Ubijeni turski diplomati u Iraku

U Erbilu, sjedištu autonomne regije Irački Kurdistan, izvršen je napad na restoran u kojemu su se nalazili djelatnici turskog konzulata.

„Nepoznate osobe otvorile su vatru iz oružja… od koje su poginuli zamjenik turskog glavnog konzula i njegova dva suradnika“, izajvio je izvor iz iračkih tijela sigurnosti. Tursko veleposlanstvo u Bagdadu potvrdilo je vijest o napadu i pogibiji svojih djelatnika, bez davanja bilo kakvih pojedinosti o samom događaju.

Tursko-iračke odnose već desetljećima usložnjava tzv. kurdsko pitanje. Bagdad je nakon američke vojne intervencije u toj zemlji odlučio dati teritorijalnu autonomiju kurdskom stanovništvu na sjeveru zemlje. Ta regija, Irački Kurdistan, ima vrlo široku autonomiju ali i neskrivene želje za proglašenjem svoje nezavisnosti, čemu se, osim središnje vlade u Bagdadu, oštro protive i Turska i Iran zbog mnogobrojne kurdske zajednice u njihovim zemljama, a čiji etnički prostor velikim dijelom graniči i s Iračkim Kurdistanom. Današnji napad na turske diplomate u administrativnom središtu Iračkog Kurdistana samo će dodatno zaoštriti tamošnje, već ionako visoke tenzije.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook CommentsLoading...
DIJELI