NENO BELAN OTVORIO DUŠU: U Đavolima uopće nisam trebao biti pjevač!

Tomislav Miletic/PIXSELL

- Onaj prošlogodišnji je bio tročinski. Prvi dio je bio posvećen albumu "Ljubav i moda" Đavola jer se navršilo 30 godina mog diskografskog staža, a toliko godina i živim isključivo od glazbe, drugi je bio rezerviran za unplugged nastup uz Mediteranski orkestar, a treći dio za hitove i goste. Ove godine slavimo 20 godina mog rada s Fiumensima.

Prošlogodišnjim koncertom u Domu sportova Neno Belan obilježio je 30 godina diskografske karijere koliko je prošlo od prvog albuma Đavola “Ljubav i moda”. Ove godine, također u Domu sportova, 25. veljače, obilježit će 20 godina suradnje s Fiumensima i to u istoj postavi tog sastava. Belan je za Jutarnji List dao intervju koji djelomično prenosimo.

Koji su te izvođači “prebacili” s klasične na rock glazbu? Split kasnih 70-ih nije imao koncerata koliko Zagreb, ali mogli ste gledati talijanske TV kanale, festival San Remo i slično što mi ovdje nismo mogli.

– Moji roditelji su jako voljeli glazbu i opsesivno pratili San Remo pa je on i za mene postao vrlo važan izvor glazbe. Imali su i gramofon i kupovali ploče, dosta tih singlica talijanskih pjevača sa San Rema, ali i drugih. Te kancone su mi ostale u glavi do danas, a u višim razredima osnovne škole zakačili su me tada popularni rock bendovi “za klince” iz ranih 70-ih poput Slade, Sweet i T.Rexa pa Suzy Quatro koju sam gledao na Gripama, kao i Tinu Turner koja mi je tada bila manje napeta nego danas.

A Beatlesi? Đavoli su u sebi imali tu jaku crtu beatlesovskih melodija, a i ti si od svih naših pop-rock autora, po mom sudu, najbliži Paulu McCartneyju.

– Uh, hvala ti na takvom mišljenju, ali Beatlesi su u moj život ušli kasnije, preko jednog prijatelja iz škole, a ta ljubav traje do danas. U posljednjih pet-šest godina gledao sam McCartneyja uživo tri puta i uvijek je bio fascinantan.

Koja će biti glavna razlika između tvog prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg koncerta u Domu sportova?

– Onaj prošlogodišnji je bio tročinski. Prvi dio je bio posvećen albumu “Ljubav i moda” Đavola jer se navršilo 30 godina mog diskografskog staža, a toliko godina i živim isključivo od glazbe, drugi je bio rezerviran za unplugged nastup uz Mediteranski orkestar, a treći dio za hitove i goste. Ove godine slavimo 20 godina mog rada s Fiumensima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI