ZA SVE JE KRIV LONDON: Kremlj pronašao krivca za Shellovu nemogućnost da kupi ruski plin

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako je nemogućnost Shella da kupuje ruski plin produkt je proturuske politike Londona za TASS, a prenosi Geopolitika.News.

“London želi biti predvodnik svega što je proturusko, čak želi biti ispred Washingtona [po ovom pitanju]. Pa, evo im nuspojava”, rekao je Peskov, komentirajući činjenicu da je, za razliku od drugih EU zemljama, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije Gazprombanki i sada nije u mogućnosti plaćati ruski plin, čak ni u rubljima. Bloomberg je jučer izvijestio da Shell najvjerojatnije neće moći platiti ruski plin ovog mjeseca jer je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije Gazprombanki.

Prošlog tjedna Vladimir Putin zatražio je mehanizam plaćanja za isporuku plina neprijateljskim zemljama u rubljima, rekavši da će Moskva odbiti  plaćanja po ugovorima u diskreditiranim valutama, uključujući dolare i eure. Također je zadužio vladu da Gazpromu da naputak o izmjeni postojećih ugovora. Putin je 31. ožujka potpisao dekret o pravilima trgovine plinom s neprijateljskim zemljama, koji propisuje novi sustav plaćanja tih ugovora. Nova procedura plaćanja ruskog plina u rubljima od strane kupaca iz neprijateljskih zemalja stupila je na snagu 1. travnja. Takvi kupci moraju otvoriti posebne račune u rubljima kod Gazprombanke za plaćanje isporuke plina. Pretvorba valuta će se vršiti na ruskim burzama. U slučaju nepotpunog plaćanja, ruska carina je ovlaštena zabraniti isporuke. Vladina komisija za kontrolu stranih ulaganja u Rusiji ima pravo dozvoliti iznimke od ovih pravila za pojedinačne kupce, najavila je Moskva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI