ZAPAD ORUŽJEM POMAŽE UKRAJINI: Prva isporuka sofisticiranog sustava višecijevnog bacača raketa

Foto: M270 (Guliver Image)

Ukrajinske vlasti priopćile su u petak da su primile prvu isporuku sofisticiranog sustava višecijevnog bacača raketa, čime je obogaćen topnički arsenal dugog dometa koji je osigurao zapad, piše portal Geopolitika.news.

“Prvi MLRS M270 su stigli”, napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama i dodao da će na bojnom polju biti ‘ugodno društvo’ raketnim sustavima HIMARS.

Reznikov je zahvalio partnerima i zaključio objavu izjavom: “Nema milosti za neprijatelja!”

M270 je baziran na prilagođenom M2 Bradley borbenom vozilu. Vozilo pokreće Cummins VTA-903T dizelski motor koji razvija 500 KS. Punjenje novim raketama traje 5-10 minuta, a punjenje obavlja posada uz pomoć krana. Dodatne rakete nosi M985 HEMTT kamion, navodi Military Today.

Nadalje navode da je osnovna 240 mm HE-FRAG raketa duga 3,96 m i teži 307 kg. M270 može lansirati MGM-140A ATACMS (Army TACtical Missile System) taktički projektil. ATACMS ima domet od 150 km. M270 može ponijeti dva ATACMS projektila. Može se i napraviti kombinacija s jednim ATACMS projektilom i 6 običnih raketa.Facebook Comments

Loading...
DIJELI