Turska namjerava uspostaviti mehanizam za trgovinu s Iranom, za obilaženje sankcija SAD-a

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavishoglu izjavio je u srijedu, 17. travnja, kako Ankara namjerava uspostaviti novi mehanizam za trgovinu s Iranom, sličan sustavu Europske unije – INSTEX (o čemu je Geopolitika News već detaljno pisala, vidi poveznicu ispod teksta), uvedenom krajem prošle godine s ciljem neometanog nastavka izvoza iranske nafte u EU.

Cavusoglu je potvrdio kako će se Turska i dalje suprostavljati američkim protuiranskim sankcijama, a također i svim snagama osiguravati daljnji rast trgovine između Ankare i Teherana. Prema njegovim riječima, dvije susjedne zemlje moraju nastaviti svoje aktivnosti kako bi povećale međusobnu robnu razmjenu do razine od 30 milijardi dolara, što je za cca tri puta više od njezine sadašnje razine.

O tome je danas Cavusoglu govorio pred novinarima u Ankari, nakon održanih pregovora sa svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom.

Podsjećamo: Turska u sferi energetike, konkretnije – uvoza nafte, najviše ovisi upravo u Iranu, iz kojeg joj stiže 50% njezinih ukupnih uvoznih potreba. Dvije zemlje proteklih godina, a najviše nakon otvorene iranske potpore, prve takve prirode u svijetu, turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu nakon neuspjelog vojnog udara u Turskoj u srpnju 2015. g., intenziviraju svoje političke i gospodarske kontakte s ciljem uspostave stabilnih i prijateljskih odnosa, nakon dugog razdoblja međusobne konkurencije na bliskoistočnom prostoru, zaostalog još iz doba njihovih moćnih carstava i sukobljavanja njihovih interesa.

https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-eu-i-kina-preko-irana-protiv-americkih-sankcija/Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI