(Video) Prvi EU tenk pred očima javnosti

Francuska i njemačka vojna industrija sredinom lipnja, posve neočekivano, na međunarodnom vojnom sajmu Eurosatory u Parizu predstavili su prvi europski tenk EMBT koji je prvi pokušaj kombiniranja nacionalnih tehnologija za razvoj nove generacije europskih tenkova i drugih borbenih vozila.

Predstavljeni tenk EMBT (European Main Battle Tank) zapravo je tehnološki demonstrator  koji kombinira podvozje njemačkog tenka Leopard 2A7 i kupolu francuskog  tenka Leclerc opremljenu  topom kalibra 120 mm s automatskim punjačem.Tenk je izradio holding  KNDS koji su zajednički osnovali njemački proizvođač Leoparda i drugih oklopnih vozila Krauss- Maffei Wegmann (KMW) i francuski Nexter Defense Systems koji je proizvođač tenkova Leclerc. Njihov cilj je razvoj zajedničkog francusko-njemačkog osnovnog tenka koji bi u obje vojske zamijenio postojeće Leoparde i Leclerce i time unificirao udarnu snagu francuskih i njemačkih oklopnih i mehaniziranih postrojbi. Voditelj projekta EMBT za KMW Sebastian Bent prigodom predstavljanja tenka izjavio je: “Ovo je samo demonstrator, a slijedeći korak biti će nešto sasvim novo izrađeno na kombinaciji francusko-njemačke tehnologije i javnosti će biti predstavljen u fazi prototipa ili čak proizvoda prve serije“.

Tenk EMBT zapravo je test povezivanja njemačke i francuske tehnologije primjenjene u njihovim tenkovima Leopard i Leclerc na način da se od svakog tenka uzima njegova najbolja komponenta koje se povezuju zajedno. Zbog toga je od francuskog  Leclerca uzeta kupola  s topom od 120 mm, koji za razliku od topa njemačkog Leoparda ima automatski punjač koji se dokazao kao učinkovit ne samo na testnim polikonima nego u realnim borbenim uvjetima u Jemenu gdje su tenk Leclerc uspješno koristile oklopno-mehanizirane snage Ujedinjenih Arapskih Emirata zajedno s teško naoružanim ruskim borbenim vozilima pješaštva BMP-3. Automatski punjač Leclerca u ratnim uvjetima pokazao se potpuno pouzdan i nije zabilježen niti jedan zastoj ili otkaz cijelog sustava. Podvozje njemačkog Leoparda za demonstrator EMBT uzeto je prije svega zbog moćnog višestruko dokazanog diesel motora velike snage i male mase, čime je postignuto da je EMBT uz povećane mogućnosti pokreta lakši od francuskog Leclerca. Hodni dio njemačkog Leoparda također je adut koji će biti upotrijebljen u slijedećoj generaciji EU tenkova izrađenih temeljem francusko-njemačke suradnje. Njemački tenkovski  diesel motori  također su testirani u realnim ratnim uvjetima jer tenkovi isporučeni Ujedinjenim Arapskim Emiratima i korišteni u ratnim djelovanjima u Jemenu umijesto francuskih imaju ugrađene njemačke diesel motore MTU MT883 snage 1100 KW. Punjač topa ugrađenog u kupolu Leclerca, koja je iskorištena na tehnološkom demonstratoru EMBT, sposoban je osigurati brzinu paljbe od 12 granata u minuti. U kupoli je uz glavni top sparena i strojnica kalibra 12,7 mm umjesto uobičajnih 7,62 mm kakve su ugrađene na većini suvremenih tenkova.

Dakle, demonstrator EMBT preuzeo je najbolje komponente jednog i drugog borbenog sustava francuskog Leclerca i njemačkog Leoparda i predstavlja testno vozilo za budući  zajednički francusko-njemački osnovni borbeni tenk MGCS (Main Ground Combat System).

MGCS tenk proizveden u francusko-njemačkoj kooperaciji  trebao bi postati osnovni tenk Europske unije, odnosno europske komponente NATO-a. Postavljeni zahtjevi za tenk su da ne smije biti teži od 60 do 65 tona, a motor bi morao imati od 1200 do 1500 KS čime bi se postiglo da na tonu težine djeluje  oko 25 KS, čime bi se postigla zadovoljavajuća pokretljivost . Projetkom je predviđeno da motori budu dizelski, kakvi se koriste u njemačkom Leopardu i fracuskom Leclercu. Oklop mora biti modularan, a cijeli tenk mora imati i aktivnu zaštitu protiv projektila koji su na njega ispaljeni. Odlučeno je da će se koristiti top kalibra 130 mm iako je neko vrijeme u opciji bio i kalibar od 140 mm ali bi prema provedenim izračunima to oružje bilo pretjerano veliko i teško za planirani tenk.Projekt ne uključuje samo konstrukciju i proizvodnju novog tenka MGCS nego i usporednu modernizaciju postojećih tenkova njemačkih Leoparda i francuskih Leclerca.

Integracija francuske i njemačke vojne industrije u holdingu KNDS koju su stvorili njemački KMW i francuski Nexter odvija se u širem kontekstu zajedničkog obrambenog  projekta KANT.

Projekt KANT nastao je 15. prosinca 2015. godine početnom integracijom KMW-a i Nexter Systemsa. Sjedište holdinga je u Leidenu u Nizozemskoj. Cilj projekta je daljnja integracija razvoja i vojne proizvodnje ključnih francuskih i njemačkih proizvođača oružja i vojne opreme, okupljenih oko najmoćnijih njemačkih i francuskih tvrtki koje su stvorile KANT. Inače sam naziv KANT je skračenica od početnih slova  tvrtki KMW i Nexter, odnosno rečenice KMW and Nexter Together.  Taj holding francusko njemačke obrambene industrije ima godišnji neto promet od 2 milijarde eura, trenutno  ugovorene narudžbe u vrijednosti od oko 9 milijardi eura i više od šest tisuća zaposlenika. U srpnju 2015. godine francusko zakonodavstvo, u cilju daljnjeg razvoja tog vojno industrijskog giganta, odobrilo je privatizaciju dijela francuskih tvrtki vojne industrije u državnom vlasništvu kako bi se lakše mogle uklopiti u KANT. Holding  KANT samo je dio procesa integracije francuskog i njemačkog vojno-industrijskog  kompleksa na području oružja i opreme za potrebe kopnene vojske. Razvoj zajedničke zrakoplovne industrije i novih tehnologija zračnog i pomorskog ratovanja koncentriran je u gigantu „Airbus“. U integracijske procese uključuju se i druge države iz uske jezgre buduće EU iz prve razvojne brzine, prije svega Italija i Španjolska. Tako se talijanski proizvođač ratnih brodova „Fincantieri“ spaja s nekadašnjom  francuskom DCNS Naval Group, čime će se stvoriti  tvrtka koja bi proizvodnjom svih vrsta ratnih brodova i naoružanja pomorskog ratovanja osigurala dominantan položaj na tržištu Europe.

Razvoj jedinstvene vojne moći,  u biti franko-njemačko bratstvo po oružju,  uz francuske nuklearne vojne kapacitete i njemačku financijsku i gospodarsku moć trebalo bi osigurati snažnu koheziju EU i njezino pretvaranje u jedinstveni politički, vojni i ekonomski entitet. On bi osigurao stabilni mirovni poredak u Europi, sigurnost EU,  a njezin vanjski utjecaj podigao do globalne razine.

Izgradnja europske vojne  moći  utemeljene na francusko- njemačkoj vojnoj suradnji,  svojevrsnom bratstvu po oružju, pri čemu se gotovo i ne spominje NATO, postaje jedan od ključnih instrumenata izgradnje nove Europske unije kako ju je zamislio francuski predsjednik Macron, a prihvatila i njemačka politika.

Na tragu novog francusko-njemačkog bratstva po oružju već su poduzeti prvi koraci . Krajem travnja ove godine, tijekom održavanja Aerospace Exhibition (ILA) u Berlinu, ministri obrane Francuske i Njemačke potpisivanjem više preliminarnih ugovora na području vojne industrije, vrijednih gotovo tri milijarde eura, pokrenuli su međusobnu industrijsku i vojnu suradnju koja bi u planiranoj punoj realizaciji trebala obuhvatiti vojne projekte u vrijednosti od više stotina milijardi eura. Tom prigodom izvršni direktor francuskog proizvođača zrakoplova Dassault Aviationa, Eric Trappier, otvoreno je naznačio cilj francusko-njemačke vojne suradnje: “Ovdje je riječ o jačanju europskog suvereniteta i strateške autonomije EU što je moguće samo na temelju nezavisnih europskih riješenja. Sada su oni postavljeni kao temeljni ciljevi.“

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

Loading...
DIJELI