TURSKA UCJENJUJE ŠVEDSKU I FINSKU: ‘Nastojanja za ulazak u članstvo u NATO ne mogu napredovati dok se ne ispune uvjeti Ankare’

Foto: Ankara (Ekrem Osmanoglu/Guliver Image)

Turska je jasno dala do znanja Švedskoj i Finskoj tijekom sastanka u glavnom gradu Ankari da njihova nastojanja za članstvo u NATO-u ne mogu napredovati ako se sigurnosni problemi Ankare ne ispune konkretnim koracima i u određenom vremenskom okviru, rekao je u srijedu glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin, izvještava Anadolu Agency, a objavio je portal Geopolitika.news.

Napominjući da su PKK, YPG i PYD sve iste terorističke skupine, Turska je tijekom sastanka prenijela svoja očekivanja po ovom pitanju delegacijama Švedske i Finske, rekao je Kalin na konferenciji za novinare nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je trajao gotovo pet sati.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – bila je odgovorna za smrt najmanje 40 tisuća ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG/PYD je sirijski ogranak PKK-a.

“Izjavili smo da ako zabrinutost Turske za sigurnost ne bude ispunjena konkretnim koracima, proces neće napredovati. Izaslanstva su primila našu poruku. Razgovarat će o našim zahtjevima sa svojim čelnicima i oni će nam odgovoriti”, istaknuo je Kalin.

Turska očekuje “ispravnu provedbu” načela i procedura NATO susreta 1999. u vezi s procesom članstva u savezu, dodao je Kalin. Naglasio je da Ankara Švedskoj i Finskoj posljednjih 10 godina podnosi zahtjeve za izručenje.Facebook Comments

Loading...
DIJELI