UN-ovoj AGENCIJI ZABRANJEN PRISTUP: Iran im nije dozvolio snimanje i nadgledanje nuklearnih postrojenja

Foto: Geoplitika.News

IAEA ili Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da Teheran nije uspio ispuniti uvjete dogovora s Iranom od prije dva tjedna kojima bi se inspektorima agencije za atomsku energiju dozvolilo snimanje i nadgledanje iranskih nuklearnih postrojenja.

Sporni je događaj bila zabrana pristupa ovom UN-ovom nadzornom tijelu pogonu za proizvodnju dijelova za centrifuge Tesa u Karaju, blizini Teherana, suprotno dogovoru s Iranom od 12. rujna, navodi UN-ovo tijelo u priopćenju.

Direktor IAEA-a Rafael Grossi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup Tesa postrojenju u Karaju suprotna zajedničkom dogovoru 12. rujna. Sporazumom 12. rujna Iran je pristao dozvoliti da IAEA-i ima pristup kamerama koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nuklearnih postrojenja.


Bilo je predviđeno da inspektori IAEA-e mogu zamijeniti memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu.

“Iran je u periodu od 20. do 22. rujna dozvolio inspektorima da servisiraju kamere na svim lokacijama u Iranu, s izuzetkom kompleksa TESA Karaj”, dodala je IAEA. Iz UN-ovog tijela tvrde, u tom kompleksu dogodila “očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI