OTKRIVAMO: Tko je zapravo Robert Kohorst, novi američki veleposlanik u Hrvatskoj?

Total Croatia News

Na mjesto Juliete Valls Noyes u Buzin dolazi Robert Kohorst, čija je baka Hercegovka, a američki ga mediji smatraju rigidnim desničarem i nadasve uspješnim biznismenom. Doktorirao je pravo na Sveučilištu u Michiganu, a računovodstvo je diplomirao na Sveučilištu u Daytonu

Američki predsjednik Donald Trump napokon je smijenio Obamovu veleposlanicu u Hrvatskoj, Julietu Valls Noyes, poznatu po iznimno antihrvatskim stavovima i redovitim obilascima Jasenovca. Na njezino mjesto u Buzin dolazi Robert Kohorst, čija je baka Hercegovka, a američki ga mediji smatraju rigidnim desničarem i uspješnim biznismenom.

Kohorst je doktorirao pravo na Sveučilištu u Michiganu, a računovodstvo je diplomirao na Sveučilištu u Daytonu. Inače, bio je u odboru za prikupljanje novca za potrebe predsjedničke tranzicije, a riječ je o doručku organiziranom 7. prosinca na kojem je gostovao i američki predsjednik, kada se mjesto za stolom po osobi plaćalo 5000 američkih dolara. 

Osim što se primarno bavi nekretninama, Kohorst ima bogatu poslovnu karijeru. Bio je i direktor tvrtke United Investors Real Estate, generalni partner u kompaniji United Investors Growth Properties, a trenutno je direktor u maloj banci Professional Business Bank iz Kalifornije. Devedesetih godina bio je direktor u Shark Golfu, koja inače proizvodi golfersku opremu omiljenu Donaldu Trumpu. Bio je i direktor u Maqueraede International, što se bavi proizvodnjom kostima za Dan vještica.


Pupovčeva suradnica u Buzinu

Kako nam objašnjavaju brojni Hrvati koji žive u malom kalifornijskom gradiću Pasadena, Kohorst je dobro poznati član te zajednice. Redovito odlazi u crkvu, a osim hrvatskih, ima i poljskekorijene, pa je cijela obitelj tradicionalno katolička. Kohorst također ima veliki broj prijatelja s hrvatskim korijenima, pa je za očekivati kako će biti dobro upućen u događanja u našoj zemlji. 

Jedna od „najodgovornijih“ osoba za njegovo imenovanje, svakako je  Mira Radielović Ricardel, Hrvatica porijeklom iz Breze u Bosni i Hercegovini. Upravo se ona nalazi u Trumpovom timu koji se bavi pitanjem obrane i nacionalne sigurnosti. I ona je također iz Pasadene, a bila je pomoćnica ministra obrane, Donalda Rumsfelda i potpredsjednika tvrtke Boeing, koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružavanje. Njezin otac Petar je nakon Bleiburga emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku, a potom sa suprugom otišao u Sjedinjene Države, točnije u Pasadenu u Kaliforniji. Mira Raielović svakako je bliska aktualnom američkom predsjedniku i dobra prijateljica novoizabranog veleposlanika Kohorsta. Također govori hrvatski jezik i aktivna je u katoličkoj zajednici u Pasadeni, kao i Kohorst. 

Za pretpostaviti je kako će američka politika u Hrvatskoj, koja je u mandatu bivše veleposlanice bila skandalozna, poprimiti neki sasvim drugi smjer. Mediji su inače otkrili i najnoviji skandal s nekadašnjom djelatnicom američkoga veleposlanstva, Metkom Jelenc, koja je istodobno radila i na godišnjem biltenu Srpskog narodnog vijeća. Inače, ta Pupovčeva suradnica je tu informaciju najoštrije demantirala, ustvrdivši kako je samo radila na – prijevodu biltena. No, nije nam jasno s kojeg jezika je prevodila, ako je riječ o Slovenki, dugogodišnjoj specijalistici za ljudska prava. Kao djelatnica ambasade, o čemu je sigurno bila obaviještena i sama veleposlanica, Valls Noyes, bila je angažirana ina tiskanju knjige, “Govor mržnje i nasilje prema Srbima 2015. godine”. Upravo zahvaljujući njoj, veleposlanica je bila redovan gost na komemoracijama u Jasenovcu, te brojnim srpskim događanjima.

Potreba za novim ljudima…

Desna ruka i svojevrsna “patrona” američke ambasade, bila je Tena Perišin, pravog imena Ljubotena, profesorica na Fakultetu političkih znanosti i nekadašnja urednica na HTV-u, čiji je otac bio istaknuti jugoslavenski dužnosnik. Upravo je Perišin određivala kome će se dodjeljivati stipendije na malo poznatim američkim sveučilištima, koja je pohodila i nekadašnja generacija njezinih pulena, polupismenih novinara, bez znanja engleskoga jezika, poput Ive Gačić i Stipe Alfiera. 

Za vjerovati je kako će dolaskom Roberta Kohorsta biti pometena cijela trenutna garnitura na Buzinu, među njima i Anja Picelj, zadužena za izdavanje stipendija i kulturnu suradnju sa Sjedinjenim Državama. Inače, u američkom veleposlanstvu nije bilo niti jednog domoljuba, niti dragovoljca Domovinskoga rata.

Nadamo se kako će novi veleposlanik shvatiti nužnost okretanja novim ljudima i strujama, jer ove boljševičko-udbaške iz cijele bivše Jugoslavije, koje čine glavninu u veleposlanstvu, svakako nisu most prijateljstva s Hrvatskom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI