objavili tekst pod nazivom: ‘Je li Hrvatska uopće sposobna da suđenje velikom Gazdi i njegovim jatacima ne završi fijaksom!’
U tekstu smo naveli da je najrelevatnije za buduće suđenje Ivicu Todoriću ipak suđenje Sanaderu. Njegova je propast imala i najveće posljedice, zbog implikacija na međunarodne arbitraže. Suština propasti nije, međutim, samo u odluci Ustavnog suda koja je malo koga iznenadila, nego u samom tijeku prvostupanjskog suđenja, koje se u potpunosti zasnivalo na ispitivanju svjedoka pokajnika, jer su istražitelji u potpunosti zakazali u pronalasku materijalnih dokaza.
Tako je cijela knjiga Sanaderove glavne optužnice pala na samo jednu točku – ispitivanje svjedoka pokajnika Roberta Ježića, koji je ispričao priču od pet milijuna dolara, ali za nju nije donio niti jedan dokaz, niti je pet milijuna dolara – vratio, što je na kraju svog ključnog svjedočenja obećao sucu Turudiću, pisao je tada naš tjednik.
Dakle sve o čemu smo pisali u više navrata i upozoravali pokazalo se istinitim nakon objave detalja arbitražne presude u slučaju Ina – MOL. Tko će na koncu odgovarati za ovaj arbitražni fijasko te hoće li i dalje Robert Ježić biti neupitni krunski svjedok a sudac Turudić ponovno voditi slučaj u ponovljenom postupku protiv Sanadera ostaje vidjeti. Jer u Hrvatskoj ,’zemlji raznoraznih čudesa’ sve je moguće.
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI