Važna vijest iz svijeta energetike: države OPEC+ dogovorile dugoročnu suradnju

Članice Organizacije zamalja-izvoznica nafte (OPEC) i od njih nezavisne države-izvoznice nafte od kojih je najvažnija Rusija, koje sudjeluju u sporazumu o smanjenju razine proizvodnje nafte – tzv. OPEC+, danas su potpisale dokument o dugoročnoj suradnji.

Dokument je potpisan tijekom Šestog zasjedanja ministara država članica OPEC i onih izvan njega, održanog u Beču, a odnosi se na smanjenje proizvodnje nafte u idućih 9 mjeseci. Sinoć je on bio odobren od članica OPEC. Tim se dokumentom fiksira format suradnje OPEC+, koja je počela krajem 2016.g., a rok njegovog važenja je neograničen. Njime se OPEC+ definira kao postojanu dijalošku strukturu  i uspostavlja format povremenih sastanaka radi razmatranja stanja na tržištu ili, u slučaju nužde, operativnog usvajanja odluka o promjeni količina proizvodnje „crnoga zlata“, kao i dogovorno razmatranje aktualnih pitanja o razvoju toga sektora na političkoj i stručnoj razini. Dokument uvažava načela transparentnosti, a sudjelovanje zemalja je dragovoljno i otvoreno za sve države-proizvođače nafte. On također ima za cilj i razvoj dijaloga između država-članica, suradnju u tehnološkoj sferi radi koristi po proizvođače i potrošače nafte, dugotrajno korištenje nafte u svjetskoj ekonomiji i cjelokupan razvoj naftnog tržišta.

Članice OPEC+ planiraju održavati ministarske sastanke najmanje dva puta godišnje, a supresjedatelji sastanaka bit će šef delegacije članica OPEC i šef delegacije ne-članica OPEC, na godišnjoj, rotacijskoj osnovi. U istom vremenskom okviru provodit će se i sastanci tehničkih stručnjaka država članica.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook CommentsLoading...
DIJELI