Istjerali ga iz četiriju stranaka, a on i dalje vrti državne milijune u blizini Zagreba…

WIKIPEDIA

Riječ o čovjeku koji je političku karijeru počeo u Savezu komunista, da bi se s neovisnošću Hrvatske, brzo učlanio u HSS. Odande je prešao u SDP, a potom kod Milana Bandića u stranku 365 BM. Tako je taj rođeni Brckovljanin, uspio u više od 40 godina političkog rada, ostati na funkciji čelnog čovjeka grada, bilo kao gradonačelnik, bilo kao vijećnik u poglavarstvu Grada Dugoga Sela

Stanovnici Dugog Sela upoznali su nas s aktivnostima Zvonka Novosela Dolnjaka, njihovog lokalnoga šerifa, kako ga od „milja“ nazivaju u tom kraju. Inače je riječ o čovjeku koji je karijeru počeo u Savezu komunista, da bi se s neovisnošću Hrvatske, brzo učlanio u HSS. Odande je prešao u SDP, a potom kod Milana Bandića u stranku 365 BM. Tako je taj rođeni Brckovljanin, uspio u više od 40 godina političkog rada, ostati na funkciji čelnog čovjeka grada, bilo kao gradonačelnik, bilo kao nezavisni vijećnik u poglavarstvu Grada Dugoga Sela.

Inače, Zvonko Novosel Dolnjak ima impresivnu biografiju, a uz sve je i dragovoljac je Domovinskoga rata i doktor znanosti zaštite na radu. U njegovoj službenoj biografiji tako piše da je u vrijeme Jugoslavije radio na projektu izgradnje vodovoda Zagreb – Sesvete. Međutim, prava je istina da je kao direktor Vodovoda ostao odgovoran za brojne malverzacije i nezakonitosti tijekom izgradnje tog važnog infrastrukturnog dijela Dugog Sela. Nakon toga je postao predsjednik ondašnjeg Vijeća Dugog Sela, koje je obuhvaćalo i današnje općine Rugvica i Brckovljani. U to vrijeme bio je poznat po brojnim feštama i veselicama po Martin bregu, ne samo s brojnim uglednim političkim imenima tog vremena, nego i s djelatnicima općine Dugo Selo.

Kriminal – ulaznica za politiku…

Nakon te funkcije postao je direktor Komunalnog poduzeća Kograp, koje je tih godina zarađivalo milijune, šljunčarenjem i građenjem vodovoda i plinovoda. I tamo su državne službe otkrile brojne pronevjere i nezakonitosti. U bivšoj Jugoslaviji, Zvonko Novosel Dolnjak, bio je i pritvoren zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Croatia osiguranja. Zbog toga je kratko vrijeme bio na “ledu”, pa su ga se čak odrekli i članovi Društveno-političkog vijeća, koji su dali suglasnost Tužiteljstvu za njegov kazneni progon.

No, Novosel Dolnjak svoj je boravak iza rešetaka objašnjavao kao politički progon, pa su mu izvrsno sjele nove demokratske promjene na ovim prostorima – svoje kriminalne aktivnosti u bivšoj državi prikazao je kao montirani progon hrvatskog nacionalista!? U svemu tome mu je pomogao bratić Mirko Novosel, nekadašnji direktor Zvijezde, a potom i komercijalni direktor u Agrokoru. Upravo zahvaljujući njemu, dobio je unosne poslove sanacije u uljari, a u međuvremenu je preko svojih veza u Elektri, njegova firma, koju je otvorio na ime svoga sina, radila kao kooperant na električnoj mreži.

Svojim brojnim izvanbračnim aferama i prijavama zbog alkoholiziranosti, Novosel Dolnjak je zabavljao lokalno stanovništvo. Probleme je stvarao i u matičnoj općini Brckovljani, u kojoj je pokušao urediti društvene vatrogasne domove za svoju tvrtku Grading-invest. Iako je „kupio“ nekoliko vijećnica u Brckovljanima, posao nije dobio, pa mu je upravo zbog toga izglasano nepovjerenje kao predsjedniku Općinskoga vijeća. Tada je, da se zaštiti od malverzacija koje je radio, podizao razne optužnice protiv tadašnjeg načelnika Općine, no ubrzo je odustao kada je shvatio da nije uspio okrenuti ljude protiv tadašnjeg rukovodstva Brckovljanja.Potom je otišao u Dugo Selo, u kojem je sagradio i kuću, raskinuo s HSS-om i ušao u SDP. Javnosti je prikazao da je bila riječ o političkom prijelazu iz HSS-a, međutim prava je istina da ga se odrekla i seljačka stranka, isto kao i pije toga – Savez komunista. Tako je zahvaljujući SDP-u ponovno ušao u poglavarstvo Dugog Sela, te je odmah dobio posao sanacije krovišta stare škole i stolno-teniske dvorane. Radovi su izvedeni na krajnje sumnjiv i netransparentan način, ali unatoč brojnim nepravilnostima, Novosel Dolnjak je naplatio gradu, tada nevjerojatnih 125 tisuća kuna za taj posao…

Iako su članovi tadašnjeg HSP-a upozoravali da je riječ o sukobu interesa, zaštitio ga je gradonačelnik Dugog Sela, a da farsa bude gora i veća, zaštitilo ga je i netom sastavljeno povjerenstvo, sastavljeno od njemu bliskih ljudi, koje je potvrdio da nema sukoba interesa u davanju poslova tvrtki koja je u vlasništvu člana poglavarstva Grada. Nakon toga je Novosel Dolnjak dobio nadzor nad izgradnjom Doma zdravlja u Dugom Selu, a cijeli projekt je potom kasnio s realizacijom pune četiri godine!?

Nekoliko godina nakon otvorenja Doma zdravlja, dogodila se bizarna nesreća u kojoj je bila samo puka sreća da se nije pretvorila u veću nesreću. Naime, na pločnik se srušila nadstrešnica nad glavnim ulazom u Dom, ozlijedivši jednu pacijenticu, dok se druga spasila bacivši se u snijeg. Afera je zataškana, te nitko nije odgovarao za neprofesionalno izgrađenu zgradu Doma zdravlja.

Samo politika osigurava unosne poslove

Potom je pokrenut je program Poduzetnik, kako bi Novosel Dolnjak svojoj tvrtki osigurao 25 tisuća eura za izgradnju poslovnog centra na zemljištu koje je kupio od Grada Dugog Sela po – smiješno niskoj cijeni. Iako su bivši vlasnici parcela godinama pokušavali doći do svog zemljišta, Novoselu Dolnjaku je Grad doslovno preko noći izdao sve potrebne dozvole, a on je tu povlasticu debelo naplatio. Naime, ubrzo nakon toga je u Dugo Selo došao Konzum i izgradio svoj objekt u susjedstvu s njegovom parcelom. Do Konzuma je došao zahvaljujući svom bratiću, pa je pokrenuo brojne malverzacije s gradskim zemljištem na kojem je bio nekadašnji Sajam, kako se ne bi tamo ukazala eventualna konkurencija Konzumu. Iako je pokušao, nije uspio dobiti posao nadzora izgradnje sportske dvorane, jer je cijena koju je ponudio bila – previsoka.

Nakon gubitka vlasti, sa svojim istomišljenicima iz HDZ-a, postao je vrsni poduzetnik i mecena toga kraja, a na svom velikom imanju organizirao je brojne veselice i događanja. Kontrolira tamošnje vatrogasno društvo, bolje rečeno – milijune koji se slijevaju iz gradskog proračuna. Shvatio je da se ponovno mora vratiti u politiku ako si želi namještati unosne poslove, pa je otišao u stranku Milana Bandića. Istodobno,  na sjednicama gradskoga Vijeća, glasovao je isključivo za poslove koje je dobivala tvrtka njegovog sina u kojoj on i dalje ima posljednju riječ. Usput obavlja i poslove nadzora nad gotovo svim poslovima u gradu…

I sada, kao nezavisni vijećnik – jer ga se u međuvremenu odrekao i Milan Bandić – obavlja brojne nadzore i nabavke za Dugo Selo, a posljednje u nizu lukrativnih poslova bila je nabava namještaja za Dom branitelja za 70 tisuća kuna. Iako su se već pojavile špekulacije kako je riječ o krajnje sumnjivom namještaju, posao je dobila upravo tvrtka Novosela Dolnjaka, koji i dalje sjedi u Gradskom vijeću, ovaj put kao – “nezavisni”…

Ispravak članka

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI