MISLAVU STIPIĆU JE SINIŠA KOVAČIĆ DAO 85 TISUĆA KUNA ZA NAVODNU DISKRIMINACIJU!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Iako nikakve diskriminacije u njegovom slučaju nije bilo, iako je prvostupanjski sud to potvrdio, Mislav Stipić je natjerao Sinišu Kovačića da mu potpiše nagodbu i isplati 85 tisuća kuna za diskriminaciju, što trenutno predstavlja najveći isplaćeni iznos za tužbu takve vrste u Hrvatskoj!

Nakon što je u medije iscurila informacija kako je Nadzorni Odbor uputio DORH-u dokumentaciju o nezakonitom poslovanju tadašnjeg v.d. ravnatelja Siniše Kovačića, prije nekoliko minuta pojavila se vijest o tome tko je osoba kojoj je HRT nagodbom isplatio nevjerojatnih 85 tisuća kuna za političku diskriminaciju. Riječ je o ozloglašenom Mislavu Stipiću, koji je do dolaska Gorana Radmana obnašao dužnost glavnog ravnatelja HTV-a.

Mislav Stipić na mjesto glavnog ravnatelja HTV-a došao zahvaljujući političkim vezama i lobiranju starog omladinskoga kadra poput Darinka Kosora i Andrije Mikulića. Funkciju mu je poklonila tadašnja premijerka Jadranka Kosor, koja je HSLS-u prepustila u ruke državnu televiziju, na nagovor Zvonka Milasa i njegovih prijatelja, koji su činili najuži krug u HDZ-u oko nje. Na to mjesto došao je s radnog mjesta tajnika HRT-a, funkcije koja ni prije ni poslije nije postojala na Prisavlju. Nju je pak izmislio Darinko Kosor kako bi Stipića mogao dovesti na državnu radio-televiziju. Ubrzo je Stipić postao ključni kadrovik i postavio Josipa Popovca za ravnatelja, koji mu je morao prepustiti čelno mjesto na HTV-u. Kako je bila riječ o mandatnoj funkciji, u trajanju od četiri godine, nakon dolaska Gorana Radmana na mjesto ravnatelja kuće, ponuđen mu je ugovor i radno mjesto koje je imao prije – ono pod nazivom tajnik HRT-a s plaćom od 7 tisuća kuna. Stipić je to odbio i tužio kuću za diskriminaciju. Nikakve diskriminacije u njegovom slučaju nije bilo, niti razloga da se s njime potpiše nagodba bez pravomoćne sudske presude. Dapače, prvostupanjski sud Mislav Stipić je izgubio, no natjerao je Sinišu Kovačića da mu potpiše nagodbu i isplati 85 tisuća kuna za diskriminaciju, što trenutno predstavlja najveći isplaćeni iznos za tužbu takve vrste u Hrvatskoj!

Kako su stvari počele curiti u javnost, a sve prije najavljene sutrašnje sjednice Saborskog odbora za medije na kojoj se razrješava dužnosti Nadzorni odbora HRT-a, otkriveno je kako je Anja Šovagović Despot DORH-u predala sporne nagodbe. Trenutno je u najvećem problemu Siniša Kovačić, trenutni urednik Dnevnika, koji je nagodbu sa Stipićem potpisao već prvi dan mandata na mjestu ravnatelja HRT-a. Zbog svega se oglasio i Mislav Stipić, iako nije jasno tko mu je točno izdao dozvolu za javni nastup i komentiranje radnih sporova, kada je tako nešto najstrože zabranjeno svim djelatnicima Hrvatske radio-televizije. U izjavi koju je dao jednom portalu potvrdio je da je on osoba koja je nagodbom dobila 85 tisuća kuna na temelju tužbe za političku diskriminaciju.

Toga ima samo na HRT-u

Da je HRT sklopio nagodbu za naknadu štete po političkoj osnovi, javnost je doznala nakon što je jutros objavljen dio godišnjeg izvještaja o radu Nadzornog odbora HRT-a za 2016. koji je upućen u Sabor. Kako je dio izvještaja označen kao poslovna tajna, tako izvori s Markova trga isprva nisu bili voljni govoriti o imenima, ali nije trebalo dugo čekati da se i to dozna.U izvještaju, podsjetimo, stoji kako je nagodba postignuta, a da pritom glavna rasprava u tom radnom sporu nije ni dovršena. Zato je NO HRT-a ovaj slučaj, ali i niz drugih nagodbi i izvješća, zbog sumnji na moguće koruptivne radnje proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na postupanje.

‘Točno je da sam ja taj koji se nagodio s HRT-om. Na tužbu sam se odlučio jer mi nije preostalo drugo. Tadašnji glavni ravnatelj Goran Radman dao mi je otkaz po političkoj direktivi. Ponudili su mi radno mjesto koje nije bilo u skladu s onim što sam radio prije i znali su da to neću prihvatiti. Nakon toga preostalo mi je jedino da tužim’, kazao je Stipić koji je prije Radmanova dolaska na HRT bio glavni tajnik i v.d. ravnatelj HTV-a.

Nakon odlaska s HRT-a Stipić se kratko zaposlio kao savjetnik za pravna pitanja u Gradskoj skupštini Grada Zagreba kod prijatelja Darinka Kosora, koji je tada bio predsjednik Skupštine, da bi ga u proljeće 2016. godine tadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić imenovao na poziciju na kojoj se nalazi i danas.

Zašto je potpisana nagodba sa Stipićem, pokušali smo doznati od Kovačića, koji nas je uputio da se za sva pitanja obratimo nadležnoj službi HRT-a.

Od njih je pak stigao tek kratki odgovor u kojem navode da je ‘sklapanje nagodbi dopušteno temeljem članka 150. Zakona o obveznim odnosima’.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI