VREMENA SE DRASTIČNO MIJENJAJU: Britanija želi surađivati s Rusijom i Kinom oko Afganistana

Screenshot

Povijesno gledano, Velika Britanija i Rusija velike su konkurentice po pitanju utjecaja na prostoru Afganistana.

Međutim vremena se, kako se čini, dramatično mijenjaju pa London sada ima neke druge planove.

Tako Velika Britanija smatra kako bi Rusija i Kina mogle imati priliku utjecati na nove vlasti u Kabulu, te prepoznaje potrebu svog zajedničkog rada s Moskvom i Pekingom po afganistanskoj agendi.


To je dopisniku TASS-a izjavio britanski diplomatski izvor sljedećim riječima:

“Prepoznajemo potrebu suradnje s Rusijom i Kinom, s obzirom na njihovu moguću sposobnost utjecaja na novu afganistansku vladu i naše zajedničke interese u suzbijanju terorizma i trgovine drogom, sprječavanju izbjegličke krize i daljnjeg gospodarskog kolapsa.”S tim u svezi spomenuo je napore koje Ujedinjeno Kraljevstvo čini u okviru UN-a s ciljem formiranja jedinstvenog stava Vijeća sigurnosti o Afganistanu. Kako je podsjetio diplomatski izvor, glavni tajnik UN-a António Guterres namjerava u ponedjeljak održati sastanak sa stalnim predstavnicima pet vijeća sigurnosti UN -a (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska) o Afganistanu.

Podsjećamo kako Pariz i London namjeravaju u Vijeću sigurnosti iznijeti zajednički prijedlog rezolucije o stvaranju sigurnosne zone u Kabulu pod nadzorom UN-a. To je izjavio francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za Le Journal du Dimanche.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI