VIRTUALNI SASTANAK: Biden i Modi razgovarat će posljedicama ukrajinske krize na globalno tržište hrane

Foto: Wikimedia Commons

Američki predsjednik Joe Biden i indijski premijer Narendra Modi održat će virtualni sastanak 11. travnja, prenosi Geopolitika.News.

“Čelnici planiraju razgovarati o nizu pitanja, uključujući završetak pandemije COVID-19, borbu protiv klimatske krize, jačanje globalnog gospodarstva i održavanje slobodnog, otvorenog, međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima”, navela je Psaki.

Osim toga, američki predsjednik očekuje da će s Modijem razgovarati o negativnim posljedicama krize u Ukrajini na globalno tržište hrane, kao i mjerama za ublažavanje tih posljedica.

Ovaj virtualni sastanak prethodit će planiranom sastanku šefova ministarstava vanjskih poslova i obrane Sjedinjenih Država i Indije u formatu 2 + 2 u bliskoj budućnosti, navedeno je u priopćenju.

Iako su dvije zemlje bliski i strateški partneri i u gospodarskoj i u vojno-sigurnosnoj sferi (Indija je članica formata QUAD, tzv. azijskog NATO-a, otvoreno protukineskog karaktera), Indija je “tvrd orah” kada je riječ o njenoj politici nesvrstavnja tj. vođenja samostalne vanjske i trgovinske politike. To se upravo sada ogleda u odbijanju Indije da osudi rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i da protiv te zemlje uvede sankcije po uzoru na Zapad. Nije isključeno i da će ta tema biti predmet razgovora dviju strana – bilo između dvojice čelnika, bilo u predstojećem formatu 2+2 (a možda i u oba slučaja).Facebook Comments

Loading...
DIJELI