VANJSKOPOLITIČKI KOMENTATOR O ODNOSIMA RUSIJE I SAD-a: ‘Važno da je diplomacija krenula’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako novi krug razgovora između Rusije i SAD-a u Genevi nije urodio plodom i dalje se razgovara. Vanjskopolitički komentator Branimir Vidmarović za Dnevnik HTV-a je rekao kako je važno da je diplomacija krenula i to je jedan od prioriteta kako uskladiti mišljenja dvaju strana koja su u startu nepomirljiva.

“Vidimo po naznakama, kako vrijeme ide, da će se ta diplomacija razvijati, no kriza će se nastaviti”, rekao je Vidmarović.

Doda je kako ovo nije vezano za samu Ukrajinu kao takvu jer je ovo kriza u odnosu SAD-a i Rusije, a stvari će se zaoštravati, možda ne u Europi, možda u drugim regijama.

“Strane će polako, kroz to teško razdoblje koje će se nastaviti kroz cijelu 2022. godinu, pokušati pronalaziti modus one točke dodira koje će odgovarati i jednima i drugima. Možda će se retorika malo smiriti, možda kada jedni i drugi shvate da mogu predstaviti realnu prijetnju jedni drugima, kada se ugrozi SAD i kada se direktno ugrozi Rusija, onda će se možda naći negdje i izroditi nešto što će biti slično onom starom, dobrom Helsinkiju iz 1975.”, istaknuo je Vidmarović.

Na pitanje koliko su utemeljeni zahtjevi Rusije da se NATO ne smije širiti na istok, rekao je da su utemeljeni iz njihove perspektive i ističe da moramo gledati s njihove točke gledišta.“Čitavo vrijeme od raspada Sovjetskog saveza Rusija je promatrala širenje NATO-a, iako je Sovjetski savez prestao postojati i kroz period od 2000. godina, kada je Putin bio dosta liberalno raspoložen, NATO se širio i govorio da to nije prijetnja, no to je sve kipjelo u Rusiji. Ona nije bila dovoljno jaka da može sve to zaustaviti, ali već 2006. Putin je na Minhenskoj konferenciji upozorio da je dosta više i to se akumuliralo do summita 2008. u Bukureštu, kada su Ukrajina i Gruzija najavljene kao potencijalne članice NATO-a”, naglasio je.

“Kada se vi širite ovako sigurnosno, morate očekivati protureakciju, a ona je naravno, gruba i izgleda dosta cinično, međutim, to je jedan logični ishod toga”, istaknuo je Vidmarović.

Zanimljivim smatra reakciju predsjednika Zelenskog, rekao je građanima da ne paničare, da ih nitko neće napasti i da je sve u redu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI