Vladimir ne odustaje: Putin bi uskoro mogao objaviti kandidaturu na ruskim izborima 2024.

Foto: Guliver images/ Apa Images/ Russian Foreign Ministry

Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro bi mogao objaviti da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2024. godine, što bi mu omogućilo ostanak na vlasti do 2030., izvijestio je u utorak list Kommersant, prenosi Reuters.

Dužnosnici vjeruju da bi Putin na konferenciji u studenom mogao objaviti da će sudjelovati na izborima u ožujku sljedeće godine, izvijestio je Kommersant pozivajući se na anonimne izvore bliske predsjedničkoj administraciji. No list, koji se smatra jednim od najuglednijih u Rusiji, piše kako postoje i drugi scenariji o tome što bi Putin mogao obznaniti na konferenciji te da je konačna odluka isključivo njegova.

Na novinarsko pitanje o članku u Kommersantu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da ne zna ništa o tome da bi se Putinova kandidatura mogla objaviti u studenome. “Ne znam ništa o tome da je predsjednička kampanja službeno najavljena za studeni. Nemam takve informacije i nemam što za dodati”, odgovorio je.

Vladimir Putin, kojemu je predsjedničku dužnost predao Boris Jeljcin posljednjega dana 1999., čelnik je države dulje od bilo kojega drugog ruskog vladara još od Staljina. Nadmašio je čak i 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva. Dana 7. listopada navršit će 71 godinu života.

Putin je dobio još jednog prijatelja u Europskoj uniji: ‘On misli o ratu, migracijama i rodovima kao i mi’Putin je prošli mjesec rekao da će svoje planove objaviti tek nakon što parlament raspiše predsjedničke izbore, a Peskov je prošli mjesec kazao da Putin, odluči li se kandidirati, neće imati konkurenciju.

Zapad Putina prikazuje kao ratnog zločinca i diktatora koji je Rusiju odveo u sukob u imperijalnom stilu te je oslabio zemlju, učinio Ukrajinu stabilnijom, ujedinio Zapad i prepustio NATO-u postsovjetsku misiju suprotstavljanja Rusiji. Istodobno Putin rat predstavlja kao dio puno veće borbe sa Sjedinjenim Državama, za koju kremaljska elita kaže da joj je krajnji cilj rascijepiti Rusiju, ščepati sva njezina prirodna bogatstva i zatim krenuti u obračun s Kinom.

Zapad ističe kako ne želi sukob između NATO-a i Rusije, već želi pomoći Ukrajini da porazi ruske snage, a Kremlj poručuje da Zapad nikad neće pobijediti Rusiju u Ukrajini.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI