Hoće li Badel uskoro popiti svoj zadnji ‘mirogojček’?

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Badel 1862 je početkom ove godine trebao biti žrtva neprijateljskog preuzimanja đakovačkog Meteora, koji je bio prikrivena tvrtka Ivice Todorića. Samo zahvaljujući financijskom bankrotu Agrokora, Badel 1862 je spašen da ne postane dio koncerna. Sada slijedi novi udar na zagrebački Badel i to poslovnog zombija - Ivice Todorića! Više bi se moglo znati na Glavnoj skupštini tvrtke, 21. srpnja...

Krajem mjesece, točnije 21. srpnja, trebala bi se održati redovna, Glavna skupština tvrtke Badel 1862, o kojoj su već obaviješteni dioničari. Dnevni red je opsežan, a objavljen je na web stranicama Badela, kao i u dnevnim novinama. Bolji poznavatelji financijskih prilika u Badelu 1862, ali i oni koji prate trendove uništavanja hrvatskih tvrtki i njihovu prodaju u bescjenje, između redaka ovog dnevnog reda mogu pročitati konačni pokušaj uništavanja te tvrtke, smanjenjem temeljnog kapitala, kako bi ju, napokon, preuzeo đakovački Meteor, kojemu to nije pošlo za rukom prije nekoliko mjeseci i to zbog predbankrotnog stanja u Agrokoru, koji je namjeravao iskoristiti Meteor kako bi došao do Badela 1862.

Iako je Meteor tvrtka-patuljak bez novca, ona je trebala kupiti zagrebačkog alkoholnoga diva, a i politika, odnosno sadašnja Vlada i aktualna Uprava Badela, bile su sklone „darovati“ Badel Meteoru, odnosno – Ivici Todoriću!? Naime, ulaskom Meteora u vlasništvo Badela 1862, Todorić bi se dokopao vrijednih preostalih Badelovih nekretnina procijenjenih na više od 100 milijuna eura. Tako bi se nakratko zadržao u poslovnom sedlu i omogućio vraćanje najopasnijih kredita i pozajmica svojim poslovnim prijateljima, koji su ga spašavali kreditnim injekcijama u posljednjim danima njegove poslovne agonije.

Tko se sve skriva iza Badela?

Jedna od rijetkih osoba koja je „pročitala“ Todorićeve, Agrokorove i Meteorove namjere, bio je bivši premijer Tihomir Orešković, koji se oštro usprotivio takvom preuzimanju Badela 1862. Stoga u kratkom vremenu posjetio Badel, razgovarao s upravama jedne i druge tvrtke, da bi na kraju konstatirao kako bi bilo normalnije da zagrebački Badel kupi Meteor, a ne obrnuto. Preuzimanju Badela 1862, suprotstavio se i bivši ministar gospodarstva, Tomislav Panenić (Most). On je u Saboru i u medijima objavio kriminalan plan otimačine tvrtke:

„Tvrtka Meteor, uz pomoć Uprave Badela, želi preuzeti kontrolu nad poduzećem i potom odlučivati o svemu. Plan Meteora uključuje 139 milijuna kuna ulaganja i preuzimanje više od 50 posto kapitala. provela bi se denominacija vrijednosti dionice na 10 kuna, koja je ranije vrijedila i 960 kuna(!?)  Mi kao država moramo reći ne i ne smijemo dopustiti da se takvi planovi ostvare. Sada imamo 175 milijuna kuna potraživanja. Ta tvrtka vrijedi, ali netko sve ove godine pokušava smanjiti njezinu vrijednost (…) To je pokušaj neprijateljskog preuzimanja!“, rekao je u Saboru Tomislav Panenić.

Međutim, ni Panenić ni Orešković danas više nisu članovi Vlade. Također ni bivši ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, koji je pokušao istražiti sumnjive financijske tokove i transakcije koji su Agrokor doveli do bankrota. To je očiti dokaz da u Vladi još uvijek nisu dopuštene nikakve akcije koje bi išle protiv interesa Agrokora i Ivice Todorića. Naime, tada bi se otkrili pojedinci iz politike 90-ih godina, koji su ga stvorili, dali mu tajkunske ovlasti, upravljali njime iz sjene, omogućavajući mu neometan pristup državnom proračunu, poticajima, kreditima, subvencijama…

Glavnom skupštinom protiv zdrave pameti

Predstojeća Glavna skupština Badela 1862, trebala bi imati najskandalozniji dnevni red od svih dosadašnjih Skupština. Naime, prema dosadašnjem obrazloženju dnevnog reda, u potpunosti bi se trebalo obistiniti ono što je najavio bivši ministar Panenić. Naime, u točci 7., trebala bi se donijeti odluka o smanjenju temeljnog kapitala, pri čemu bi dioničari praktički trebali izglasati obezvrjeđivanje svojih dionica na samo deset kuna! Time bi se vrijednost Badela smanjila na svega 31 milijun kuna, odnosno nešto više od 4 milijuna eura. To bi bio gospodarski zločin, s obzirom da je tvrtka vrijedila 10 puta više, ali su je prethodne uprave, uz odobrenje SDP-ovih i HDZ-ovih vlada, uspjele financijski erodirati. Najveću „zaslugu“ u financijskom uništavanju Badela 1862 pripada sadašnjem direktoru Ivi Markotiću, za što će biti potrebna posebna analiza.

Nakon smanjenja temeljnog kapitala, dioničari bi na Skupštini trebali izglasati povećanje temeljnog kapitala, čime bi prihvatili i potvrdili sumnjiva potraživanja Meteora koja bi se pretvorila u vlasničke udjele, iako je i prije bilo sporno, kako je Meteor, kojeg vodi bivši Todorićev direktor, Darko Knez, došao do tih potraživanja… Treba naglasiti da je već ranije objavljeno kako je Meteor u tajnosti i mimo natječaja, protuzakonito otkupljivao Badelova potraživanja, ali za to nitko nije snosio nikakve posljedice…

Značajne tražbine Meteora prema Badelu, temelje se na Ugovoru o prodaji tražbina Hrvatske poštanske banke, na temelju Plana o financijskom restrukturiranju, koji je ovjeren u Hanžekovićevom javnobilježničkom uredu u Gajevoj 2 u Zagrebu, pa je tu dokumentaciju potrebno posebno pomno ispitati i analizirati.

U svakom slučaju, Meteor bi trebao preuzeti Badel bez novca, ili s njegovim kapitalom, u skladu s dosadašnjom hrvatskom privatizacijskom i pretvorbenom praksom!?

Razvlašćeni dioničari

Nadalje, dioničari bi na Glavnoj skupštini, temeljem 9. točke dnevnog reda, trebali razvlastiti sami sebe, čime bi izgubili svako pravo odlučivanja na Skupštini, a to bi pravo pripalo novim dioničarima koji bi se pojavili nakon točke o dokapitalizaciji i povećanju temeljnog kapitala. Kako će Uprava Badela 1862 na čelu s Markotićem uvjeriti dioničare da glasaju protiv sebe, da se razvlaste i da si smanje vrijednost dionice za 10 puta, to će se vidjeti uskoro na Skupštini…

Na kraju bi Skupština trebala donijeti i razrješnicu Upravi i Nadzornom odboru, čiji su članovi i doveli tvrtku Badel na rub uništenja. pritom valja reći da Markotić već više puta nije dobio razrješnicu zbog njegovog kriminalnoga vođenja tvrtke, ali to nije posebno zabrinjavalo državu, kao nominalnog većinskog vlasnika tvrtke.

Moramo reći, da nismo saznali tko je autor ovog projekta neprijateljskog preuzimanja i konačnog uništavanja Badela 1862, koji bi trebao biti odobren na Glavnoj skupštini, ali vjerujemo da je to rad vrhunskih hrvatskih pravnih i ekonomskih stručnjaka koji bi svi redom trebali završiti u zatvoru zbog uništavanja gospodarstva!

Inače, u uništavanju Badela koristi se činjenica da je nad firmom pokrenut postupak predstečajne nagodbe 2013. godine, koji je prekidan, pa nastavljam, tako da se s pravnom sigurnošću ne može jednostavno gvoriti u kakvom je statusu Badel, međutim, njegovi preuzimači na čelu s Meteorom, malo koriste odredbe iz predstečajnog postupka, a malo koriste situacije kao da se taj postupak ne vodi i kao da tvrtka posluje normalno kao dioničko društvo. Uglavnom onako kako bi to njima najbolje odgovaralo…

Apeli malih dioničara

Zbog kontinuiranog uništavanja tvrtke, Udruga malih dioničara tvrtke Badel 1862 d.d., „Badel – Badelovcima“, podnijela je krajem 2016. kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu i Ministarstvu unutarnjih poslova protiv članova uprava društva Badel 1862 d.d. od 2010. – 2016. godine i to protiv: Zvjezdane Blažić, Srđana Oreba i Ive Markotića, koji su počinili kaznena djela iz članka 291. Kaznenog zakona – nesavjesno gospodarsko poslovanje; članka 292. Kaznenog zakona – zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i članka 294. Kaznenog zakona – sklapanje štetnih ugovora.

„Udruga dioničara je od 2010. višekratno upozoravala i slala pisma o stanju u Badelu 1862 d.d. – Vladi RH, predsjedniku RH, predsjedniku Sabora, nadležnim ministarstvima i agencijama – i upozoravala na kriminalne radnje u provedenim restrukturiranjima, naročito od 20. kolovoza 2011., kada je RH postala nominalni većinski vlasnik. Naime, sa svakom promjenom uprave, Badel 1862 d.d. je sve više tonuo u gubitke, a za to nitko nije kažnjen niti pozvan na odgovornost“, ističe danas predsjednik udruge, Danijel Buntak.

Međutim, ključna odluka koja je dovela do današnjeg stanja, je Rješenje Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) od 16. rujna 2010., kojom je utvrđen nastanak obveze Ante Perkovića da preuzme Badel 1862 d.d., koji je tada bio predsjednik Uprave, te Udruge i punomoćnik 699 dioničara koji su mu dali punomoć – Marijana Ruždjaka, Boženka Loze i Ivana Perkovića, jer dioničari nisu mogli ostvariti pravo glasa ni po osnovi stečenih dionica, ni kao punomoćnici ostalih dioničara. Tako je HANFA blokirala 42,33 posto temeljnog kapitala malih dioničara, a Upravi je omogućeno da sa samo oko 40 posto temeljnog kapitala, donese na izvanrednoj Glavnoj skupštini 25. listopada 2010., sve odluke o restrukturiranju i razvoju društva.

Zašto vladama nije stalo?

Pored toga, Ivo Markotić, generalni direktor Badela od 2013. godine, nije uvažio ni proveo pravomoćnu sudsku presudu Visokog trgovačkog suda od 10. travnja 2013., kojom je utvrđeno da su ništetne odluke donesene na izvanrednoj Glavnoj skupštini iz 2010. o planu financijskog restrukturiranja, te o izboru i opozivu članova Nadzornog odbora. pritom mali dioničari očekuju da Državno odvjetništvo temeljito obradi Badel 1862 d.d., te da se napravi neovisna revizija poslovanja društva od 2010. – 2016., te da za kriminalne radnje Uprave, odgovaraju svi koji su društvo doveli u današnje stanje.

O svojim aktivnostima, Udruga malih dioničara obratila se za pomoć i predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, koja je izrazila svoju zabrinutost stanjem u tvrtki sa željom da se problem razriješi.

I na kraju, nudimo odgovor na ključno pitanje – zašto ni jednoj hrvatskoj vladi nije stalo da se zaštiti i spasi Badel 1862 od uništenja i neprijateljskog preuzimanja? Zato što bi se kroz stečaj ili preuzimanje mogli sakriti svi financijski tokovi koji su iz Badela išli prema ministrima i državnim dužnosnicima, isto kao što je to bio slučaj i u Agrokoru!

DOKUMENTI

Cerp Kaznena prijava Odgovor predsjednice Otvoreno pismo 19.12.2016. – original

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI