Mesić – Kolindina noćna mora!

Wikimedia commons/Stephan Röhl

Ako se Mesić doista kandidira za predsjednika države, kao što je tu mogućnost u svom vicmaherskom stilu najavio nedavno u medijima, onda bi on, vrlo vjerojatno, funkciju bivšeg doživotnog predsjednika mogao zamijeniti s funkcijom novog starog predsjednika RH. Jer u srazu s aktualnom predsjednicom, Kolindom Grabar Kitarović, koja već mjesecima, a i dulje, vodi besplodni rat s Vladom Andreja Plenkovića, Mesićeve šanse postaju tim veće. Pojedini analitičari smatraju da bi Kolinda u tom okršaju prošla kao Jadranka Kosor 2005. godine, kada ju je Mesić u utrci za Pantovčak - potukao do nogu

Izgleda da bi Stjepan Mesić, nakon narednih predsjedničkih izbora, koji bi se trebali održati krajem 2019. godine, mogao ostati bez titule bivšeg doživotnog predsjednika RH. Naime, ako se Mesić kandidira za predsjednika države, kao što je tu mogućnost u svom vicmaherskom stilu najavio nedavno u medijima, onda bi on, vrlo vjerojatno, funkciju bivšeg doživotnog predsjednika mogao zamijeniti s funkcijom novog starog predsjednika RH. Jer, u srazu s aktualnom predsjednicom,  Kolindom Grabar Kitarović, koja već mjesecima, a i dulje, vodi besplodni rat s Vladom Andreja Plenkovića, Mesićeve šanse postaju tim veće.

Pojedini analitičari smatraju da bi Kolinda, ukoliko se Mesić doista kandidira, prošla kao Jadranka Kosor  2005. godine, kada ju je Mesić potukao do nogu. A da bivši hrvatski predsjednik doista ozbiljno razmišlja o svojoj kandidaturi,  dalo se naslutiti i iz njegova odgovora na pitanje  u RTL Direktu – tko bi bio dobar protukandidat Kolindi? „Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu, u stvari, biti protukandidat jer je došlo do promjene Ustava u mom mandatu. Moram razmisliti, bih li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No, vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji“, rekao je Mesić.

Bolji poznavatelji bivšeg predsjednika RH, smatraju da se iza  njegova  šeretskog pristupa mogućoj kandidaturi, zapravo krije ozbiljna namjera, jer je Mesić dobro procijenio da bi, u situaciji kada HDZ i SDP, za sada, nemaju nekog ozbiljnijeg kandidata za Pantovčak, njegova kandidatura mogla biti idealna i za jednu i za drugu stranku. Osim toga, Mesić je svjestan činjenice da mu je aktualna predsjednica RH,  na neki način politički dužnik, jer je upravo Mesić spriječio HDZ i Ivu Sanadera da potpuno marginaliziraju Kolindu Grabar Kitarović, nakon parlamentarnih izbora 2007. godine.


Podsjetimo, Mesić se 2008. godine najizravnije zauzeo za Kolindu Grabar-Kitarović i iskoristio svoje predsjedničke ovlasti kako bi spriječio tadašnje HDZ-ovo vodstvo  da je posve politički marginalizira. Ona je 2008. postala hrvatska veleposlanica u SAD-u preko kvote veleposlanika koje je izabrao Mesić, a ne tadašnji premijer i njen stranački šef Ivo Sanader.

Kako je Mesić obranio Kolindu od Sanadera“Očekivao sam da će biti promovirana u karijeri i stranci i ne znam zbog kojih odnosa unutar HDZ-a ju je Sanader poslao na listu HDZ-a u Rijeku, da izgubi izbore. Poruka je bila jasna. Nisi ispunila zadatak i s politikom se moraš pozdraviti. Smatrao sam da je štetno da ne iskoristimo njezin kapacitet, pa sam ju predložio za ambasadoricu u SAD-u’“, izjavio je Mesić prisjećajući se tih vremena,  zamoljen da govori o karijeri Kolinde Grabar-Kitarović.

A tada su mediji naveliko pisali da je  Kolinda Grabar-Kitarović u to  vrijeme bila na udaru Biance Matković, tadašnje miljenice premijera Sanadera. Bianca Matković, gotovo se neprestano Sanaderu žalila na Kolindu Grabar-Kitarović, pa je on, po svemu sudeći, baš zbog toga odlučio da ju neće imenovati za ministricu vanjskih poslova u drugom mandatu. Izvori bliski Ministarstvu vanjskih poslova, tada su za Nacional ispričali, da ni to nije bilo dovoljno Bianci Matković, te je ona, navodno, čak predlagala da Kolinda Grabar-Kitarović ne dobije nikakvu značajnu funkciju unutar Ministarstva vanjskih poslova. Htjela je da se vrati na mjesto šefice županijskog HDZ-a u Rijeci.

Drugim riječima, Kolindi Grabar-Kitarović, se u Rijeci  – desetljetnoj političkoj utvrdi SDP-a – smiješila temeljita politička marginalizacija. To je spriječio Mesić. Iako Sanader to nije htio ni čuti, Mesić je Kolindu Grabar-Kitarović u svojoj kvoti predložio za hrvatsku veleposlanicu u SAD-u. Mesić je tada inzistirao da ona u SAD-u, na veleposlaničkoj funkciji zamijeni Nevena Juricu. Može se tvrditi, pisali su tada mediji, da se upravo zbog Jurice, Kolinda Grabar-Kitarović našla usred pravog rata između Sanadera i Mesića. Taj je rat kulminirao svega nekoliko mjeseci nakon što je ona preuzela funkciju veleposlanice u SAD-u.

Sukob je tada najotvorenije potpirivao upravo Jurica, koji je mjesecima optuživao Kolindu Grabar-Kitarović da je iz sefa u veleposlanstvu u Washingtonu otuđila dokumente koji ga kompromitiraju i dostavila ih Mesiću. Drugim riječima, to je, prema Jurici, bio dokaz da se ona priklonila Mesiću, okrenula leđa Sanaderu i izdala HDZ. Za Juricu je to bilo dovoljno, da od Sanadera zatraži njenu smjenu.

Pismo zahvale

No, Mesić   nije dao Kolindu, zbog čega mu je ona ostala do kraja zahvalna. Potvrdu te zahvalnosti moglo se iščitati i iz njezine ljubazne političke geste nakon što je postala predsjednicom RH, 2015. godine. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović  je Mesiću poslala pismo zahvale na čestitki koju joj je on uputio nakon što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Nije to jedino takvo pismo zahvale koje je predsjednica poslala, ali se po tonu kojim je napisano, razlikovalo od drugih, konstatirali su tada neki mediji.

Upućeni politički izvori su tada tvrdili da to pismo nije nastalo tek kao kurtoazni odgovor i posljedica diplomatske uljudnosti, kao u relativno čestim situacijama kada takve pismene odgovore zna pisati niže rangirano protokolarno osoblje. Tvrdilo  se da je pismo, po svemu sudeći, izravno napisala upravo Grabar Kitarović i da ono posredno pokazuje kako hrvatska predsjednica iznimno poštuje Mesića i cijeni ono što je učinio za njenu političku karijeru. Iako je pismo relativno kratkog sadržaja, tvrdilo se da mu se, među ostalim, zahvalila i zato što je za nju puno učinio, osobito zato što ju je kao tadašnji predsjednik države podržavao i s njom korektno surađivao dok je bila hrvatska veleposlanica u SAD-u.

A na početku njezine kampanje za predsjednika RH, Mesić je  izjavljivao  da zamjera Kolindi Grabar-Kitarović što je zadržala radno mjesto u NATO-u, iako se kandidirala za predsjednicu Republike, te je rekao  i da se ona u NATO-u nije dovoljno angažirala za hrvatske interese, a posebno su ga zasmetale njene najave da namjerava rehabilitirati generale koje je on smijenio zbog političkog angažmana.

Mesić je tada izjavio i da zbog tih i nekih drugih njenih izjava, ona  ne može obnašati predsjedničku dužnost. Međutim, Mesić je izjavio i to, da u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović kao osobu, nema nikakvih rezervi. Ali je rekao i da se boji onih koji stoje iza nje. Ali nakon njezine tople zahvale,  nakon što je postala predsjednica države, mnogima se učinilo da Mesićeve  kritičke izjave  za vrijeme njezine kampanje nisu ostavile značajnijeg traga u njihovim međusobnim odnosima.

Predsjedničine turneje po državi kao leteći cirkus

E, drugo je pitanje, što će se dogoditi s njihovim odnosima ukoliko se Mesić kandidira za predsjednika RH… Po svemu sudeći, ti odnosi će se sigurno poremetiti, a sudeći po prvim Mesićevim izjavama o aktualnoj predsjednici, eventualna kampanja neće biti nimalo ugodna. Naime, komentirajući njezin dosadašnji rad, Mesić se nije upuštao u dublje analize, ali ipak nije propustio reći kako ne zna, radi li  itko u svijetu turneje po državi, kao što ih radi aktualna predsjednica. „Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu“, kazao je Mesić.

Također je komentirao i sukob premijera i predsjednice, te konstatirao da se referendumom  želi ukloniti Plenkovića, jer, prema njegovom mišljenju, premijer je  postao  smetnja ultrakonzervativnim snagama! „Upravo zato što Ustav točno definira odnose, nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih je došlo. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat“, ustvrdio je Mesić i jasno dao do znanja da u srazu između Kolinde i Plenkovića, njegove simpatije idu na stranu aktualnog premijera. Pogotovo nakon odgovora na pitanje, je li on lupao šakom o stol, kao što je to često izjavljivala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Toga se ne sjećam, ali nije bilo potrebe. Mogu reći da sam sa svim premijerima dobro surađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Poštivali smo što nam Ustav daje – i prava i obaveze“, rekao je Mesić. Iz ovih njegovih izjava jasno je kao dan da bi Mesić mogao dobro pomrsiti račune aktualnoj predsjednici, ako se kandidira za predsjednika RH.

Stoga i ne čudi što je Mesić postao nova noćna mora Kolinde Grabar Kitarović…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI