Zaustavljen ‘odljev mozgova’ iz Italije zbog covida-19, obrazovani se vraćaju u zemlju

Italija, uz Rumunjsku i Poljsku, ima najveći broj radnika u drugim članicama EU-a. To nije toliko čudno s obzirom na broj stanovnika Italije (proporcionalno je situacija znatno drugačija), ali je za talijanske vlasti zabrinjavajući podatak da je udio visokoobrazovanih među iseljenima iz Italije veći nego u općoj populaciji.

Najveće talijansko udruženje poslodavaca Confindustria procjenjuje da ‘odljev mozgova’ košta italiju 14 milijardi eura godišnje.

Međutim, kako piše New York Times ‘odljev mozgova’ (brain drain) je, barem privremeno, ‘preokrenut’ uslijed pandemije koronavirusa te se pruža nova razvojna perspektiva za Italiju.

“Protu-egzodus ‘odljeva mozgova’”, objavile su u rujnu talijanske novine Il Sole 24 Ore.

Očito zbog pandemije koronavirusa i posljedične ekonomske stagnacije, broj mladih Talijana koji su se vratili 2020. bio je veći za 20 posto, nego u 2019.Vlasti se nadaju da će taj trend biti dugotrajniji te da se neće preokrenuti. Zato se, primjerice, radi na promicanju rada od kuće kako bi se zadržali mladi profesionalci. U sklopu toga poboljšava se brzina interneta, kvalitetan Wi-Fi uvodi se u javne prostore i sl., što je pogotovo važno na siromašnijem jugu Italije.

Međutim, neki su stručnjaci skeptični u pogledu iskorištavanja spomenutog potencijala. Iako su se mnogi Talijani, piše New York Times, vratili na tuskansko selo i sicilijanske plaže, od toga koristi imaju ponajviše američke, britanske, nizozemske i druge strane kompanije.

“Zoom neće riješiti talijanske probleme”, rekao je ekonomist s Berkeleya Enrico Moretti za New York Times.

Ipak, neosporno je da svoj dohodak prvenstveno troše u Italiji, što će zasigurno osjetiti talijansko gospodarstvo.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI