Neka Milan gleda svoga Sašu samo na Sevinoj splitskoj Rivi!

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Svi hrvatski mediji su sredinom lipnja, izvijestili javnost da je u izvanparničnom postupku koji se na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vodi između Milana Popovića i medijski sveprisutne Severine, donesena privremena mjera kojom je Severininom bivšem partneru određeno češće viđanje njihova djeteta Aleksandra

Nije prošlo  ni mjesec dana od dana kada su svi hrvatski mediji, sredinom mjeseca lipnja, izvijestili javnost da je u izvanparničnom postupku koji se na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vodi između Milana Popovića i medijski sveprisutne Severine Vučković Kojić, donesena privremena mjera kojom je Severininom bivšem partneru određeno češće viđanje njihova djeteta, Aleksandra.

Tu je mjeru donijela iznimno iskusna i stručna zagrebačka sutkinja, Verica Nikić. A menadžer gospođe Kojić, Tomislav Petrović, izjavio je tom prigodom da je donesena mjera izvan svih zakonskih propisa!? Iznimno je obrazovan taj čovjek, čak i u domeni pravne znanosti, a vjerojatno poznaje i astrofiziku i sve začudne tajne nastanka svemira, bolje od čuvenog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga. Jer, Tomislav je, čini se, vunderkind svjetske znanosti: mislilac, teoretičar pravne znanosti, stručnjak za obiteljsko pravo, estradni menadžer i tko zna što sve još!

Mislio sam da je s davno zamaklim dobom renesanse i postrenesanse, završilo vrijeme velikih umova koji su imali široku i svestranu naobrazbu, poput Leonarda da Vincija, našega Ruđera Boškovića i njima sličnih koji su djelovali i iskazali se na mnogo znanstvenih i drugih područja. Ali, eto, niz se s vrlim Tomislavom, srećom po nas Hrvate, ipak nastavlja… A niz je sjajan: Faust Vrančić, Ruđer Bošković … Tomislav Petrović…


I gle pravosudnog  čuda neviđenog! Postupajući po Severininoj žalbi, Županijski sud u Splitu ukinuo je, navodno, tu mjeru i sve iznova vratio na postupanje prvostupanjskom sudu u Zagrebu. I pravosudna sapunica, na radost hrvatskih medija, ide dalje! No, ipak je  u toj priči nekoliko krajnje čudnih momenata:

Tko je povezan sa splitskim sudom?  1. Svi vodeći hrvatski dnevni listovi objavili su 8. srpnja tu sudsku odluku, iako stranke u postupku još nisu ni primile njen pisani otpravak! Tko onda i s kojim ciljem sračunato šalje takve obavijesti gotovo svim hrvatskim medijima?! Sigurno ne Milan Popović koji nema baš  nikakve poveznice s tim splitskim sudom. Severina? Javnost neka sama potraži zadovoljavajući odgovor…
  2. Zar je od tolike društvene važnosti taj, sada već krajnje mučni sudski postupak dvoje bivših partnera u borbi za skrbništvo nad djetetom, koji se nikako godinama ne mogu dogovoriti o zajedničkoj skrbi za dijete, da moramo, htjeli to ili ne, medijski pratiti svaku procesnu sudsku radnju u tom postupku bez kraja i konca?! Rekli bi Englezi, “neverending story”! Severinizacija sudskog postupka uzela je tolikog maha da bi bilo poželjno da se o tome očituje i Vrhovni sud, jer to što Severina i njezin menadžer svjesno rade, prešlo je davno granicu dobrog ukusa. Nastupaju u medijima i prezentiraju svoju stranu priče, dok je sam obiteljski postupak, bolje rečeno postupci, još u tijeku, što je nedopustivo! A i Milan je donekle prati, mada ne u tolikoj mjeri. Hrvatski mediji, i oni tiskovni, a i oni elektronički, natječu se koji će estradnoj zvijezdi više snishodljivo podilaziti! Pa tako zvijezda gostuje u informativnim emisijama i potanko, bez vremenskog ograničenja, pojašnjava svoje viđenje cijelog tog slučaja i posredno provodi iznimno snažan pritisak na sudstvo.
  3. Kako je moguće da prema žalbi zagrebačkog Općinskog građanskog suda, u žalbenom postupku postupa Županijski sud u Splitu?! Kako?! Po logici stvari, mjesnu nadležnost trebao bi imati Županijski sud u Zagrebu! Je li Severina u međuvremenu promijenila prebivalište kako bi se u žalbenom postupku mogla osloniti na lojalne joj sudske snage izvan zagrebačkog područja na kojem je pokrenut postupak određivanja skrbništva vezano uz dijete?
  4. Kako je moguće da u žalbenom postupku početkom ljeta, kada se već naveliko koriste godišnji odmori, jedan sud u Dalmaciji postupa doslovno brzinom svjetlosti?! Mišljenja sam da se sada pomalo pogoduje hrvatskoj estradnoj zvijezdi. Premda, treba pošteno reći da je zakonski rok za postupanje po tako uloženoj žalbi na određenu privremenu mjeru u vezi djeteta – do 30 dana. Ali, mnogi rastavljeni roditelji, u istoj poziciji kao Milan i Severina, itekako dobro znaju da se u praksi takvi rokovi debelo premašuju kada su u pitanju obični smrtnici. Ali Severina, očigledno, nije običan smrtnik! A i gdje je napokon Severinino prebivalište – u Splitu ili u Zagrebu?

Ne mogu se oteti dojmu da se u žalbenom postupku namjerno išlo na splitski Županijski sud, kako bi se osporilo prvostupanjsku odluku o privremenoj mjeri, jer eto, Severina je žena ponikla u tom podneblju i veoma joj sklonoj sredini. A privremena mjera važi samo do sudske odluke, a podnesena žalba ne sprječava njezinu provedbu. Da je žalbeni sud donio odluku nešto kasnije no što jest, ona bi se sve to vrijeme primjenjivala. A  donesena je zbog zaštite prava djeteta i njegova prava na odgovarajuće viđanje s ocem, a ne zbog zaštite prava na očevoj strani. Tom mjerom, sud po kratkom postupku odlučuje na koji će način dijete ostvarivati svoje odnose s roditeljem.

Jedno od temeljnih načela Obiteljskog zakona je načelo ravnopravnosti žene i muškarca, posebno u odnosu na roditeljsku skrb. Međutim, to je samo mrtvo slovo na papiru, jer mnoge žene, povrijeđene i traumatizirane razvodom, onemogućavaju bivše partnere da na odgovarajući način budu sa svojim djetetom ili djecom, u onoj mjeri koja bi zadovoljila i dijete i oca. To je općepoznata stvar! Je li tome tako i u ovom slučaju, ne bih mogao sa sigurnošću reći!

Člankom 10. Obiteljskog zakona, određeno je da u svim postupcima u obiteljsko-pravnim stvarima u vezi s djetetom, nadležna tijela moraju postupati žurno, uz istodobnu zaštitu djetetove dobrobiti. A splitski sud se u Severininom slučaju stvarno i požurio. Ispada da djetetova dobrobit nije, da sada češće viđa svog oca!

Zagreb neće promijeniti svoju odluku…

Zaključno, Severini su sporne sve odluke i postupanja nadležnog zagrebačkog Centra za socijalnu skrb i njihovih službenih osoba, potom i odluke zagrebačkog prvostupanjskog suda koji, vjerujte na riječ, niti u ponovljenom postupku, vjerojatno neće promijeniti svoju prvotnu odluku. Tada će u novom žalbenom postupku, pogađate već, iznova na Županijskom sudu u Splitu, taj sud sam donijeti pravomoćni pravorijek koji će napokon biti po mjeri – estradnoj zvijezdi. Bude li nekim čudom bila donesena odluka koja ne pogoduje Severini, ona će, kad potroši sve redovne i izvanredne pravne lijekove, što uključuje i podnošenje ustavne tužbe, u konačnici potražiti zaštitu Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu.

Sjećam se ovom prigodom početka devedesetih godina, kada su u jednom trenutku, urednici kultne zagrebačke radijske “Stojedinice”, odlučili da izvjesno vrijeme neće u radijski eter puštati tada megapopularne Smithse, britanski alternativni rock bend koji je doslovno počeo žestoko kontaminirati radijski eter, jer ih se po željama slušatelja, poglavito onih ženskih, “vrtjelo” po cijele dane. Nadam se da će netko dovoljno razuman u hrvatskim medijima, uskoro donijeti istovjetnu odluku po pitanju medijskog praćenja ovog Severininog sudskog postupka u borbi za dijete. Jer, što je previše, previše je!

A slušati vrlog Tomislava koji kroz medije poručuje sutkinji Nikić da se sama obrati Vrhovnom sudu i zatraži vlastito izuzeće iz ovog sudskog izvanparničnog postupka jer, prema njemu, nije sposobna suditi u korist djeteta –  vrhunac je medijskog neukusa. Čovjek, koji se toliko trudio raditi na vlastitoj izobrazbi, da nikad ni do ove svoje dobi (48), nije uspio diplomirati na nekoj visokoškolskoj instituciji, zahvaljujući medijima, dobiva toliko medijskog prostora da prosipa i svoje pravno “znanje”. A da nema Severine, ne bi bilo ni Tomislava Petrovića, niti bi mu mediji dali imalo prostora za njegove istupe!

Ali u hrvatskom društvu posve izokrenutih vrijednosti, medijski istupaju takvi likovi i prijete Hrvatskoj i hrvatskom sudstvu sankcijama pred Odborom UN-za prava djeteta! Ne zna pametni Tomislav da generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres, zbog iznimne važnosti ovog slučaja, na dnevnoj bazi prati predmet Popović vs. Severina i da je već dao nalog da se u okviru UN-ova Odbora za prava djeteta, formira posebno istražno tijelo koje će ga promptno izvještavati o daljnjem razvoju cijele te situacije, da se malo našalim… Jer, zemaljska će se kugla, ako je suditi po Severininim medijskim i inim dušebrižnicima, prestati rotirati oko svoje osi u svemiru bude li bilo koji hrvatski sud presudio bilo što u korist djetetova oca Milana! A to se nikako ne smije dopustiti…

Sve zbog ‘poznanstva’ Ivana i Zdravka

Kao šlag na tortu, čitam danas, 9. srpnja, da je sudac Ivan Turudić uputio hrvatskoj predsjednici dopis (ne baš pravopisno sjajan!) da odustaje od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske zbog društveno stigmatizirane njegove povezanosti s “notornim” (općepoznat, ozloglašen, op.a), Zdravkom Mamićem.

Eto, to je moralna vertikala hrvatskog sudstva, jer on se, kao, ne može odreći svoga dugogodišnjeg znanca Zdravka! Nisam čuo da si znanci uzajamno dolaze na rođendane. Više je to svojstveno prijateljima, zar ne?! A prijateljstvo je posve druga kategorija od poznanstva i ima drukčiju konotaciju, koja  bi u ovom kontekstu sudstva i imenovanja novog predsjednika najviše hrvatske sudske instance, mogla biti krajnje otežavajuća za znanog nam i medijski eksponiranog suca koji je još nedavno znao za ljetnih praznika, negdje s Jadrana, davati opširne intervjue tiskovnim medijima u – kratkim ljetnim hlačicama…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI