Plenković ne vlada nego drži vodu dok majstori odu!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

To što je hrvatska Vlada već u prvoj godini mandata prelomila da neće poduzimati dublje zahvate u izuzetno važnim područjima kao što su neki dijelovi porezne politike, smanjenje broja općina i županija, a u opasnosti je i kurikularna reforma, premijera Plenkovića nije briga. On, uostalom, otkako je zaposjeo Banske dvore ne vlada nego drži vodu dok majstori odu. I po svemu sudeći tako će vladati do kraja mandata, koji će mu s vremena na vrijeme u Saboru spašavati Saucha i Pupijeve,(Milorad Pupovac-op.a.) uzdanice. A kad shvati da je vrag odnio šalu, spakirat će kufere i vratiti se u svoj bruxelleski dom.

Premijer Andrej Plenković je kao velika faca, lider od kojeg se mnogima tresu gaće, prošli tjedan iz Banskih dvora došao tiho i ušao u studio HTV-a, kao da ulazi u legendu, trijumfalno saopćavajući svekolikom puku da je odlučio odgoditi porez na nekretnine na određeno vrijeme, jer je u razgovoru s ministrom financija i drugima u Vladi došao do zaključka da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, nego i lokalne samouprave prije nego li se taj porez uvede.I tako je, u samo jednom trenutku premijerova ‘nadahnuća’ propao ambiciozni plan Zdravka Marića, koji se samo dan prije Plenkovićeva TV ukazanja zaklinjao u porez na nekretnine.

Što je najtragičnije, nakon Plenkijeva istupa ispade da njegovi ministri ne znaju što rade, ne samo ministar financija Zdravko Marić, nego prije njega i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je zbog povećanja uvozne naknade za tamošnje proizvode izazvao poljoprivredni sukob sa Srbijom, BiH i još četiri balkanske države.

A istina je zapravo sljedeća, premijer je vrlo dobro znao što mu rade ministri, pa je tako najprije podržao Marićevo uvođenje poreza na nekretnine, baš kao i Tolušićev sporni pravilnik, ali je odustao kad je postalo očito da u oba slučaja može imati štetu, tvrde izvori iz HDZ-a bliski Andreju Plenkoviću.

Tako je premijer zbog kritika jedne nevladine udruge, nekoliko blogera i poduzetnice koja je palačinke punila ćevapima pa bankrotirala, gotovo na brutalan način degradirao dvojicu ministara, no, još je problematičnije što Plenković svojim istupima i postupcima jasno sugerirao odustajanje od reformi, koje je tako zdušno najavio u listopadu prošle godine kada je izabran za predsjednika hrvatske Vlade. Podsjetimo, prvo što je Andrej Plenković tada izjavio bilo je obećanje kako će “nastojati što prije krenuti u ključne izazove, u proračun za iduću godinu, za poreznu reformu i sve ciljeve koje smo naveli u dosadašnjem programu”.

A kada je Zdravko Marić u listopadu najavio kako će 1. siječnja 2018. na snagu stupiti “porez koji neće značiti povećanje troškova za jedinice lokalne samouprave, nego će se utvrđivati po dobi i stanju nekretnine, a tu korekciju neće osjetiti većina građana, već samo oni s novijim i kvalitetnijim, kojima će izdvajanja porasti, te oni sa starijim i nekvalitetnijim nekretninama – za njih će izdvajanja biti manja”, Plenković je branio donošenje novog zakona. Radio je to, kako su mediji ovih dana dobro primjetili, na novinskim konferencijama, susretima s ekonomistima, sastancima s predstavnicima lokalne uprave i samouprave. Ništa nije nagoviještalo da je u dilemi oko valjanosti Marićeva zakona, sve dok nisu počele pristizati kritike jedne nevladine udruge, i dok poduzetnica koja je palačinke punila ćevapima pa bankrotirala, nije podvrisnula na donošenje poreza na nekretnine.

Tada je mudri i odvažni premijer, malo rasmislio, pogledao se u ogledalo i upitao:’Ogledalce, ogledalce moje, kaži meni tko je najljepši i najpametniji u cijeloj zemlji’, a ogledalce odgovori:’Vi ste kralju Plenki, najljepši i najpametniji u cijeloj zemlji’! I tako premijer pun samopouzdanja ode na HTV, lupi šakom od stol i onako s visoka podijeli packe svojim ministrima. A to što je hrvatska Vlada već u prvoj godini mandata prelomila da neće poduzimati dublje zahvate u izuzetno važnim područjima kao što su neki dijelovi porezne politike, smanjenje broja općina i županija, a u opasnosti je i kurikularna reforma, premijera Plenkovića nije briga. On, uostalom, otkako je zaposjeo Banske dvore, ne vlada nego drži vodu dok majstori odu. I po svemu sudeći tako će vladati do kraja mandata, koji će mu s vremena na vrijeme u Hrvatskom saboru spašavati Saucha i Pupijeve,(Milorad Pupovac-op.a.) uzdanice. A kad shvati da je vrag odnio šalu, spakirat će kufere i vratiti se u svoj bruxelleski dom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI