U Njemačkoj plakati s ruskom Kalinjingradskom regijom kao dijelom njemačkog teritorija

Prije nekoliko dana, u njemačkoj saveznoj državi Mecklenburg- Vorpommern pojavile su se izvješene preslike izbornih plakata iz 1949. s kartom Njemačke u prijeratnim granicama, kada je u sastavu te zemlje bio i sadašnji teritorij Ruske Federacije – baltička enklava Kalinjingradska regija, s istoimenim administrativnim središtem.

Na taj je događaj reagirao ruski državni vrh, o čemu izvješćuju RIA Novosti.

Kremlj je negativno reagirao na pojavu na ulicama njemačkog grada propagandnih plakata s Kalinjingradskom regijom u sastavu SR Njemačke. Međutim, kako je naglasio glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, ova akcija nema nikakve veze sa stavom njemačkih vlasti.


“Znamo da smo vidjeli izvještaje medija. Naša reakcija je negativna. To nema veze s službenim stavom Berlina. Naravno, Berlin službeno ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Ruske Federacije”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Radi se o povijesnim plakatima (prije 72 godine), kada su u Zapadnoj Njemačkoj 1949. održani prvi poslijeratni savezni izbori. Plakati promiču Kršćansko-demokratsku uniju, osnovanu u lipnju 1945. Međutim, karta prikazuje Njemačku unutar njenih granica prije Drugog svjetskog rata koji su pokrenuli nacisti. Konkretno, plakati jasno prikazuju istočni dio Trećeg Reicha s gradovima Königsberg i Elbing (sada ruski Kalinjingrad, odnosno poljski Elblag). Na plakatu stoji i natpis:“Sva Njemačka mora postati nepodijeljena Domovina kroz CDU.”, izvješćuje Eadaily koji je prvi ukazao na pojavu ovih plakata.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova također je komentirala provokaciju:

“Naš načelni stav o nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ruske Federacije dobro je poznat. Polazimo od činjenice da ni službene vlasti Savezne Republike Njemačke, ni stranka Kršćansko-demokratska unija to također ne dovode u pitanje i nemaju nikakve veze s ovom radnjom.”

 

Tužiteljstvo u Rostocku je za RIA Novosti izjavilo kako će proučiti stanje; sada se materijali nalaze u policiji grada Teterova, gdje su se pojavili plakati. Njihovo podrijetlo ostaje nepoznato.

Podsjećamo: sadašnja ruska Kalinjingradska regija bila je dio teritorija bivše njemačke pokrajine Istočna Pruska. Ovdje se dogodila velika ofanzivna operacija sovjetskih snaga, uslijed koje je Crvena armija od snaga nacističke Njemačke oslobodila sjeverni dio Poljske. Nakon Drugog svjetskog rata, odlukom Potsdamske konferencije zemalja protuhitlerovske koalicije, veći dio Istočne Pruske postao je dio Poljske, a trećina teritorija s glavnim gradom Konigsbergom prešla je u sastav SSSR-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI