ZRAKOPLOVNE INOVACIJE IZ LONDONA: Vlada ulaže milijune u ‘autocestu’ za dronove, trebalo bi državi donijeti milijarde u proračun

Foto: Twitter/CSCMPUK

London je u ponedjeljak objavio kako uskoro počinje s realizacijom projekta o najvećoj svjetskoj ‘autocesti’ za bespilotne letjelice, piše Geopolitika.news.

Koridor za dronove od 265 kilometara povezivat će gradove i osmišljen je kako bi pomogao u uklanjanju rizika od sudara pojedinačnih operatera uz povećanje sigurnosti, fluidnosti i jednostavnosti kako bi se potaknula njegova upotreba od strane britanskih tvrtki, piše CGTN.

Projekt Skyway vodi tvrtka Altitude Angel zajedno s BT-ovom mobilnom mrežom EE i nekoliko britanskih start-up tvrtki, dio je vladinog paketa od 327 milijuna dolara koji ulaže u “niskougljične” inovacije u zrakoplovstvu. Dodatne inovacije u tom sektoru su zrakoplovi na solarni pogon, ultra-učinkovita krila i dronovi koji nose medicinsku opremu. Izvršni direktor tvrtke Altitude Angela, Richard Parker rekao je: “Možemo revolucionirati način na koji prevozimo robu i putovanja na način kakav nismo doživjeli od pojave željeznica u 18. stoljeću što je bila posljednja transportna revolucija”. Koridor prolaziti iznad Readinga, Oxforda, Milton Keynesa, Cambridgea, Coventryja i Rugbyja i biti uspostavljen u iduće dvije godine.

Dave Pankhurst iz BT-a tvrdi: “Društveni i ekonomski potencijal dronova je golem” i “činit će okosnicu načina na koji dronove integriramo u naše svakodnevne živote”. Trenutno konzorcij radi na tome da ljudsko upravljanje dronovima uopće ne bude potrebno. Skyway bi trebao povezati sustave za navođenje i komunikaciju bespilotnih letjelica u virtualni sustav superautocesta, vodeći ih sigurno kroz “hodnike” do njihovih odredišta. Aerospace Technology Institute procjenjuje da će ovi projekti osigurati 81 000 radnih mjesta i da će donijeti 116 milijardi dolara Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vlada je izjavila da bi ovaj sustav mogao smanjiti vrijeme isporuke, ali i da je riječ o jeftinijem transportu. Britanski ministar gospodarstva Kwasi Kwarteng rekao je: “Kroz financiranje najnovije zelene tehnologije, kao što su letjelice na solarni i vodikov pogon i slijedeći viziju brzorastućeg tržišta komercijalnih bespilotnih letjelica, ponovno stavljamo zrakoplovni sektor izravno u središte naših planova za rast gospodarstva”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI