Turski ministar obrane u SAD-u: ruski S-400 stižu već u lipnju

Turski ministar obrane Hulusi Akar boravi u Washingtonu, gdje je u utorak, 16. travnja, novinarima izjavio kako je na posljednjim pregovorima između Turske i Rusije, ova druga izjavila o svojoj spremnosti za isporuke protuzračnih i proturaketnih sustava S-400 Ankari već u lipnju ove godine.  

Akar je komentirao zahtjeve američke strane za obustavu izvršenja ugovora između Ankare i Moskve o S-400, kazavši, kako ponovo naglašava, da je govor prijetnji i ultimatuma SAD-a u dijalogu s Turskom neprihvatljiv.

„Ugovor o S-400 i sudjelovanje Turske u programu proizvodnje zrakoplova 5. genercije F-35 nikako nisu povezani“, kazao je turski ministar. „U Siriji su postavljeni sustavi S-400, a u naoružanju susjednog Izraela se nalaze zrakoplovi F-35. Pri tom u Washingtonu nitko ne pokazuje nikakvu zabrinutost po tom pitanju. Identična situacija stvorena je i u zoni Baltičkog mora“, kazao je Akar, komentirajući američku zabrinutost da će ruski sustavi S-400 u Turskoj predstavljati ugrozu za savezničke zrakoplove F-35 jer će „isčitati“ njihove vojno-tehničke parametre zbog čega će ti zrakoplovi postati ranjiviji.

Prvi turski vojnik izjavio je, također, kako je Ankara spremna na razgovore s Washingtonom oko tehničkih parametara ruskih sustava S-400 i u slučaju nužde spremna je uvesti njihove korekcije. „Turska ne namjerava integrirati S-400 u sustav NATO saveza. Osim toga, Ankara ne namjerava u sustav saveza integrirati niti domaće sustave, koji se u slučaju nužde koriste za NATO“, izjavio je Akar. S-400 će najvjerojatnije čuvati strateški važne turske gradove i objekte u zoni Istanbula i Ankare.

„Istodobno će se zrakoplovi F-35 dislocirati u turskoj zrakoplovnoj bazi u Malati. Ti su gradovi daleko jedan od drugoga. Ukoliko američka strana dokaže postojanje ugroza, mi ćemo izvršiti korekcije u parametrima sustava S-400“, bio je jasan ministar obrane Hulusi Akar. Također je dodao kako Ankara nastavlja razgovore s Washingtonom vezano uz uvjete isporauka i američkih PRO sustava „Patriot“.Međutim, pitanje je koliko bi dodatna nabava i američkih sustava (ukoliko do nje uopće i dođe) u ovakvim uvjetima zadovoljila Washington, koji je u ovom, svojevrsnom „ratu“ s Turskom oko kupnje ruskih PRO sustava uložio sve svoje političko-diplomatske kapacitete s ciljem postizanja konačne pobjede, uključno i nedavno uvedene sankcije Ankari vezano uz isporuke vojno-tehničke opreme za opsluživanje zrakoplova F-35. Ali kako sada stoje stvari (a Geopolitika Nesw se gotovo sa 100%-tnom sigurnošću usuđuje prognozirati da će na kraju tako i biti) Turska će u konačnici polučiti spomenute ruske sustave, što će predstavljati veliki udarac po američki ugled, s obzirom da je ta zemlja jedna od najvažnijih karika NATO saveza, s najbrojnijom vojskom u tom savezu nakon SAD-a. Ali tu se više ništa ne da promijeniti i Washingtonu u buduće predstoji pokazivanje mišića prema nekom drugom iz redova svojih saveznika ili partnera koji namjeravaju razvijati suradnju s Rusijom po pitanju nabava njezinog suvremenog naoružanja (što je, inače, SAD od prošle godine stavio pod svoj sankcijski zakon, koji, međutim, nije sprječio ni Kinu ni Indiju za nabavu sustava S-400 usprkos američkim otvorenim prijetnjama sankcijama). A jedan od tih velikih američkih bliskoistočnih partnera, koji bi mogao postati novi “trn u oku” Washingtona je i Egipat, koji je nedavno potpisao sporazum s Moskvom o nabavci ruskih zrakoplova 4++ generacije Su-35, što je Washington označio neprihvatljivim i Kairu zaprijetio sankcijama. Ali i taj će posao, s obzirom na informacije kojima Geopolitika News sada raspolaže, biti teško sprječiti jer i Egipat, poput Turske, „svoga konja za utrku ima“, o čemu više u našim idućim analizama.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI