USPJEH KINESKE MORNARICE: Testiran je brod bez posade! Može se koristiti kao obalna obrana ili kao podrška uz veće brodove

Foto: Weibo

Kineski brod “dron” završio je svoje prvo trosatno pomorsko putovanje do otoka Panzhi u Istočnom kineskom moru, izvijestili su kineski mediji, a prenosi Geopolitika.news.

Global Times, državne novine, izvijestile su da se brod od 200 tona može poslati u “opasne borbene zone” za izviđačke i borbene misije protiv zrakoplova, podmornica i drugih površinskih plovila. Ne postoji opasnost od gubitka bilo koga na brodu. Prema pisanju lista, ovi brodovi bi se mogli koristiti kao obalna obrana ili kao podrška uz veće brodove. Možete ploviti maksimalnom brzinom od 20 čvorova (37 km/h) i brod je sposoban sigurno ploviti po nemirnom moru. Dugačak je 40 m i širok 13 m.

South China Morning Post napomenuo je da je dizajn plovila sličan stealth razaraču američke mornarice USS Zumwalt, ali i prvom američkom brodu “dronu” nazvanom Sea Hunter. Kineski brod ima trimaran na krmi, što je dizajnerska značajka prvi put viđena na  američkom Sea Hunteru. Američki brod bez posade Sea Hunter je autonomno plovio od San Diega u Kaliforniji do Pearl Harbora i natrag, sveukupno više od 8300 km.

Voditelj projekta Zou Long, izjavio je da će kineski brod proći pokuse izbjegavanja sudara i dodatna ispitivanja. Brod je službeno porinut 2019. Prije nego što je isplovio u ocean, testiran je na jezeru Poyang u istočnoj Kini.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI