Trump o ruskom isključenju iz G8, o Bidenu, Obami, …

Američki predsjednik Donald Trump u svom se twittu osvrnuo na razloge izbacivanja Rusije iz kluba zemalja G8 i pritom oštro kritizirao svoga protukandidata na idućim predsjedničkim izborima Joe Bidena.

„Zabavno je gledati korumpiranog Joe Bidena koji je čitao izjavu o Rusiji, i koju su, vidljivo, napisali njegovi pomoćnici. Rusija je u potpunosti nadigrala njega i Obamu kada su oni bili na vlasti, tako jako nadigrala, da je Obama želio učiniti da je ne bude u G8. SAD su gubile u svemu, a poglavito slaba točka bila je Rusija“, naglasio je američki čelnik.

Podsjetio bih kako smo nedavno izvijestili (vidi link ispod teksta) kako je Donald Trump na idući sastanak zemalja G7, koji se na jesen održava u SAD-u (bio je odgođen zbog pandemije koronavirusa Covid-19), pozvao i lidere Rusije, Australije, Indije Južne Koreje. Ta je odluka izazvala nezadovoljstvo kongresmena iz redova Demokratske stranke, koji smatraju kako je izbacivanje Rusije iz G7 bila pravilna odluka jer je ta zemlja „predstavljala ugrozu međunarodnoj zajednici i još predstavlja opasnost za SAD i druge zemlje članice „grupe sedam“. Međutim Trump je svoj potez obrazložio kratko i logično: polovica pitanja o kojima raspravlja G7 tiču se Rusije i njih bi bilo lakše rješavati uz sudjelovanje Moskve.

Osim s Putinom, Trump razgovara i s Xi Jinpingom, Erdoganom, Kim Jong-unom, nudi razgovore iranskim vođama oko novog, kako on kaže “poštenijeg” nuklearnog sporazuma, što nikako ne znači da Trump sve njih voli i da samomazohistički uživa u njihovu društvu. Ali za razliku od, primjerice, jednog “jastreba” Johna Boltona, koji u svojoj najnovijoj knjizi na prizeman način kritizira Trumpa, između ostaloga i zato što vodi pregovore s gore spomenutim državnim dužnosnicima, Trump dobro zna kako stoje stvari i koja je stvarna alternativa dijalogu i sporazumima.

Drugim riječima Trump zna kako je u ovim i ovakvim geopolitičkim okolnostima najbolji recept za održavanje američke vodeće uloge u svijetu (ne više potpune dominacije nad svima) najjednostavnije i najmanje bolno moguće postići kroz zadovoljavanje određenih, po Rusiju ključnih nacionalnih interesa (isto vrijedi i za Kinu iako to sada ne izgleda tako s obzirom na međusobnu, vrlo oštru retoriku, o čemu svjedoče i Trumpova nastojanja za postizanje trgovinskog sporazuma između Washingtona i Pekinga). Nešto im se, jednostavno, mora dati, jer sve drugo, prije ili ksnije vodi do neizbježnog vojnog sukoba, ali više ne isključivo „tuđim rukama“ i „tuđom krvlju“ kako je to bilo do sada. Ako je takva Trumpova politika izdaja američkih nacionalnih interesa, onda je svijet zbilja otišao k vragu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI