(Video) „Lavi“ – izraelski zrakoplov kojeg su Amerikanci stopirali zbog F-16

Primjer „Lavia“ jasno je pokazao kako američka strana može elegantno i lagano ne samo zaustaviti izraelske transfere naoružanja drugim državama, nego, kada to želi, čak i spriječiti razvoj orginalnog  izraelskog vojnog projekta.

Projekt izraelskog borbenog zrakoplova „Lavi“  iz 80.-ih godina prošlog stoljeća, od kojeg je Izrael morao odustati zbog američkog pritiska jer je ugrožavao prodaju američkog  zrakoplova F-16, ogledan je primjer nadmudrivanja bliskih saveznika oko korištenja sredstava američke vojne pomoći, razmjene i daljnjeg transfera vojne tehnologije.

„Lavi“ (u prijevodu mladi lav), razvijen od strane izraelske zrakoplovne industrije (IAI) tijekom 80.-ih godina, prvi prototip poletio je 1986. godine. Izvorni cilj projekta bio je u izraelskom zrakoplovstvu zamijeniti američke borbene zrakoplove A-4 Skyhawk i domaće proizvedene IAI „Kfir“ s oko 300 novih borbenih zrakoplova „Lavi“. No projekt „Lavi“ otkazan je od strane izraelske vlade 1987. godine nakon pritiska SAD-a i nedostatka financijskih sredstava. Ukupno je proizvedeno svega pet zrakopolova. Problem je nastao 1982. godine,  kada je izraelski politički i  vojni vrh odlučio da se „Lavi“ iz prvotno zamišljenog jednostavnog i relativno jeftinog zrkoplova za neposrednu podršku trupa na zemlji razvije kao punokrvni, višenamjenski borbeni zrakoplov koji može biti direktni konkurent američkom  F-16 koji se već nalazio u naoružanju izraelskog ratnog zrakoplovstva. Kako bi izraelski zrakoplov bio jeftiniji i primamljiviji stranim kupcima nego američki F-16 koji je tek počinjao svoj tržišni pohod, reakcija američke strane mogla se predvidjeti. Washington se počeo povlačiti iz financiranja projekta, uvoditi ograničenja na transfer pojedinih komponenti potrebnih za izradu zrakoplova i na kraju izraelske vlasti nisu imale drugog izbora nego, suočene s izostankom američke pomoći i prijetećim financijskim slomom projekta, od njega odustati. Paradoksalno ali nimalo slučajno, umjesto „Lavia“ Izraelu su isporučeni deseci američkih borbenih zrakoplova tipa F-16 svih inačica. Izraelski mladi lav tako je ostao nedovršen projekt  zrakoplova kojeg su Amerikanci stopirali jer je više nego očito ugrožavao njihove izvozne poslove i bio opasna, potencijalna konkurencija američkim proizvodima, prije svega zrakoplovu F-16. Dio vojnih stručnjaka smatra kako je „Lavi“ ne samo ugrožavao plasman zrakoplova F-16 na svjetskom tržištu nego da je i neposredno odgovoran  za propast  američkog borbenog  zrakoplova Northrop F-20 Tigershark. Ta privatna investicija u razvoj  zrakoplova, koji bi bio jeftiniji i jednostavniji za održavanje od složenijeg F-16, direktno se sudarila s mogućnošću pojave izraelskog „Lavia“ koji je po svim osobinama bio daleko superiorniji.

„Lavi“ je imao mnogo sličnosti sa F-16 no aerodinamička konfiguracija mu je bila sasvim drukčija. Upravljačke površine bile su postavljene naprijed, ispred delta krila, upravo onako kako danas izgleda Saab Gripen. U ono vrijeme to je bila neuobičajna aerodinamička konstrukcija,  a jedan od rijetkih zrakoplova  takve konfiguracije bio je u to vrijeme suvremeni Saab-ov J-37 Viggen. Ukupno gledano izgledao je kao dijete F-16 i Saab-ovog Viggena ili današnjeg Gripena.„Lavi“  je koristio  veliku količinu američke tehnologije, između ostalog i motore, pa je prvotno bio opremljen mlaznim motorom GE-404, no po ispitivanju prototipova izraelski stručnjaci su utvrdili da ne daje dovoljno  potiska pa je zamjenjen snažnijim, također američkim motorom PW-1120.

Najveća prednost „Lavia“ bila je vrh unska elektronika, od dizajna kokpita do borbenog  računala.  Elektronska oprema prvotno je bila američka ali je postupno zamjenjivana izraelskim proizvodima. Zrakoplov je bio dužine 14,57 metara, raspona krila 8,78 metara. Maksimalni dolet zrakoplova bio je 3700 km,  a najveća brzina oko 1960 km na sat. Bio je naoružan s jednim topom kalibra 30 mm Defa, a mogao je nositi  sve tada najmodernije oružne sustave za borbu u zraku i za djelovanje po ciljevima na tlu. Između ostalog  bio je predviđen za korištenje svih američkih i izraelskih vođenih raketa zrak-zemlja i vođenih bombi. Ukupno je mogao ponijeti više od 7000 kg raketa i bombi na 11 nosača.

Pored stnadardne, jednosjedne verzije, razvijen je i dvosjed koji je mogao biti korišten ne samo za obuku nego je bio potpuno borbeno   sposoban zrakoplov .

Nakon gašenja projekta proizvedni prototipovi završili su u izraelskim muzejima, a postoje naznake da je tehnologija razvijena za „Lavi“ transferirana u Južnoafričku Republiku, a moguće i Kinu gdje je navodno korištena u razvoju kineskog  višenamjenskog  borbenog zrakoplova Chengdu J-10.

Prave razloge propasti projekta jasno je izrazio američki obavještajni pukovnik  James P. DeLeoughry u članku za Airpower Journal  broj 3 iz 1990. godine. On otvoreno, svega tri godina nakon zatvaranja projekta, u članku navodi slijedeće: “Izrael bi vjerojatno izvozio „Lavi“ zbog malog domaćeg tržišta i potrebe izvoza napredne tehnologije kao sredstva stvaranja profita koji će se dalje koristiti za domaću vojnu industriju. Izvješće Washington Posta o „Laviu“ otkrilo je postojanje marketinškog dokumenta tvrtke IAI koji je ukazivao na planove za prodaju zrakoplova zemljama trećeg svijeta. Nadalje, Moshe Keret, direktor IAI-a,  izjavio je 1987. godine  da bi do sredine 90.-tih godina „Lavi“ mogao  biti sposoban  sudjelovati  u natječajima na međunarodnom tržištu naoružanja.“

Izraelski mladi lav, kao tada vodeći izraelski vojni projekt, zaustavljen je od američke strane u onom trenutku kada je postalo očito da može konkurirati na međunarodnom tržištu proizvodima američke vojne industrije. Odnosi koji su postojali tada, krajem 80.-ih godina prošlog stoljeća između američke i izraelske strane u pogledu razvoja proizvodnje i prodaje naoružanja, ostali su isti do današnjeg dana. Riječ je o složenom kompleksu  međusobne savezničke suradnje  i, s druge strane, nadmetanja za vlastite gospodarske interese.

Primjer „Lavia“ jasno je pokazao kako američka strana može elegantno i lagano ne samo zaustaviti izraelske transfere naoružanja drugim državama, nego, kada to želi, čak i spriječiti razvoj orginalnog  izraelskog vojnog projekta.

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

Loading...
DIJELI