ZAPADNE SILE PORUČUJU RUSIJI: Suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine treba se poštovati

Wikimedia Commons

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije, UK i SAD-a izrazili su odlučnost u telefonskom razgovoru oko toga da suverenitet Ukrajine treba poštovati, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Rusija je optužena da priprema napad na susjednu Ukrajinu, a čelnici su “izjavili da su spremni poduzeti korake kako bi se sačuvao mir i sigurnost u Europi”.

Naglasili su da se Rusija mora pregovarati s Ukrajinom u sklopu grupe prethodnog dogovora “normandijske četvorke” pod pokroviteljstvom Francuske i Njemačke.


Bijela kuća objavila je nakon razgovora da su američki predsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomacija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska.Najavili su nastavak konzultacija o “koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu” tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU.

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofenzivu velikih razmjera. Kremlj opovrgava optužbe i tvrdi da premješta snage po svojem teritoriju isključivo u obrambene svrhe. Poručuju i da bi potencijalno razmještanje NATO-ovih projektila u Ukrajini smatrali prekoračenjem ‘crvene linije’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI