Nije uspjela opstrukcija gradonačelnika Duspare: Konačno se otvara Lidlov trgovački centar u Slavonskom Brodu!

Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva je ovih dana izdalo pravomoćnu uporabnu dozvolu za otvaranje Lidlova centra, nakon neshvatljive odluke lokalnih vlasti na čelu s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, da stopiraju izgradnju tog centra i onemoguće izdavanje uporabne dozvole čime su onemogućili otvaranje novih radnih mjesta i to u trenutku kada se događa pravi egzodus Slavonaca.

Nakon višemjesečnih mučnih natezanja i opstruiranja lokalnih vlasti Ministarstvo graditeljstva je ovih dana izdalo pravomoćnu uporabnu dozvolu za otvaranje Lidlova trgovačkog centra u Slavonskom Brodu, čime je otvorena mogućnost za zapošljavanje 30 mladih ljudi, koji neće morati, kao mnogi njihovi vršnjaci, svoju egzistenciju potražiti izvan granica naše zemlje. A samo nekoliko dana prije izdavanja te pravomoćne uporabne dozvole od strane Ministarstva graditeljstva naš tjednik je uputio 10 konkretnih pitanja gradonačelniku Mirku Duspari, vezanih za tu tematiku, na koja on nije odgovorio. S obzirom na važnost te problematike pitanja za gradonačelnika Dusparu, (koja u posebnom okviru objavljujemo u cijelosti), uputili smo i na znanje ministra graditeljstva Predraga Štromara i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Sada sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su napori našeg tjednika kao i drugih medija, te pravovaljani angažman nadležnih državnih institucija urodili plodom te je napokon razbijena opstrukcija gradskih otaca na čelu s gradonačelnikom Slavonskog Broda, pa će građani u četvrtak 15. veljače ove godine moći prisustvovati svečanom otvaranju tog dugoočekivanog Lidlova trgovačkog centra.

U ovom kontekstu bilo bi nepravedno ne spomenuti i veliki angažman gradske vijećnice Slavice Lemaić koja je konstantno kritizirala gradske vlasti ne samo po pitanju opstruiranja otvaranja Lidlova trgovačkog centra i onemogućavanja otvaranja novih radnih mjesta, nego i zbog brojnih drugih propusta i nečinjenja lokalnih moćnika. Tako se ona, nedavno zapitala ima li Slavonski Brod budućnost ako se gradska i županijska politika ne promijene. No, njezina ubojita kritika na račun gradskih vlasti i samog gradonačelnika Duspare se nije svidjela nekim, kako ih je ona nazvala, prorežimskim medijima, koji su počeli objavljivati pljuvačke tekstove, prije svega na portalu SBplus, protiv nje. No, Lemaić se nije dala smesti pa je očitala pravu bukvicu uredniku SBplus-a Jerku Zovaku, koji je, uz Dusparu bio jedan od glavnih destruktivaca glede otvaranja Lidlova trgovačkog centra.


03.06.2013., Slavonski Brod – Presuda vlasniku SB Plus portala Jerku Zovaku i njegovom, njegovu sinu Domagoju, te procelnici gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ankici Majetic za financijske malverzacije u Slavoniji DI.
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Sramotan odnos lokalnih vlasti prema investitorima

Podsjetimo, pred kraj prošle 2017. godine brojni mediji su pisali o skandalu oko otvaranja Lidlova trgovačkog centra u Slavonskom Brodu, zbog, kako je, primjerice, konstatirao Večernji list, neshvatljive odluke lokalnih vlasti da stopiraju izgradnju tog centra i time onemoguće zapošljavanje mladih ljudi. ”Dok se Hrvatska suočava s velikim odljevom stanovništva, posebice iz Slavonije, i dok je Slavonija gospodarski praktički opustošena, priča iz Slavonskog Broda zorno opisuje kako lokalne vlasti tretiraju investitore’, pisao je Večernji list u studenom prošle godine.S obzirom na činjenicu opstruiranja lokalnih vlasti na čelu s gradonačelnikom Dusparom, glede spomenute investicije u Slavonskom Bordu, investitor Ivan Rimac, zatražio je zaštitu državnih institucija. U svom obraćanju njima gospodin Rimac do u detalje je opisao na koji način pojedini gradski moćnici opstruiraju izgradnju Lidlova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu. Najzorniji primjer te opstrukcije leži u činjenici da dana 27.10. 2017. godine kada je obavljen tehnički pregled naznačenog objekta nitko od prisutnih 14 (od ukupno 16) članova povjerenstva nije imao primjedbi na isprave o izvedenim radovima i ugrađenim materijalima, te su svi članovi povjerenstva bili mišljenja da se može izdati uporabna dozvola. No,samo tjedan dana poslije, točnije, 3.11. 2017. godine, a o čemu je nedavno pisao i tjednik 7Dnevno, došlo je do promjene stava člana povjerenstva Damira Klaića, predstavnika Grada Slavonskog Broda, pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koji je dao mišljenje kako se građevina ne može koristiti, te da se ne može izdati uporabna dozvola i to, zbog navodno nedostajuće projektne dokumentacije, vezano za rekonstrukciju DC 423, što je apsolutna neistina jer su toj građevinskoj dozvoli koja je izdana 28.04. 2017, a postala pravomoćna i izvršna 25.05. 2017. godine kojom je dozvoljena izgradnja Lidlova trgovačkog centra u Osijeku, prethodili i posebni uvjeti građenja za izgradnju tog trgovačkog objekta na kč.br. 5789/27, 5789/32 i 5789/33, k.o. Slavonski Brod priključak na DC 423 u Slavonskom Brodu (te se napomena iz građevinske dozvole odnosi upravo na te posebne uvjete građenja izdate od Hrvatskih cesta dana 22.07. 2016. godine.)

Gradski kočničari

Tako je ovaj slučaj počeo nadilaziti i granice naše zemlje jer su se pojedini veleposlanici zbog problema s Lidlom, u političkim krugovima počeli zanimati tko i zbog čega koči tako vrijednu investiciju. U međuvremenu je opunomoćeni odvjetnik investitora protiv šestoro gradskih čelnika podigao kaznenu prijavu za opstruiranje izgradnje građevinskog objekta. No, ni to nije pomoglo da gradonačelnik Duspara i ostali gradski čelnici promijene svoju odluku nego su bili odlučni u svom opstruiranju sve dok tu sramotnu situaciju nisu presjekli odgovorni iz Ministarstva graditeljstva koji su ovih dana izdali pravomoćnu uporabnu dozvolu za otvaranje Lidlova centra.

Sigurno bi svaki gradonačelnik u bilo kojem gradu u Hrvatskoj kao i svaki istinski domoljub bio sretan kada bi imao prigodu, pohvaliti se da je u njegovom gradu stasao jedan projekt koji bi u startu zapošljavao 30 mladih ljudi, a državi donio značajne porezne benefite i to u situaciji kada nas mediji svakodnevno bombardiraju o odlasku naših ljudi u Irsku i druge zemlje trbuhom za kruhom – najviše upravo iz tih područja.

A zbog čega gradonačelnik Duspara nije iskoristio takvu prigodu te svojim utjecajem čelnog čovjeka Grada Slavonskog Broda nije presjekao gordijski čvor nastao opstruiranjem toga važnog projekta, najbolje zna on sam ka i svi oni koji su u tom opstruiranju sudjelovali.

06.02.2018., Slavonski Brod – Zbog nerijesenih problema oko prilazne ceste nova Lidl trgovina u Osjeckoj ulici na otvaranje ceka vec vise od dva mjeseca.
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Deset pitanja bez odgovora: Znakovita šutnja gradonačelnika Duspare

Naš tjednik je prije desetak dana uputio deset pitanja gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari u svezi opstruiranja važne investicije u njegovom gradu – otvaranja Lidlova trgovačkog centra. Pitanja na koja nismo dobili odgovore objavljujemo u cijelosti.

1. G.Duspara, kako se kao gradonačelnik Slavonskog Broda osjećate u situaciji kada se, primjerice, po pisanju Večernjeg lista od ponedjeljka, 22. siječnja ove godine, događa pravi egzodus Slavonaca, jer će do 2030. iseliti 100 tisuća ljudi, a istodobno dio tih istih medija upravo Vas proglašava ‘najzaslužnim’ što projekt o kojem govorimo, a koji bi u startu zapošljavao 30 nezaposlenih mladih ljudi, još uvijek čeka zeleno svjetlo gradskih otaca, koji iz nerazumljivih razloga opstruiraju tu važnu investiciju za cijeli grad a i šire?

2. Prema informacijama kojima raspolažemo, odgovorni u Ministartstvu graditeljstva kojima se svojevremeno obratio investitor, nakon uvida u kompletnu dokumentaciju zatražili su od Grada da taj slučaj napokon riješi? Ako je to točno što se onda još čeka?

3. O ovom skandaloznom slučaju pisali su brojni mediji a Večernji list je nedavno konstatirao kako nerazumijevanje lokalnih vlasti u Slavonskom brodu blokira ionako rijetka nova radna mjesta. ‘Dok se Hrvatska suočava s velikim odljevom stanovništva, posebice iz Slavonije, i dok je Slavonija gospodarski praktički opustošena, priča iz Slavonskog Broda zorno opisuje kako lokalne vlasti tretiraju investitore’, piše u tekstu u Večernjem listu. Možete li nam reći, koji su stvarni razlozi takvog stava lokalnih vlasti da na opisani način tretira investitore i svojim neshvatljivim potezima nanose štetu široj lokalnoj zajednici, i pridonose daljem odljevu stanovništva, pogotovu iz Slavonije?

4. S obzirom na činjenicu opstruiranja lokalnih vlasti glede spomenute investicije u Slavonskom Bordu, investitor Ivan Rimac, zatražio je zaštitu državnih institucija. U svom obraćanju njima gospodin Rimac do u detalje opisuje na koji način pojedini gradski moćnici opstruiraju izgradnju Lidlova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu. Najzorniji primjer te opstrukcije leži u činjenici da dana 27.10. 2017. godine kada je obavljen tehnički pregled naznačenog objekta nitko od prisutnih 14, (od ukupno 16), članova povjerenstva nije imao primjedbi na isprave o izvedenim radovima i ugrađenim materijalima, te su svi članovi povjerenstva bili mišljenja da se može izdati uporabna dozvola. No,samo tjedan dana poslije, točnije, 3.11. 2017. godine, a o čemu je nedavno pisao i tjednik 7Dnevno, došlo je do promjene stava člana povjerenstva Damira Klaića, predstavnika Grada Slavonskog Broda, pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koji je dao mišljene da se građevina ne može koristiti, te da se ne može izdati uporabna dozvola i to, zbog navodno nedostajuće projektne dokumentacije, vezano za rekonstrukciju DC 423, što je apsolutna neistina jer su toj građevinskoj dozvoli koja je izdana 28.04. 2017, a postala pravomoćna i izvršna 25.05. 2017. godine kojom je dozvoljena izgradnja Lidlova trgovačkog centra u Osijeku, prethodili i posebni uvjeti građenja za izgradnju tog trgovačkog objekta na kč.br. 5789/27, 5789/32 i 5789/33, k.o. Slavonski Brod priključak na DC 423 u Slavonskom Brodu, (te se napomena iz građevinske dozvole podnosi upravo na te posebne uvjete građenja izdate od Hrvatskih cesta dana 22.07. 2016. godine.) Vjerujemo da ste kao gradonačelnik Slavonskog Broda upoznati s ovim činjenicama, te nas zanima što ste konkretno poduzeli da se ova mučna situacija napokon razriješi na dobrobit građana Slavonskog Broda ali i cijele Hrvatske?

5. Sigurno bi svaki gradonačelnik u bilo kojem gradu u Hrvatskoj kao i svaki istinski domoljub bio sretan kada bi imao prigodu, kao Vi, pohvaliti se da je u Vašem gradu stasao jedan projekt koji bi u startu zapošljavao 30 mladih ljudi, a državi donio značajne porezne benefite i to u situaciji kada nas mediji svakodnevno bombardiraju o odlasku naših ljudi u Irsku i druge zemlje trbuhom za kruhom. Zbog čega Vi ne iskoristite takvu prigodu i svojim utjecajem čelnog čovjeka Grada Slavonskog Broda ne presiječete gordijski čvor nastao opstruiranjem toga važnog projekta?

6.No, s obzirom da je ovaj slučaj počeo nadilaziti granice naše zemlje jer su se pojedini veleposlanici zbog problema s Lidolom, u političkim krugovima počeli interesirati tko i zbog čega koči tako vrijednu investiciju, jeste li svjesni činjenice da daljnje opstruiranje ovoga projekta još više može pogodovati širenju negativne poslovne klime u našoj zemlji?

7. Jesu li točne informacije, objavljene nedavno u medijima, da iza ovog slučaja opstruiranja izgradnje trgovačkog centra Lidl stoji Jerko Zovak, kojeg, pojedini mediji nazivaju ‘medijski batinaš i ucjenjivač’, a koji preko svojih poslušnika ravna Slavonskim Brodom? U tom kontekstu spomenuti mediji Vas, kao čelnog čovjeka Slavonskog Broda, nazivaju njegovim glavnim poslušnikom. Što nam možete reći o tome?

8.U međuvremenu je opunomoćeni odvjetnik investitora, protiv šestoro gradskih čelnika podigao kaznenu prijavu za opostruiranje izgradnje građevinskog objekta u kojoj istaknuto mjesto također zauzima spomenuti Jerko Zovak. On je, naime, apostrofiran kao osoba koja je imala ključni utjecaj na Željka Devčića, predsjednika povjerenstva i člana za pregled građevinskih radova, da nakon prvotnog pozitivnog mišljenja o izdavanju građevinske dozvole, kada se povjerenstvo sastala 27. 10. 2017. godine, samo tjedan dana poslije promijeni mišljenje i iskaže svoj negativni stav. Je li istina, kako se navodi u kaznenoj prijavi da je Zovak samo prenosio Vaše naputke, prijeteći da će Vas, ako ne postupite kako on kaže putem medija SBplus ‘razapeti’?

9.Nadalje u spomenutoj kaznenoj prijavi stoji da je na jednak način učinjen i pritisak na člana povjerenstva Duška Medakovića, koji je prvotno dao suglasnost, da bi potom izmijenio svoje odluke, a sve slijedom pritisaka i utjecaja od strane Damira Klarića i Ankice Majetić, te poglavito Jerka Zovaka. Jesu li točne tvrdnje iznesene u kaznenoj prijavi da su oni prenosili Vaše naputke, kao gradonačelnika Slavonskog Broda, a sve uz sinkronizirano pripremanje pretpostavke i preduvjeta da pred investitora postave uvjet za novčanom isplatom kako bi mu nakon toga bila izdana suglasnost. Što nam možete reći o tome?

10. I na koncu, što ćete kao gradonačelnik poduzeti u rješavanju ovoga slučaja koji polako prijeti prometnuti se ne samo u lokalnu nego i nacionalnu sramotu?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI