ŽENEVSKI PREGOVORI: Pobijedila Rusija?

Wikimedia Commons

U Ženevi su završeni pregovori između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a predstoje razgovori u Bruxellesu, u formatu NATO-Rusija, kao i u Beču u okviru OESS-a. U članku New York Timesa piše da se dvije strane nisu mogle dogovoriti o pitanju proširenja NATO saveza te da Moskva nije odustala od svojih “vojnih namjera” i traži nemoguće od Zapada – da ne primi Ukrajinu u NATO.

Zbog ovog zastoja sudbina Ukrajine ostaje neizvjesna, ali autori teksta ipak navode kako su obje strane izrazile optimizam i spremnost za daljnje razgovore, piše portal Geopolitika.news.

Kako se navodi u autorskom tekstu Antona Trojanovskog i Davida E. Sangera, u sedmosatnom razgovoru američka i ruska strana zauzele su naizgled nepomirljive stavove o budućnosti NATO-a i raspoređivanju vojnika i vojne tehnike u istočnoj Europi.

Predvodnik ruske delegacije Sergej Rjabkov nakon sastanka je istaknuo kako je za Rusiju imperativ osiguranje “da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a”, dok je čelnica američke delegacije Wendy Sherman rekla kako Sjedinjene Države ne mogu dati takvo obećanje s obzirom na postojeću politiku “otvorenih vrata” za ulazak u NATO.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI