Kako je ‘veliki domoljub’ Mikulić kupio Mercedes na 12 rata?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mikulić će za novi mercedes izdvojiti 24.915,63 eura, što znači da će svaki mjesec morati plaćati 2067 eura. Uzmemo li u obzir da ima plaću od oko 18 tisuća kuna, može se konstatirati da živi - izrazito skromno. Postavlja se, međutim, pitanje - kako uza sve pokretnine i nekretnine koje već posjeduje, uspijeva preživjeti mjesec, s obzirom na to da im

U uređenom svijetu je nepisano pravilo da u politiku ulaze oni koji su bogatstvo stekli vlastitim radom i trudom, a nerijetko takve prati i ugled. U našoj „maloj zemlji za velike političare“,’ priča je posve drukčija, jer u politiku se ulazi da bi se – stekao imetak. Druge opcije, naprosto, nema. Stoga je politika ta, koja kroji sudbinu nama i našoj djeci, birajući uvijek one podobne i lojalne, nerijetko jugoslavenskoga pedigrea. Princip je uvijek isti, samo se model mjenja.

Kako se dobro od politike, bez previše truda može živjeti, zorno pokazuje primjer HDZ-ova, Andrije Mikulića, koji se u mladosti deklarirao kao Jugoslaven da bi danas obukao odijelo domoljuba. Imovinska kartica ovoga kameleona, otkriva pak u posljednje vrijeme neke zanimljive izmjene, pa je tako supruga Renata promijenila radno mjesto, a novi posao joj donosi i nove, bolje prihode uvećane za 3000 kuna. Dotična dama skrasila se u tvrtki kćeri Hrvatskih željeznica, Pružne građevine d.o.o., koja i inače slovi kao HDZ-ov bastion za zbrinjavanju stranački podobnih uhljeba.

Lako s državnim tvrtkama

Spekulira se kako je ovom napretku u karijeri supruge Renate kumovao ministar državne imovine, Goran Marić, koji je malo zažmirio na stručnu spremu Mikulićeve supruge, obzirom da joj ona koju posjeduje, nije dovoljna za posao rukovoditeljice. No, riječ je o državnim tvrtkama, pa prijatelj Marić može malo podbaciti leđa za sebi lojalne kadrove, kao što je, uostalom, prebacio i brata Svetimira, a da zapravo nije niti znao da je to – njegov brat. Kada je javnost putem medija saznala za aferu, koju je do današnjih dana prekrila prašina, Svetimir je prebačen u ZET, jer Bandić i Marić prijateljuju godinama, zahvaljujući Ivici Lovriću. Naime, Svetimir i Lovrić radili su u istoj srednjoj željezničarskoj školi, a brat Svetimir jedno je vrijeme bio ravnatelj, nakon čega je rukovođenje školom prebacio „skretničaru“ Lovriću.

Primjer hadezeovskih uhljebljenja je i transfer Marija Muse nakon što je u Lutriji ostao bez posla. Premijer Andrej Plenković, štoviše namjeravao ga je imenovati novim predsjednikom uprave Hrvatske lutrije, zajedno s Mirom Barišićem, bratom poznatog novinara HRT-a, Joze Barišića. S posljednjim imenom u velikoj trojci još se trguje, obzirom da su se u Plenkovićevu vladu prišlepali HNS i ostali podupiratelji, pa će plijen biti malo nezgodno podijeliti.No, vratimo se na glavnog aktera ove priče, Mikulića, koji je svoju imovinsku karticu, a time i imovinski status podebljao novim, luksuznim mercedesom. Vozilo je kupljeno na leasing, na dvanaest rata, a cijena koju će HDZ-ovac za novu pilu morati izdvojiti iznosi 24.915,63 eura, što znači da će Mikulić svaki mjesec morati izdvojiti 2067 eura. Uzmemo li u obzir da aktualni predsjednik zagrebačke Gradske skupštine ima plaću od oko 18 tisuća kuna, može se konstatirati da živi – izrazito skromno. Postavlja se, međutim, pitanje – kako uza sve pokretnine i nekretnine koje posjeduje, uspijeva preživjeti mjesec, s obzirom na to da ima i troje djece?

Malo novca za veliko bogatstvo…

Premda supruga Andrije Mikulića ima plaću od 15.782,52 kune, režije u Zagrebu izrazito su skupe, a cijena hrane, odjeće i obuće za troje djece nije nimalo povoljna, dolazimo do toga da je imovina ex Jugoslavena – nesrazmjerna s primanjima koja je prijavio u imovinskoj kartici. Ostaje, pak, za nadati se, da će se imovinske kartice političara podrobnije pregledavati, ali i da će na ovu Mikulićevu, posebno pažnju obratiti porezni tim ministra Zdravka Marića.

Kako je Mikulić i s kojim novcem uspio dosad nanizati golemo bogatstvo, te kako održava taj imetak, pitanja su koja ne bi trebala ostati visjeti u zraku…

Imovinsko stanje dužnosnika – Andrija Mikulić Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI