UTJECAJ IZBORA U FRANCUSKOJ NA RAT U UKRAJINI: Evo što bi se sve moglo dogoditi

Foto: Rafael Garcin/Unsplash

Glavni grad Francuske možda je tisućama kilometara udaljen od bojišta istočne Ukrajine, ali ono što se događa na francuskim biračkim mjestima ovog mjeseca moglo bi ondje imati posljedice, piše France Presse, objavio je portal Geopolitika.news.

Predsjednička kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen ima bliske veze s Rusijom i želi oslabiti Europsku uniju i NATO, što bi moglo potkopati napore Zapada da zaustavi ruski rat protiv Ukrajine. Le Pen pokušava svrgnuti centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ima slabo vodstvo u anketama uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj 24. travnja.

Evo nekih od načina na koje bi francuski izbori mogli utjecati na rat u Ukrajini:

Naoružavanje Ukrajine

Posljednjih je tjedana Macronova vlada poslala u Ukrajinu oružja u vrijednosti od 100 milijuna eura i u srijedu najavili da će poslati još u sklopu zapadne vojne pomoći. Francuska je glavni izvor vojne potpore Ukrajini od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i podržala separatističke borce u istočnoj Ukrajini.Le Pen je u srijedu bila skeptična u pogledu opskrbe Ukrajini dodatnim oružjem. Rekla je da će, ako bude izabrana za predsjednicu, nastaviti s obrambenom i obavještajnom pomoći, ali bi bila “razborita” u slanju oružja jer misli da bi pošiljke mogle uvući druge zemlje u rat s Rusijom.

Ublažavanje sankcija

Le Penina kampanja uspješno je iskoristila frustraciju francuskih birača zbog rastuće inflacije, koja se pogoršala zbog odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i nakon toga zapadnih sankcija protiv Rusije, glavnog dobavljača plina i trgovinskog partnera za Francusku i Europu.

Udvaranje Putinu

Ranije u svom prvom mandatu, Macron je pokušao doći do Putina, pozvavši ga u Versailles i predsjedničko ljetovalište na Mediteranu, u nadi da će rusku politiku vratiti u veću usklađenost sa Zapadom.

Francuski predsjednik također je nastojao oživjeti mirovne pregovore između Moskve i Kijeva o dugotrajnom sukobu u istočnoj Ukrajini između vlade i separatista koje podržava Rusija. Macron je posjetio Putina u Kremlju nekoliko tjedana prije ruske invazije na Ukrajinu i nastavio je razgovarati s ruskim čelnikom tijekom rata. Istodobno, Macron je podržao više rundi sankcija EU.

Slabljenje NATO-a i EU

Dok je Macron nepokolebljivi branitelj Europske unije i nedavno je pojačao sudjelovanje Francuske u operacijama NATO-a u istočnoj Europi, Le Pen kaže da bi Francuska trebala držati distancu od međunarodnih saveza i krenuti svojim putem.

Le Penova se zalaže za povlačenje Francuske iz vojnog zapovjedništva NATO-a, što bi povuklo francusko vojno osoblje iz tijela koje planira operacije i dovelo do toga da zemlja izgubi utjecaj unutar zapadnog vojnog saveza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI