TRAŽE ODBACIVANJE OPTUŽBE PROTIV OSNIVAČA WIKILEAKSA: Pozivaju britanske vlasti da ga ne izruče SAD-u

Foto: Wikipedia

Glavna tajnica organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa te da ga britanske vlasti puste na slobodu, piše dpa.

Agnes Callamard poziv je uputila uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu.

Tamo će se i uložiti žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks.


Visoki sud trebao bi u siječnju razmotriti žalbu na odluku o neizručenju. Odluka je donesena zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi pedesetogodišnji Assange u američkom zatvoru mogao počiniti samoubojstvo.

SAD se žalio na odluku i o njegovom izručenju se još uvijek odlučuje.Organizacija Amnesty International, za zaštitu ljudskih prava, pozvala se na istragu Yahoo Newsa koja je otkrila da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubojstva Assangea dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Rasprave o otmici ili ubojstvu Assangea vodile su se “na najvišim razinama” Trumpove administracije, rekao je bivši visoki protuobavještajni dužnosnik. Ovo su prilično ozbiljne optužbe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI