ZBOG CURENJA ‘VISOKO POVJERLJIVIH’ INFORMACIJA: Šefu danske kontraobavještajne službe određen pritvor

Šefu danske kontraobavještajne službe, Larsu Findsenu, određen je pritvor zbog umiješanosti u slučaj koji uključuje curenje “visoko povjerljivih” informacija, izvijestila je javna televizija DR, objavio je portal Geopolitika.news.

Četiri sadašnja i bivša djelatnika dviju danskih obavještajnih službi uhićena su u prosincu zbog curenja visoko povjerljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru dok traje istraga. Vijest, koju su prenijeli DR i drugi lokalni mediji, pojavila se na sudskom ročištu jučer kad je ukinuta zabrana objavljivanja.

“Želim da se podignu optužnice i izjašnjavam se da nisam kriv. Ovo je potpuno suludo”, rekao je Findsen novinarima na ročištu na kojemu će sudac također odlučiti hoće li Findsen ostati u pritvoru. Slučaj, o kojemu su vlasti objavile vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da točne optužbe i priroda informacija koje su procurile nisu objavljeni.


Prema DR televiziji, koja se pozivala na neimenovane izvore, slučaj se vrti oko curenja povjerljivih informacija danskim medijima. DR je 2020. izvijestio da je Danska obrambena obavještajna služba podijelila neobrađene podatke iz informacijskih kabela s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA), što znači da je NSA možda imala pristup osobnim podacima i privatnim komunikacijama danskih građana.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI